Anlatsın
Giriş
Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi'nin hoşlanmadığınız yanları nelerdir?

32 Cevap

Çok zor oluşunu cidden hiç mi hiç sevmiyorum. Bunu bin defa dedim, bin defa daha diyebilirim. Mat – 2 bölümünde 30 soru içerisinde 26,75 net yapmış bir insanın, aynı konuları kapsayan (limit türev integral) Calculus I dersini 3 defada anca geçebilmesi bu okulun öğrenciyi cidden zorladığının ve öğretmeden de bırakmadığının ispatıdır bana kalırsa. Ayrıca kayıt döneminde ders seçmekteki muazzam sıkıntımız, sistemin kilitlenmesi, derslerin hemen dolması, hocaların consent vermemesi gibi dertlerimiz de mevcut. Duyduğuma göre italyanca ve ispanyolca 101 dersler 3 dakikada doluyorlarmış. Okulumun çevresinin de hiç öğrenci dostu olmadığı için o konuda da pek memnun değilim. Mesela bir pilavcı olsa dışarda fena mı olurdu? :) Aşağımız Bebek, sağımız Etiler olunca çok öğrenci semtine dönüşememiş okulun çevresi. Bir de okul çevresinde evlerin 1000tl ve civarı oluşu, super dorm’un aylık 600tl oluşu gibi şeyler, bilhassa evden ayrılmayı zorlaştıran bu yüzden okula eksi puan olarak yazılabilecek şeyler.

Açıkçası okuyan insanlara çok sığ ve basit gelebilir ama ilk aklıma gelen öge kediler oluyor. Her yerde olmalarının yanı sıra gerçekten bir süre sonra tahammül etmesi zor oluyor. Onun dışında söyleyebileceklerim klasik öğrenci şikayetleri olur ve haksızlık olur.

Hocalar bir özel okulda sizinle ilgilenileceği kadar ilgilenmez, işleri güçleri vardır. Okul idaresi bazen gülünç derecede bürokratik davranır. (Yemekhane kartına fazla para yüklediğinizde geri almak için kapı kapı geziyorsunuz mesela) Okul çok kozmopolit bir yapıya sahip olmasına karşın kişiler arası tolerans o kadar da yüksek sayılmaz. Fiziksel bir çatışma asla olmaz, fakat sözlü olarak tartışmalar da bitmek bilmez. Yine de mucizevi bir şekilde gün sonunda neredeyse herkes birbirinin dostudur. İdare öğrencilerin kendilerini ifade etmesine karışmaz bu da renkli fakat bazen can sıkıcı pek çok manzara yaratır.

En nihayetinde devlet okuludur. Özel üniversiteler gibi güzel kokan tuvaletleri, öğrencinin peşinden koşan öğretim görevlileri / okul çalışanları yoktur :D Okulun akademik ve idari kadrosunun tam anlamıyla öğrenci düşmanı gibi davrandığı durumlar boldur. Pohpohlanmazsınız.

Burs imkanları biraz kısıtlı yada şans benim yüzüme gülmedi…

Devlet üniversitesi olmasına bağlı olarak, hantal bir bürokratik yapı. (Daha ziyade külüpçülük yapanlar tarafından hissedilir)

Kilyos çok uzaktır. İlk sene gelen hazırlıkları buraya verirler genelde. Saat 22.50′de son otobüs kalkar dolu dolu biçimde. Şehre 50 dk falandır, yolları virajlıdır. Hoş değildir. Ama bi sene doğa deniz sahil vs takılırsın. İlginç deneyim olur. Ordaki arkadaşlıklar yurt ortamı falan çok iyidir. Öte yandan biraz da züppe takımı vardır okulda. ‘Baba benim araba 200 beygir yeaaa’ falan diye kişnerler. Takılmazsın olur biter :)

Sınav takvimi beni yedi bitirdi. Her hafta sınav her hafta proje mi olur demeden geçemiyor insan.

