Anlatsın
Giriş

Açıkçası liseden Ali Hoca'mın tavsiyesi üzerine haberim olan bir bölümdü. Ancak geldikten sonra yaptığım çıkarımları şöyle sıralandırabilirim.
- Mezunlarına sunduğu ve kendilerini her daim geliştirebilecekleri çok geniş bir yelpaze sunması
- Teknik anlamda donanımlı bir yönetici yetiştirme gayesiyle öğrenci yetiştirmesi ve buna uygun bir programa sahip olması
- Ayrıca kendini geliştireceğin derken klişe olarak değil, yaptığın işe zevkle gideceğin hatta kendi işini kurabileceğin fikirlerin aşılandığı bir bölüm olmasıdır bir kişiyi oraya çeken.
- Kısacası dört sene içerisinde istesen de istemesen de ileride ne yapacağı hakkındaki soru işaretleri kalkmış ve bu doğrultuda donanımlı birisi olarak çıkıyorsun.

Bir işletmede yöneticiler doğru ve hızlı kararlar alabilmek için bu kararları destekleyecek bazı bilgilere ihiyaç duymaktadır. Yönetimin gereksinimini karşılayan bu bilginin bilgisayarlar aracılığıyla işlenmesi ve iletilmesi fonksiyonlarını yerine getiren sistemler "yönetim bilişim sistemleri" olarak adlandırılır. Yani bu bölümün içeriği yoğun olarak bilgisayar yazılımı, donanımı ve bilgisayar ağları gibi konulardan oluşmakla beraber günümüzün en güncel konularından e-ticaret, e-devlet, e-fatura, iş zekası uygulamaları  gibi konulardan da oluşmaktadır. Kendini geliştiriren ve bölümünü seven mezunların işsiz kalmayacağı ve yurt dışında da çalışma imkanı yakalayabileceği bir bölüm. Günümüzde yazılım bilmek tek başına yeterli değildir artık. Bu bölümde gerek bilişim hukuku gibi hukuğa yönelik dersler ve gerek örgütsel davranış gibi işletmeye yönelik dersler ile bu bölümü tercih edenler birer bilişim yöneticileri olarak yetiştirilirler.Kafkas Üniversitesi İİBF Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü yeni açılmış ama öğrencilerinin en iyi şekilde yetiştirilmesinde hakkını veren dersleri yazılım ağırlıklı ender bölümlerden bence. 

İşletme ve bilgisayar bölümünün entegre edildiği, geleceğinin parlak olduğunu düşündüğüm ve 3 sene araştırıp, sınavdan öncede sonrada tercih listemde ilk sırada olmayı başardığı için :)

Sadece işletme okumak yerine, onun yanı sıra programlama, pazarlama, stratejik yönetim gibi iş hayatında yardımcı olacak konuların üzerinde yoğunlaşan bir bölüm. Yani MIS okurken yazılımcı da olunabilinir, işletmeci de, pazarlamacı da. MIS ülkemizde çok gelişmemiş olmasına rağmen revaçta olan bir bölüm ve büyük şirketler de yavaş yavaş MIS mezunlarına ihtiyaç duyuyor.

Bölüm aslında şirketlerin var olan tüm süreçleri üzerine eğitim verdiği İçin sizin hangi alana ilginiz varsa o yöne gitmenizde yardımcı oluyor. Bilgi teknolojileri alanında da çalışabilirsiniz, planlamada da finans departmanında bile size iş var :)

Yönetim Bilişim Sistemlerinin çalışma alanı oldukça geniştir. YBS bölümünü okuyan öğrenciler 4 yıllık eğitim hayatı boyunca edindiği bilgilerle yola çıkarak çalışma alanını belirler. Öğrenciler okulda aldığı eğitimlerle birlikte bilişim ve işletme alanlarında okuma ve araştırma yaparak kendini geliştirmelidir. Bunun sayesinde öğrencinin kendini tanımasını ve hangi alana ilgi duyduğunu öğrenmesini sağlayacaktır.


Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü mezunları ne iş yapar sorusuyla çok sık karşılaşılıyor. Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun olan öğrenciler yönetim ve bilişim ayağında iş sahibi olabilirler. Bilişim alanında ilerleyen kişi Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı, Programcı, Veri Tabanı Takip Uzmanı, SEO Uzmanı gibi unvanlarda görev yapabilir. Yönetim alanında kendini geliştirmek isteyen kişiler ise İnsan Kaynakları Uzmanı, Proje Yöneticisi, Satış Yöneticisi, İş Analisti, Akademisyen vb. gibi unvanlarda görev yapabilir.


