Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü en baştan beri istiyordum amcamlarımda aynı şekilde Elektrik Elektronik Mühendisiler. Benim teknolojiye ve ileri ki dönemlerde olacak elektrikle ilgili buluşlara büyük merakım ve incelemelerim var. Özellikle elektrikli arabalar üzerinde. Elektrik Elektronik çok geniş çaplı bir bölüm. Tercih etmenizde büyük fayda var. Şimdi aileleriniz yada yakın çevreniz hemen şuna bakar; Bunu bitirince iş bulabilecek misin? Para kazanabilecek misin ? Bu kavramlar doğru gibi gözükebilir ama yanlışlar. Şuna emin olun ki her bölümde iş bulabilir ve para kazanabilirsiniz bu size bağlı birşey. Kendinizi ne kadar geliştirirseniz o bölümünüzde o kadar parıldar ve o kadar çok yükselirsiniz. Bunun için siz isteğinize yönelin ve bende bu bölümü kesinlikle öneriyorum ama Üniversitede dersleri biraz zorludur dikkat edin :)

Aslında ben en başta “Bilgisayar Mühendisliği” istiyordum. Ancak ÖSS’ye hazırlanırken bu kararımdan vazgeçtim. Bunun da temel sebebi aslında, Bilkent Üniversitesi’nde IEEE isimli bir öğrenci kulübünün yaptığı bir etkinlik oldu: Üniversiteye Doğru (ÜD). Ben Üniversiteye Doğru 2008′in katılımcısıydım. Bu etkinlik sayesinde henüz lisedeyken kalkıp Bilkent’e gelip bilgisayar, elektronik ve endüstri lablarına girdim. Her labda o bölümün öğrencileri ne yapıyorsa onu yaptık. İşte tam bu noktada ben fikir değiştirdim. Bilgisayarda program yazmayı ve bir şeyler kodlamayı epey seviyordum, ancak hayatım boyunca bir bilgisayar karşısında oturup saatlerce kod yazamayacağımı fark ettim. Elektronik labına girdiğimizde, elime havyayı alıp lehim yaptığımda, ışıklı mışıklı yanıp sönen bir devre yaptığımda, hangi bölümde okumam gerektiğini anladım. Üniversiteye Doğru’nun ardından, artık rahatlıkla “Elektrik – Elektronik Mühendisliği” diyordum.

Endüstri Mühendisliği’ne gelince optimizasyon kavramı pek ilgimi çekmedi. Birçok endüstri mühendisi yönetici olacağım diye balıklama atlıyor bu bölüme, aman dikkat edin. Bölümünüzde en iyilerden birisi olmadığınız sürece bu hayalinizden uzak kalabilirsiniz. Nitekim özel sektördeki birçok firma işe alırken ille de endüstri mühendisi diye tutturmuyor, diğer disiplinlerden de bu firmalara girebilirsiniz. Kendinizi her alanda geliştirdiğinizden ve alanınızda da iyi olduğunuzdan emin olun sadece.

Not: Tıp aklımın ucundan bile geçmedi. Biyolojiyi deli gibi seviyorum o ayrı, ama ben kanla ameliyatla falan uğraşamam, bünyem kaldırmıyor.

En yüksek puanlı oydu, o yüzden onu yazdım resmen. Okuduğum süreçte, bölümümün bana hiç mi hiç uygun olmadığını gördüm. Yanlış mantıkla tercih ettim, ben ettim siz bu mantıkla tercih etmeyin.

Aslında mühendislik okumak benim daha küçük yaşlardan itibaren farkında olmadan yaptıklarımın bir sonucudur diyebilirim. Küçükken lego oynamaya bayılırdım. (Laf aramızda, hala lego görünce heyecanlanıyorum.) Bir zamanlar tuhafiye dükkanımızın yanında küçük bir televizyon tamircisi vardı ve ben de kendi dükkanımızdan çok orada takılırdım. Lehim kokusuyla ilk haşır neşir olmuşluğum o zamanlardı. Üstüne üstlük ilköğretim çağımda “Bilim Çocuk” dergisini okuyarak derginin “Kendimiz Yapalım” köşesindeki elektronik devreleri kendi çapımda yapmaya çalışmam ile elektroniğe karşı güçlü bir sempati kazandığımı bilmiyordum.

Liselere Giriş Sınavı’na hazırlanırken fen lisesini hedefliyordum. Sınavı güzel bir şekilde atlattıktan sonra tercih zamanımda Denizli Erbakır Fen Lisesi’ni seçtim. Oysa o zaman tercihimi yaparken ileride seçebileceğim meslek sayısını azaltmış olduğumdan haberim yoktu. Pişman mıyım? Hayır; ancak okuduğum lisenin bana kattıkları ile benden götürdüklerini kıyaslarsam işin içinden hiçbir zaman çıkamıyorum. Neyse, eğer bir fen lisesi mezunu iseniz tercih edebileceğiniz bölüm sayısı sınırlıdır. Herhalde çok fazla bilgisayar oyunu oynamış olmalıyım ki uzun bir süre ortalarda “Bilgisayar Mühendisi olcam ben.” diye dolaştım. Tercih döneminde ise fikrim değişti. Elektrik-Elektroniğin gerek iş alanı, gerek yurt işi ve yurt dışında kabul görülüyor olması, gerekse insanlığa güzel bir hizmet verebilecek olma hayali ile bu bölüme geldim.

