Anlatsın
Giriş

Neyi okuduğunuz kadar nerede okuduğunuz da önemli; fakat şu bilinmeli ki yatay geçiş ve çift anadal planları yaparak istemediğiniz bir bölüme girmek, pişman bir 4 yıl ya da okuyor olmanız gereken zamanda tekrar sınavlara hazırlanmak ya da tek tek okul kapılarını çalmak(ve genellikle hayalkırıklığına uğramak) ile sonuçlanabilir/sonuçlanıyor. Yani, bu gibi imkanlara güvenerek istemediğiniz bölümlere girmeyin; en iyi okullarda bile ilginiz olmayan disiplinleri okumaya çalışmak çok yorucu olabilir.

Bölümlerin(YÖK kontenjan artırsa da) çok kalabalık olmaması sebebiyle yurtdışı kotalarının bölüm kontenjanına oranı yüksek. Erasmus ile yarım ya da tam bir sene boyunca bir Avrupa üniversitesine kabul almak ve gitmek kolay. Bunun yanında, Amerikan ve Uzakdoğu üniversiteleriyle de eskiden imzalamış ve halen yeni imzalar atmakta olduğu anlaşmaları sayesinde exchange öğrencisi olarak gidilebiliyor.

Anadolu illerinden gelen öğrencilere öncelik tanınıyor, hazırlık öğrencileri için Sarıtepe(Kilyos) Kampüsü'ne yeni yurtlar yapıldı; tüm hazırlık eğitiminin Kilyos'ta sürdürülmesi planlanıyor. Bölüme geçen öğrenciler, yine İstanbul dışından gelenler öncelikli olmak üzere, Kuzey, Güney ve Uçaksavar kampüs yurtlarına yerleştiriliyor. İstanbul'un uzak ilçelerinden gelenlerin okul bünyesindeki yurtlar için maalesef pek şansı yok.

Seçimimin üstünden geçen 2 yıl içerisinde bir pişmanlık duymadım, bu yıl tercih yapsam da aynı okul ve aynı bölümü seçerdim.

Akademik ve sosyal etkinliklerde çok geniş bir yelpaze arasından seçim yapabilmek, staja başvurulabilecek yerlerin fazla olması.

Uluslararası kuruluşlar tarafından tescillenmiş eğitim kalitesi ve neredeyse tamamı yurtdışında yüksek lisans/doktora yapmış kadrosu, bu ikisiyle beraber aynı zamanda 150 yıllık geleneğin ve çok eskiye dayanan bağlantıların sayesinde yurt dışında tanınır ve saygın bir okul olması, çoğu öğrencisinin İngilizce dışında en az bir dili daha dağarcığına yetkin ölçüde ekleyebilmesi, dünyanın akademik ve güncel literatürüne hakim bireyler yetiştirmesi, öğrenciyi sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetlerde teşvik eden ve destekleyen bir ortama sahip olması, karşıt görüşlerden öğrenci gruplarının okulun farklı yerlerinde aynı anda etkinlikler yapıp birbirlerine hoşgörülü davranabilmeleri... Uzayıp giden bir liste olduğu kesin!

Türkiye'de ve dünyada her gün değişen gündemi iyi yorumlayabilmek, hem ekonomi hem hukuk hem sosyoloji hakkında fikir sahibi olmak, diplomasiyi dünüyle bugünüyle öğrenmek, stajlarda ve mezuniyet sonrasında bölüm kısıtlamasıyla neredeyse hiç karşılaşmamak için.

Kişisel söyleyecek olursam, lise süresince Psikoloji ile Siyaset Bilimi&Uluslararas;ı İlişkiler'i düşünüp son iki yılımda diplomasi ve tarihe daha ilgili olduğumu fark ettim.

Açıkçası şimdiye kadar okulumla ilgili bir olumsuzluk yaşamadım.

Bahsettiğim gibi, çok farklı disiplinleri(e konomi, hukuk gibi) temelinden öğrendiğiniz için sadece bölümle sınırlı kalmıyorsunuz. İster bakanlıklarda, ister çok uluslu büyük şirketlerin çeşitli kademelerinde, ister medyada, neredeyse aklınıza gelebilecek her yerde çalışabilirsiniz. Nitekim mezunları incelediğinizde geniş bir meslek spektrumuna sahip bir bölüm olduğunu görebiliyorsunuz.

Öncelikle havalara girmeyin çünkü etrafınızdaki herkes Boğaziçili, küçümseyerek baktığınız çocuk Türkiye 1.si çıkabilir :) Amerikan kolejlerinden ya da yurtdışından gelmiyorsanız hazırlık okumanız gerekebilir, İngilizce gözünüzü korkutmasın çünkü ilk yılınızda biraz kendiniz de gayret gösterdiğiniz takdirde bölüm için gerekli temel İngilizce'yi öğreniyorsunuz. Bir de, kısaltmalara ve akademik terimlere birkaç ay içinde hakim olunuyor, ondan da gözünüz korkmasın :)

Türkiye'de Amerikan standartlarında bir eğitimi, şehrin merkezine bu kadar yakın ve öğrencilere bu kadar fazla etkinlik imkanı tanıyan kampüslerde alabilmek; ayrıca gerek undergraduate gerek postgraduate düzeyde yurtdışında istediğin üniversiteye kolayca gidebilmek ve sorgulayabilen, kimseyi taklit etmek zorunda kalmadan kendi fikirleriyle hayatta ilerleyebilen bir birey olabilmek gibi avantajlarından dolayı ayrıcalıklı bir okul.

Benzer Kişiler

Sezi Peynirci
Sezi Peynirci
Connect Insight Partner, Ipsos
Hüseyin Çil
Hüseyin Çil
Bölge Finans Lideri (I&I İş Birimi), Pfizer
Seda Tamur Oğralı
Seda Tamur Oğralı
İnsan Kaynakları Müdürü, Pfizer
Mehmet Uçar
Mehmet Uçar
Kurumsal Satış Yöneticisi, Türk Telekom
Muzaffer Orkun Şimşir
Muzaffer Orkun Şimşir
Tüzel Kredi Sistem ve Risk Analitikleri Grup Müdürü, ING
Muhammed Topal
Muhammed Topal
Assistant Brand Manager, Unilever
Ayberk Arseven
Ayberk Arseven
GM Office Associate, Blueground
Zafer Güney
Zafer Güney
İK Kadro ve Verimlilik Yönetimi Yöneticisi, Migros
Şükrü Dinçer
Şükrü Dinçer
Home and Personal Care Vice President, Unilever
Ömer Oydaşık
Ömer Oydaşık
Customer Services Division Director, Siemens
Meltem Özgan
Meltem Özgan
Erişim Şebeke Servis Performans Yönetimi Grup Müdürü, Türk Telekom
Buse Aksay
Buse Aksay
Ülke Marka Lideri, Pfizer
Hasan Burak Demir
Hasan Burak Demir
Stajyer - Aktif Pasif Yönetimi Müdürlüğü, Garanti BBVA