ilk olarak bu bölümü tercih edenlere söylemek istediğim. bu bir mühendislik alanı değildir. kendinizi pek çok alanda geliştirebileceğiniz bir bölümdür. okuldan mezun olup nerede olursa olsun çalışırım karnımı doyururum mantığı taşınmamalıdır. çünkü bölüm diploma üzerine pek çok şey katacağımız bir bölümdür, Yüksek Lisans gerekliliği, İleri derecede bir kaç yabancı dil bilmek, ve farklı açılardan gözlemleyebilmek bu bölümde ve sonrasında kazanacağınız bir yetenektir. O yüzden bu bölümü tercih ederken kısa vadeli para kazanma hayali olmamalıdır. Ben bu bölümü tercih etmeye ilkokul 5. sınıfta karar verdim ve ailem her zaman tarafından desteklendim. geleneksel Türk mantığıyla donanmış bir çevrem olsaydı sahip olduğum LYS sıralamasıyla Türkiye'nin pek çok yerinde Hukuk fakültesine gitmeye zorlanırdım. Ancak bu bölümü seviyorum ve pek çok tanıdığım bu bölümden mezun olup çeşitli ülkelerde özel şirketlerde yada Türk konsolosluklarında görevliler.
bölüm mezunları isterlerse bakanlıklarda çalışabilirler (içişleri ve dışişleri bakanlıkları olmak üzere). kaymakam olabilirler, idari yargı hakimi olabilirler, bankalarda veya özel herhangi bir şirkette üst düzey yönetici olabilirler, diplomat olabilirler. bölüm dersleri çok çeşitli olduğu için mezun olan arkadaşlar çok çeşitli alanlarda çalışabilirler. çünkü okul ve bölüm, sizi her alanda geliştiriyor. kısaca iş imkanı çok olan bir bölüm.
Bahsettiğim gibi, çok farklı disiplinleri(e konomi, hukuk gibi) temelinden öğrendiğiniz için sadece bölümle sınırlı kalmıyorsunuz. İster bakanlıklarda, ister çok uluslu büyük şirketlerin çeşitli kademelerinde, ister medyada, neredeyse aklınıza gelebilecek her yerde çalışabilirsiniz. Nitekim mezunları incelediğinizde geniş bir meslek spektrumuna sahip bir bölüm olduğunu görebiliyorsunuz.
“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” bölümü benim ailemden gelen siyaset birikiminden dolayı seçtiğim bir bölümdü. Şimdi geleceğim için siyaseti düşünmüyorum ama şimdi olsa yine aynı bölümü seçerdim. Buradan edindiğim genel kültürü, tarih birikimini ve vizyonu teknik bir dalda asla elde edemezdim. Öte yandan siyaset bilimi, mezunlarına herhangi bir mühendislik dalında olduğu gibi doğrudan bir iş olanağı sağlamıyor. Bu ilk bakışta dezavantaj gibi gözükse de kendinizi geliştirdiğiniz müddetçe size avantaj olarak dönüyor çünkü öğreniminiz sırasında kendinizi keşfediyor ve ona göre kendinizi geliştiriyorsunuz. Tabi bu bölümden mezun olup da bir mühendis olamazsınız ama örneğin bankacı, pazarlama uzmanı, gazeteci, denetlemeci ya da satışçı olabilirsiniz. Tamamen size kalmış. Siyaset Bilimi’nin kazandırdığı en büyük şey vizyondur, farkındalıktır, bilinçtir. Bu bölümden mezun olanların edindiğini teorik ve pratik bilgiler hayatın her alanında farkında olmadan kullandıkları bilgilerdir.
insanın kendisini gerçekten en fazla geliştirebileceği bölümlerden biri belki de. hem sosyal hem siyasi hem hukuksal hem dil ... yani kısaca insanı doldurabilen bir bölüm. mezun olunca yapabileceğin bir sürü meslek grubu var ve bu meslek grupları da sıradan meslekler değil. son zamanlarda da revaçta olan bir bölüm. bence bu bölüm okunacaksa İstanbul, ankara veya herhangi bir özel üniversitede okunmalı. tabiki başta öğrencinin kendisini geliştirmesi önemli ama bir yerde de üniversite adı devreye giriyor. kendini geliştirmek isteyen, ve en önemlisi kendine güvenen, 'ben bunu yaparım' diyen arkadaşlarıma gerçekten bölümümü tavsiye ediyorum.
