Bu bölüm sosyal bir bölüm ve zorluğu tartışmaya açık. Eğer gündem ile ilgilenmeyi seviyorsanız, tarihe ve yabancı dile ilginiz varsa bölüm hiçte zor değil. Bölümün zorluğu tamamen kişiye bağlı. Gündemi takip edip tarihi doğru kaynaklardan öğrenince ve kitap okuyarak bu bölümde hiç zorlanma yaşanmaz.

Öncelikle bu bölüm hem tarihle bağlantılı hem de günümüz ile bağlantılı. İlk yıllarda bölüm için tarih dersleri alıyoruz siyasi tarih, uluslararası ilişkilere giriş ve Türk dış politikası gibi dersler var. Fakat bunların yanında derslerde sürekli günümüz ile kıyas yapılıyor ve gündemi takip etmeniz gerekiyor. Uluslararası ilişkiler gündemi her dakika değişebilen bir gündem. Doğru kaynaklardan takip etmekte önemli sosyal medya yerine dış işleri bakanlığı gibi daha doğru bilgilerin var olduğu kaynakları kullanmak daha doğru. Bölümümüz aynı zaman da bir sosyal bilim alanı sosyoloji, siyaset sosyolojisi gibi derslerde alınıyor. Bunlarında yanınde her üniversitede olmasa da mesleki ingilizce, rusça gibi dersler veriliyor. Yabancı dil dersinin olmadığı üniversitelerde öğrencilerin kendilerini dil açısından geliştirmesi önerilir.

Öncelikle bu bölümü seçtiyseniz kitap okumayı çok seviyor olmanız gerek. Eğer kitap okumayı sevmiyorsanız kitap okuma alışkanlığı kazanmanızı tavsiye ederim. Bölüm ile alakalı kitaplara gelecel olursak öncelikle, Machiavelli Prens'i tavsiye ediyorum. Platon-Devlet, Jean Jacques Roussea-Toplum Sözleşmesi, Cicero- Devlet Üzerine bunlar okumanız gereken teorik kitaplardan kitaplardan. Baskın Oran, Fahir Armaoğlu gibi yazarlarında kitaplarını ders kitabı olarak kullanabilirsiniz. Eğer kitap okumayı seviyorsanız bunlara ek olaral; George Orwell-1984, Albert Camus-Veba, Platon-Sokrates'in Savunması, Sigmund Freud-Totem ve Tabu bu kitaplarıda okumanızı tavsiye ederim.