Elektirk elektornik her zaman ilgimi çeken bir meslek olmuştur. Hayatımızın hemen hemen her yerinde kullanılan aletlerin çalışma prensipleri hep merak konumdu.

Şimdi bu soru çok geniş kapsamlı. Eğer elektrik alanını seçecekseniz Elektrik iletim, dağıtım şirketlerinde, otomasyon ve yazılım şirketlerinde rahatlıkla çaşılabilirsiniz. Ben şuan 1. sınıfı bitirdim ve bir elektrik dağıtım şirketinde işe girdim ve şuan Marmaray projesine bakıyoruz. Elektronik bölümünü seçecekseniz telefon internet şirketleri çok cazip. Özellikle şuan gelişmekte olan fiber sistem üzerinde yoğun bir çalışma var. Elektrik Elektronik Mühendisi Elektriğin ihtiyaç duyulduğu heryerde iş yapabilir kesinlikle ve rahat iş bulma imkanı var ama yine söylüyorum kendini geliştirmek işi öğrenmek çok önemli.Üniversiteye girdiğinizde yaz tatillerinde çalışın bölümünüzle ilgili yerlerde. Tecrübesiz elemanı kimse istemez. Onun için tecrübe geliştirme çok önemli. Kesinlike hangi üni mezunu olduğunuzun etkisi yüzde 10 işe alınırken onun dışında yüzde 90 sizin kişiliğinize ve gelişiminize bakıyorlar. Ben şuan ünide. 1. sınıfı bitirdim 2 ye geçeceğim erkenden başladımki tecrübe olsun işi görüyim neler yapacağımı gelecekte mezun olduğumda. Onun için imkanımız çok kesinlikle. Ana babalarınıza pek bakmayın siz kendi isteğinize yönelin. İş para heryerde bulunur ama bu mesleği öneririm.

Elektrik Elektronik'e giren adam zaten her alanda kendini geliştirebilecek, birden fazla yeteneği olan adam demektir. Bu sebeple iş dünyasında yolu açıktır. Üniversitedeki başarısına göre kendi sektöründeki her firmada çalışabileceği gibi bölümünün adını bir etiket olarak kullanıp yeteneğinin uygun olduğu işleri de yapabilir. Yöneticilik mevkilerine yükselme potansiyeli olduğu da doğrudur. Ama bundan sonrası tamamen bireysel başarıya bağlıdır. Bu bölüm sizi direk şu yapar diyemem.

elektrik-elektronik müh. mezunu tüm elektronik (teknolojik) aletlerin bulunduğu yerde rahatlıla iş imkanı bulabilir. Elektrik kısmına yönelip TEDAŞ, gibi yüksek gerilim hatlarında çalışabilirler veya Telecommunication Kısmına yönelip AVEA, TURKCELL; WODAFONE gibi iletişim sektöründe çalışabilirler. Control ENgieering Kısmına yönelip Fabrikalarda Büyük Aletlerin Kontrolunü PLC proglama biçimleriyle çok yüksek maaş la çalışabilirler. Biyomedikal ENgineering kısmında ise Hastane aletlerinin üretildiği fabrikalarda iş bulabilirler. Tabi otomotiv sektörü ve beyaz eşya sektörü de Elektrik-Elektronikçilerin vazgeçilmezleri arasındadır. Elektronik kısmında ise cip üretimlerinin yapıldığı veya cep telefonları ve bilgisayar gibi alaetlerin üretildiği fabrikalarda çok iyi iş bulabilirler. Eğer bu kısımları sevmediyseniz Akademik Karyer yapıp Üniversitelerde yükselebilirniz. Hiç olmadı kendi ofisinizi açar ve proje çizip satarsınız veya icat yapıp teknoloji dünyasına sunarsınız. Herhalde daha geniş iş imkanı olan bölüm yoktur Bu Teknoloji Çağında elektrik- elektronik dışında...

Akademik alanda ilerlemek, master veya doktora yapmak isteyenler için çok hızlı gelişen, geleceği olan bir alan. Biraz ekstra özveriyle Amerika'nın yolları taştan...

