Sosyoloji mezunu sosyolog ünvanını alır, araştırma geliştirme şirketlerinde unvanını kullanarak çalışabilir. Özel danışmanlık yapabilir fakat ben mutlaka yan dal ya da çift anadal yapılmasını öneririm çünkü iş alanı çok fazla,bir alanda uzmanlaşmak gerekebilir

Çoğunluğu entelektüel işsiz olur.
İş imkanı çok olması gerekir, ne menem yoktur.

Aile danışmanlıkları , özel danışmanlık , ar-ge şirketlerinde sosyolog ünvanıyla çalışabilme ve tabi devletin bazı kurumlarında istihdam olanakları

sosyolog olarak birçok alanda iş bulunabilmektedir.Fakat su an asıl gündemde olan sosyolog adaylarına aile danışmanlığı sertifikasının verilmesi yasasının çıkmasıdır.Bu yasa sayesinde önümüzdeki 5 yıl boyunca sosyologlar cok fazla söze sahip olup aileler için elinden geleni yapabilme imkanı bulabilecekler.bu sayede de iş imkanı fazlalaşacak...

SOSYOLG-AİLE DANIŞMANI VE ÖĞRETMENLİK

Sosyoloji bölümü gelişen bir bilim dalı ve gün geçtikçe talebin arttığı bir bölümdür.Bu bölümün amacı, metodolojik ve çeşitli alanlarda araştırma yapabilecek mezunlar kazandırmasıdır.Sosyoloji bölümünün araştırmaları arasında toplumsal hareketler ve göç araştırmaları yer alır.Mezunlar basın ve medya kuruluşlarında, araştırma şirketlerinde, düşünce kuruluşlarında, sanayi ve ticaret işletmelerinde, yerel yönetimlerde, şirketlerin araştırma-geliştirme, halkla ilişkiler ve insan kaynakları bölümlerinde çalışabilirler.Ayrıca,mezunlar gerekli pedagojik formasyon eğitimi aldıklarında,felsefe grubu öğretmeni olarak çalışabilirler.

Ben tam bir sosyal bilimciyimdir. Mühendislikmiş, tıpmış bana çok uzak şeyler. Sırf çok para var diye bir meslek tercihi yapamam; zaten öyle bir tercih yapmakta mahalle terimiyle bana biraz kezbanca geliyor :) Sonuçta benim yaptığım meslekte mutlu da olmam gerekiyor, sabah kalktığımda yine mi şuraya gidiyorum demek istemiyorum. Zaten tercihlerimde sosyoloji ve psikoloji ağırlıklıydı.

Hiçbir mesleğin garantisi yoktur bu doğru bir açıklamadır fakat garantisi yok diye de kendi prensiplerimiz altına girmeyen bir bölümde okumakta işkence...nereye bakarsanız bakın sosyoloji bölümü şu an rövanşta olan bir bölümdür.Geleceğin en iyi meslekleri arasındadır.Sosyolog olmak isteyen adaylara diyebileceklerim kitap okumayı seviyorsanız yazı yazmaya aşıksanız ve kendinizi her zaman farklı buluyorsanız kesinlikle okumalısınız ...

Önceden beri aklımdaydı.Lise yıllarında hocalarımızın tavsiyeleri , sosyoloji konuları , kısacası topluma dair ne varsa ilgimi çekmişti.Beni sevkeden öncelikli durumlardan birisi de yaşadığımız ülkenin bu bireylere ihtiyacı olduğu gerçeğiydi...

Sosyoloji benim için bütün bölümlerin zeminini oluşturuyor.Bir topluma hakim olmak hem sosyal açıdan insanı farklı kılıyor hemde çalışma alanında fazlasıyla imkan sunuyor. Sosyoloji bölümü okurken bir çok bölümle çift dal ve yan dal yapma imkanımız var.Mezun olduktan sonrada devlete bağlı olarak adliyelerde özel sektörlerin karşılama departmanı ,halkla ilişkiler, reklamcılık departmanlarında yer alabiliyoruz,aynı zamanda formasyon alarak rehberlik ve psikolojik danışmanlık yapma hakkımız da var.

okumayı araştırmayı sevenler için idealdir. Çünkü sürekli kendini geliştirmelisin yeniliklere açık olmalısın, eleştirileri kaldırabilmeli ve eleştiri yapabilmelisin, iletişim becerilerin yüksek olmalı, gözlem yapabilmelisin ve gezmeyi sevmelisin :)

insanların nasıl yönlendirilmesini merak eden toplumlar arasında aslında farklılıklar ve benzerlikleri anlamaya çalışan gezerek öğrenmeyi tercih eden ve insanlarla sıkı ilişkiler içine girip herkesle ama herkesle iletişim kurabilecek insanların seçebileceği harika bir alan

Sosyoloji bölümü okumayı, zihninin sınırlarını zorlamayı seven araştırmaya öğrenmeye hevesli kişilere göre bir bölümdür. Bu özellikleri bulundurmayan kişiler için pek çekilesi bir bölüm değildir:)

özcelikle sosyal olmanız gerekir

Abi şu kadar maaşla şu sabah 8 akşam 5 işim olsun çoluk çocuk yuvarlanıp gideyim diyorsan git Sağlık Yönetimi oku, ha diyorsan ki ben idealist biriyim, insanlığa bir nebze de olsa yararım olsun istiyorum, para pul ne önemi var ürettiğim kadarının ücretine talibim, dünyaya araştırmak, fark etmek, fark ettirmek, düşünmek, üretmek için geldim o zaman doğru yerdesin.