Genel manada çok büyük sorunları olduğunu düşünmüyorum. Kampüsler zaman zaman artan öğrenci mevcudunu karşılamakta yetersiz kalıyor; kantin ve yemekhanelerde yoğumluk yaşanıyor. Yurtlarda odalar genel olarak 6-8 kişilik. Hazırlıkta yurtta kalmak isteyen öğrenciler bir yıl boyunca Kilyos Kampüsü'nde kalıyorlar. Kilyos, Güney Kampüse 45-50 dk uzaklıkta bir kampüs ve malesef geliştirilmemiş durumda. Sadece derslik ve yurt binaları var.

Beğenmediğim yanı yok ki, bölümün yoğunluğu ve zorluğu haricinde tabii ki. Bu da normal bir şey çünkü yoğun olması, ne kadar önem verildiğini gösteriyor öğrencilere. Bir de şu inşaatlar çabucak bitse daha iyi olacak.

Okul alanı olarak çok sınırlı.Yıllar boyunca kontejyanlar sürekli artmasına rağmen olanakları sabit kalıyor.Giderek okulun her yeri kalabalıklaşıyor.
Labaratuvarlar yeterli değil.Genelde son yıllarda yenilenmiş olmuyor.
Yurt imkanları çok sınırlı.

Boğaziçi'nin son yıllarda akademik kadrosunun "baba hocalar" dediğimiz hatrı sayılır birçok ismini özel üniversitelere kaptırdığı bir gerçek. Bunun yanında, Boğaziçi de olsa neticede bir devlet üniversitesiyle karşı karşıyayız. Akademisyen ve çalışan profilinin çok ilgili olmayacağını da göz önünde bulundurun. Arada bir bürokrasi duvarına toslamaya hazır olun. Bu nedenler yüzünden çok ender de olsa "keşke bir özel okulda burslu okusaydım" dediğim zamanlar olmuştur. Özel üniversitelerin o anlamda öğrencisini daha iyi beslediğini düşünüyorum.

Güney Kampüsü herkes bilir. Zaten okul tanıtımlarına da lise öğrencileri hep Güney Kampüse, boğazın ayaklarınızın altında olduğu yerde götürülür, gezdirilir:) Fakat ilk sınıf dersleri genellikle daha az bilinen Kuzey Kampüs'te yapılır. Soğuktur, gridir, ve duvardır. Hoşlanmadığım tek yönü, bu kadar hayran olduğum bir okulun bu kadar aktif olmak zorunda olan, bir o kadar da yalnızca "bina"dan oluşan bir kampüsü olması sanırım. Yakıştıramıyorum nedense.

okul genel olarak iyi de muhiti oldukça kötü. o kadar çok öğrenci olmasa bildiğin gecekondu mahallesi. civar ev fiyatları da uçmuş durumda.

ÖSYM tarafından bölümlerin kontenjanlari her sene arttirildigi icin okulun mevcut öğrenci sayısı da artıyor. Bunun sonucunda bazı imkanlar maalesef yeterli olamıyor. Ornegin kampüsler arası ulaşımda kullanilan shuttle'lar yetersiz kalmaktadır ya da yemekhane ve yurtlarda öğrenci sayısının fazlalılığından dolayı yetersiz kalınmaktadır.

Servet Ünal
Servet Ünal
Talent Acquisition & Employer Branding Professional, BSH

Bürokrasinin olmayışının olumsuz yanları da var. Bunlardan biri de bazı işlemlerin çok belirli olmaması ve öğreninciye kadar canınızın çıkıyor olması. Yaz okulu ve harç paralarının fazlalığı da cep yakıyor. Buna ek olarak spor imkanları sunan merkezler birçok üniversiteye kıyasla daha pahalı. Aklıma bunlar dışında bir olumsuz yan gelmiyor.

Fiziki olarak birkaç problem dışında bir problemim yok :)

Ders ortalamaları öğrenci kalitesine bağlı olarak çok yüksek çıkıyor :)

Hiç hoşlanmadığım yanı yok çünkü Boğaziçi Benim için Hayat

Geriye dönüp baktığımda okuluma dair ufak tefek şeyler dışında hiçbir zaman hayal kırıklığı hissetmedim. Belki hocaların zorlayıcı olmasından bahsedilebilir. Boğaziçi Üniversitesi için “girmesi zor, çıkması kolay” dense de, aslında hurafedir bunlar efendim, inanmayınız. Boğaziçi Üniversitesi’nin girişi de çıkışı da zordur.