Henüz ne yapacağını bilmeyip ileride düşünürüm diyenler için önemli bir etiket. Elektrik-Elektronik mühendisliği mezunu olmak, farklı alanlarda çalışılsa bile belli şeyleri başarabilme potansiyeli göstergesidir.

kısaca aşağıdaki linki versem bence güzel olur diğer türlü yazması bayagı uzun olur :)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrik-elektronik_mühendisliği

Matematik ve fiziği seven, gereken zamanlarda sosyal hayatından fedakarlık yapabilecek kişileri iyi yerlere götürebilecek bir meslek.

Şunu belirtmeliyim ki çok çalışıp iyi bir puanla yerleşilesi bir bölüm olmadığından bu tip kişiler için tavsiye edilmez.Çalışkan insanların uğrak yeri;zekilerin vazgeçilmezidir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü temel bilimlerden fizik ve matematiğe dayalı bir bölüm. Bu sebeple, analitik düşünebilmenin ve bu konulardan zevk alabilmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Lisede matematik ve fizik karışımı, zorlayıcı sorular çözmekten zevk alıyorsanız; bu tarz soruları bulmaca gibi görüp zevk alarak çözüyorsanız bu bölümü tercih edebilirsiniz.

Bunun cevabı birçok şekilde verilebilir ama bana göre bu bölümde okuyup ardından başarılı olmak için olmazsa olmaz nitelik meraklı ve tutkulu olmaktır.sonrasında bir mühendis olunucağı için analitik ve mantıksal düşünmeyi öğrenmeli ve uygulanmalıdır.

Beynini zorlamayı birşeyler üretmeyi tasarlamayı sevenler için iyi bir bölüm.

Bilkent Üniversitesi, akademik alanda kendini geliştirmek isteyenler için mükemmel bir yer. Eğer akademik bir kariyer istiyorsanız, Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında Bilkent Üniversitesi sanırım Türkiye'nin en iyisi. Lisans eğitimimiz sonrasında yurt dışındaki üniversitelerde (MIT, Stanford dahil) yüksek lisans ve doktora yapmaya giden birçok arkadaşım oldu.


Bana da bu akademik bilgiyi ve bakış açısını kattı; fakat ben akademik alanda ilerlememe kararı aldım. Girişimci oldum ve arkadaşlarımla birlikte Anlatsın'ı kurdum. Girişimcilik yolculuğumda bölümün bir katkısı oldu mu derseniz, cevabım kesinlikle hayır. Peki Bilkent'in bir katkısı oldu mu derseniz, kulüpler ve okulun efsane kampüsü sayesinde birçok kişiyle ve şirketle tanıştım. Bu da iş hayatına birazcık önde başlamamı sağladı diyebilirim.

Ozan Solmaz
Ozan Solmaz
Yazılım Birim Müdürü, Garanti BBVA Teknoloji
Özgün Taş
Özgün Taş
Solution Architect, Huawei

Bölüm sana neler kattı deyince aklıma ilk gelen şey hayatımın her alanında çok değil verimli çalışmam gerektiğini öğrenmem oldu diyebilirim. Okul haricindeki işlerimde de kısa zamanda daha kaliteli bir iş ortaya koymaya odaklıyım bu sayede hem büyük projeler çıkartıp hem de kendime yeterince zaman ayırabiliyorum. İlk bakışta bölümün bana kattığı en büyük artılardan biri bu bence. Diğer bir taraftan bu kadar somut şekilde belli olmasa da okulun, bölümün, etrafınızdaki insanların size kattığı bakış açısı gerçekten çok büyük bir fark yaratıyor. Çevrenizde farklı ilgi alanlarına ve farklı özelliklere sahip, potansiyeli çok yüksek olan ve bunu sonuna kadar kullanan onlarca insan var. Bu insanlarla ders arasında yaptığınız 10 dakikalık bir sohbet bile size hem bilgi hem de bakış açısı olarak çok şey katıyor. Akademik olarak zaten çok bahsetmeme gerek olmadığını düşünüyorum :) Dünya çapında isimleri duyulmuş ve alanlarının en iyisi hocalardan ders almak büyük bir ayrıcalık.

Berk Yaşar YAVUZ
Berk Yaşar YAVUZ
Undergraduate Researcher, UMRAM
Meltem Özgan
Meltem Özgan
Erişim Şebeke Servis Performans Yönetimi Grup Müdürü, Türk Telekom

Elektrik elektronik mühendisleri elektriğin girdiği her alanda çalışabilirler enerji elektrik şirketleri inovasyon teknolojileri uzay otomasyon her alan mümkündür

Ben masterimi haberlesme mühendisligi üzerine yapmaya baslayip, masterimin 2. senesinde machine learning alanina kaydim. (Sinyal islemeyle yakin alanlar oldugundan, bu gecis pek zor olmadi.)

2.5 senedir de Almanya'da bu alanda calisiyorum.

Çevremden örnek verecek olursam, otomasyon, yazılım, proje çizimi ve uygulama ağırlıklı alt veya üst yapı şantiyelerinde farklı görevlerde çalışılabilmektedir.