Bu kişiye bağlı bence ama ben pişman değilim çünkü sosyolojiye bir kere başladıktan sonra hayata karşı, kendinize, topluma bakışınız eskisi gibi olmuyor, her şeye karşı bir farkındalık kazanıyorsunuz, hayatınızin her alanına yayabiirisiniz,ama en nihayetinde burası Türkiye de insanların sosyolojiye bakışı gerçekten çok acayip, çünkü son nefesinize kadar sosyolojisiyi insanlara açıklamak ile uğraşacaksınız, onun dışında mutalaka iyi bir okulda mümkünse İngilizce eğitim alarak bitirin, iş arayışınızda bu ikisinin çok faydası olacaktır, onun dışında sosyoloji her şeyi araştırma konusu haline getirebilir örneğin bir sakız üretim sürecinden tutunda Trump in başkan olmasının dünya siyasetinde ve ekonomisine olan yansıması gibi. Ama en önemlisi bilinçli ve istekli okumanız ve okul bitmeden hangi sektörde çalışacağiniza karar verip o yönde kendinizi hazırlasanız kafaniz rahat olur

hatice kuş
hatice kuş
Satış Asistanı, Decathlon

Hayır asla olmadım, pozitif bir bilim okumuş olmak çok farklı alanlarda kendimi geliştirmemi ve kendimi keşfetmemi sagladı.Çalıştığım tüm sektörlerde öğrenme ve uygulama sürecimi kısaltti. Tekrar okuma şansım olsa yine aynı bölümü okurum :))

Dışarıdan gelen arkadaş ve ailesel tepkiler evet olmama neden oldu. Bazen keşke hukuk ya da işte yaşım biraz daha küçük olsaydı dediğim oldu. Şimdiki sıralamalarla ingilizce koç burslu flan tutuyormuş. Onun dışında ben bu kadar fazla sosyal düşünürü ve bu becerileri farklı alanda kazanamayabilirdim. Arge çalışabiliyormuşuz yalnız Türkiye' de bu mevzu mühendislerle  aynı işi yapmak kaydıyla olabiliyor. Mentor ihtiyacı kesinlikle mevcut. Hacettepe'nin öğrenci kalitesinin biraz düşmesini buraya bağlayabilirim. Biraz özel sektörle temas halinde olmak gerekli. Yoksa sosyolojinin s'sini insanlar anlamayabiliyorlar. 

bir açıdan evet, çok fazla alakasız kişinin sürekli bölüme dayanarak aşağılamasına maruz kaldım. ama iş olanakları denildiği kadar dar değil, sonuçta boğaziçi üniversitesi. akademide de önü açık, bölüm müthiş olmasa da kötü de değil. türkiye standartlarında inanılmaz bile denebilir. sadece alakasız insanlarla tuhaf muhabbetlere giriyorsunuz bölüm üzerinden. anladığım kadarıyla türkiye’de insanlar birbirlerini durduk yere ezmeyi seviyor ve sosyoloji okumak davetiye çıkarıyor. çoğu kişi sosyoloji ne demek bilmiyor mesela ama aşağılıyor. ben özellikle fanatik bir sosyoloji aşığı da değildim, garip bir lisans hayatı geçirdim bu açıdan. bölüm müthiş, hayatımın anlamı diye de savunmak içimden gelmiyordu. işte çok aldırmıyorsanız insanların iğnelemesine bölümden pişman olmak için pek sebebiniz olmaz, ama taş olsa çatlar herhalde. 

Hayır asla pişman olmadım. Aksine sosyoloji bölümü bana pek çok şey öğretti. Öncelikle insanlarla nasıl iletişim kurulur?sonrasında araştırma ,inceleme ,gözlemlemek bütün bunların önemini sosyoloji bölümünü okuduğum zaman anladım. Özellikle de insanlarla iletisimimi geliştirmemi sağladı diyebilirim. 

Teknik olarak okuyabilirsiniz, ancak ne kadar anlamlı ve işlevsel olur buna da bakmak lazım. Bence sosyoloji bölümünü okuduktan sonra örgüt psikolojisi ya da endüstri psikoloji üzerine yüksek lisans yapmak daha faydalı olacaktır. Ya da psikoloji bölümünü okuduktan sonra sosyal psikoloji üzerine uzmanlaşmak katma değer yaratabilir

yürütebilirsiniz, iki bölüm de nispeten kolay bölümler. ancak psikoloji bölümü ÇAP öğrencilerine sıcak bakmıyor. neredeyse kimseyi almıyorlar. Önce psikolojiden girip sosyolojiyle ÇAP düşünüyorsanız ancak sorun yok.

Yürütebilirsiniz fakat biraz zorlanırsınız. Sosyolojiden psikolojiye çap yapmayı düşünüyorsanız ortalamanızı oldukça yüksek tutmanız lazım. Çok fazla kişi almıyorlar. İki dersin de ayrı zorlukları var. Sosyolojiden bahsetmek gerekirse sürekli araştırmalar, ödevler, tezler hazırlamak zorundasınız. Psikoloji de keza öyle. Yine de çap yapabilme şansınız varsa yapın derim. 

Gamze Özer
Gamze Özer
İnsan Kaynakları Stajyeri, Tema Vakfı

Çift anadan programında yararlanarak yürütebilirsin. İkisi de sosyal bir bölüm olduğundan, birçok ortak bölümü barındırıyor. Rahatlıkla yürütebileceğini söyleyebilirim.