Üniversite sınavında ilk iki tercihim hukuktu,daha sonrasında da 3.tercihim siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerdi.Açıkçası bölüm hakkında şu anda olduğum kadar detaylı bilgim yoktu.Ben daha çok uluslararası alanda çalışma imkanlarının fazla olduğu bir bölüm olarak düşünüp bu bölümü yazdım.Daha çok devlet bünyesi odaklı olduğunu biilmiyordum
ilk olarak bu bölümü tercih edenlere söylemek istediğim. bu bir mühendislik alanı değildir. kendinizi pek çok alanda geliştirebileceğiniz bir bölümdür. okuldan mezun olup nerede olursa olsun çalışırım karnımı doyururum mantığı taşınmamalıdır. çünkü bölüm diploma üzerine pek çok şey katacağımız bir bölümdür, Yüksek Lisans gerekliliği, İleri derecede bir kaç yabancı dil bilmek, ve farklı açılardan gözlemleyebilmek bu bölümde ve sonrasında kazanacağınız bir yetenektir. O yüzden bu bölümü tercih ederken kısa vadeli para kazanma hayali olmamalıdır. Ben bu bölümü tercih etmeye ilkokul 5. sınıfta karar verdim ve ailem her zaman tarafından desteklendim. geleneksel Türk mantığıyla donanmış bir çevrem olsaydı sahip olduğum LYS sıralamasıyla Türkiye'nin pek çok yerinde Hukuk fakültesine gitmeye zorlanırdım. Ancak bu bölümü seviyorum ve pek çok tanıdığım bu bölümden mezun olup çeşitli ülkelerde özel şirketlerde yada Türk konsolosluklarında görevliler. benimde hayalim bu tarz bir hayat sürmek olduğu için bu bölümü tercih ettim
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin en iyi bölümü. Aşırı avantajı var fakat bu her bölümde olduğu gibi kişinin kendisini geliştirmesiyle doğru orantılı. Açık olarak söylemek gerekirse; "dil bilmiyorsanız bu bölümde hiçbir şey olamazsınız." Eğer diliniz muafiyet sınavını geçecek kadar varsa hazırlık okumayın bence zaman kaybı started seviye İngilizce size pek bir katkı sağlamaz. Bölüm gerçekten güzel havası da var :) . Zevk alarak okuyorum. Tercih edecek olanlar tereddüt yaşamasın.
Hukukla eşdeğer bir bölüm. Bu bölümü okuyacak arkadaşlar tarihe,siyasete,hukuka ve sosyolojiyi ilgi duymalı.Gündemi takip etmeli.Günümüz ve geçmiş yüzyıl siyasi olaylarını araştırmalı. Kendini geliştirmeli ve uluslararası ilişkilerin olmazsa olmazı olan yabancı dile ilgi duymalı.
Öncelikle girişimci ruhlu insanlar için olduğunu söyleyebilirim.
Sosyal olmak önemli.
Tarihi sevmeli , gündemi takip eden aktif bir kişi olmalısınız.
Kitap okuyup öğrenmeyi sevmeli araştırmacı geliştirmeci özelliklere sahip olmanız gerekmekte
Birde siyaseti sevmelisiniz
Araştırmacı, okumayı seven, gündemi takip eden, geniş bakış açısına sahip olan kişilere yönelik bir bölümdür.
Türk Alman üniversitesinde almanca ve yeditepe üniversitesinde fransızca veya ingilizce bir sene hazırlık gördükten sonra dört yıllık lisans eğitimine başlıyorsun. Geriye kalan diğer üniversiteler de hazırlıklar inigilizce. bu bölümde bence kesinlikle yabancı dil ile okunmalı emin olun size çok şey katacak ve artısı olacak. Vakıf üniversitelerinin avantajı hazırlıkların çok iyi olduğu söyleniyor fakat sözleşmelere dikkat etmek lazım aksi takdirde başınız ağrıyabilir ders veremeyince
Hazırlık var . Okulun kadrosuna , sana neler kalabileceğine bakılmalı hangisi senin için yararlı gözüküyorsa onu seçmek.
Merhabalar,
Öncelikle birçok kitap var fakat siyaset felsefesi ve uluslararası ilişkiler olarak konuları ayırmakta fayda var. Hangi alan daha çok ilgi duyuyorsanız seçenekler çoğaltılabilir fakat aklıma ilk gelenleri ve mutlaka okumanız gerekenleri aşağıda belirtiyorum.
- Niccolo Machiavelli – The Prince
- Aristotle – Politics
- Plato – The Republic
- Samuel P. Huntington - Clash of Civilizations
Keyifli okumalar J
Öncelikle bu bölümü seçtiyseniz kitap okumayı çok seviyor olmanız gerek. Eğer kitap okumayı sevmiyorsanız kitap okuma alışkanlığı kazanmanızı tavsiye ederim. Bölüm ile alakalı kitaplara gelecel olursak öncelikle, Machiavelli Prens'i tavsiye ediyorum. Platon-Devlet, Jean Jacques Roussea-Toplum Sözleşmesi, Cicero- Devlet Üzerine bunlar okumanız gereken teorik kitaplardan kitaplardan. Baskın Oran, Fahir Armaoğlu gibi yazarlarında kitaplarını ders kitabı olarak kullanabilirsiniz. Eğer kitap okumayı seviyorsanız bunlara ek olaral; George Orwell-1984, Albert Camus-Veba, Platon-Sokrates'in Savunması, Sigmund Freud-Totem ve Tabu bu kitaplarıda okumanızı tavsiye ederim.