Daha detaylı bilgi almak için bu sayfa size yardımcı olabilir.


https://duzce.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri/

Aslında her işi yapabilecek eğitim verilir. Bu size kalmış, örneğin siz yazılımcı olmak istiyorsanız ağırlığınız bu yönde olmalı ya da kendinizde planlamayı çok iyi yaparım diye bir düşünce varsa bu alanda kendinizi geliştirip araştırmalar yapabilirsiniz. İş imkanı, şirketlerin bilgi teknolojilerine ve çalışanlarına ihtiyaç duyduğu sürece hep var olacak.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte inanılmaz bir bilgi akışı sağlanmakta ve saniyeler içerisinde birçok veri elde edilebilmektedir. Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanları ise bilgisayar sistemleri yolu ile elde edilen bilgileri kullanarak Yönetim Bilişim Sistemleri alt yapısını oluşturup, yönetim, bilişim ve işletme alanlarındaki planların uygulanmasını sağlayan, elde edilecek sonuçların değerlendirmesini ve analizini yapan, karşısına çıkan sorunları saptayarak çözüme ulaştıracak olan kişidir.


Kuruluşlar, varlıklarını sürdürüp kendilerini geliştirmek ve ilgili bilgileri saklayıp tutmak, işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmek adına Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanına ihtiyaç duyulur.Bilişim alanında ;


Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı,


• Programcı,


• Veri Tabanı Uzmanı,


• Sistem Analisti ve Tasarımcısı,


Yönetim alanında ;


• Satış Pazarlama Uzmanı / Yöneticisi,


• İş Analisti,


• ERP Uzmanı / Yöneticisi,


• İş Zekâsı Uzmanı / Yöneticisi gibi daha birçok sektörde çalışabilirler.Daha detaylı bilgilere buradan bakabilirsiniz https://duzce.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri/

bunun için ziyaret edilmesi gereken sayfa: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.348615845340548.1073741832.332655736936559&type=3

Yönetim Bilişim Sistemleri mezunları;

Sistem Analisti ve Tasarımcısı,

Programcı,

Proje Uzmanı/Yöneticisi,

IT Uzmanı,

Satış-Pazarlama Bölümü Uzmanı/Yöneticisi,

İnsan Kaynakları Uzmanı/Yöneticisi

Akademisyen gibi çeşitli unvanlar da görev yaparlar.

https://burhanburak.blogspot.com.tr/2016/07/turkiyedeki-kariyer-ilanlarnda-ybs.html

Bunu burada saymakla bitiremeyiz. Örnek olarak Sistem Analisti, İş Analisti, İş zekası uzmanlığı, Yazılımcı, Network Uzmanı, Siber Güvenlik Uzmanı, ve gerekli deneyimler birikimler sağlandığı sürece Chief Executive Officer(CEO)'a kadar yolu var.

Herşeyden biraz bileyim diyorsanız tam size göre :) Gelişime açık olsun yeter. Birsürü şey göreceğiniz için hangi yöne gidecekseniz o tarafa adapte olmanız gerekiyor.

Bilgisayar yetkinlikleri ve yönetim derslerine ilgi duyan insanlar için idealdir. Girişimci ruhların gelişmesine katkı sağla. Bilgisayar mühendisliği ve işletme derslerinin ortaklığından oluşmuş olması T şeklinde hem sosyal hem sayısal bir öğrenci olmanıza olanak sağlar.

problem çözme iştahı, araştırma, pes etmeme, deneme gibi özelliklerin olması gerektirir. Her üniversitenin eğitimine göre değişkenlik gösterebilir fakat yazılım+sistem ağırlıklı bir eğitim alıyorsanız ciddi anlamda araştırmacı ve problem çözme iştahınızın olması gerekebilir.

Bu bölüm gayet iyi bilgisayarla ilgiliyseniz aynı zamanda girişimci biriyseniz tam size gore bir bölum ancak her universitede bu bölümü bulamassınız 


Birde bu bölümü BURSA ULUDAĞ üniversitesinde okucaksanız bir kere daha düşünün derim çünkü işletme fakultesinde acilmış bir bölüm ve bursa ana kampüse icok uzak inegölde  okul kötü labaratuvar yetersiz  sosyal hayat sıfır kendiniz geliştirmede zorlanirsınız 


Yani bu bölümü okucam diyosanız bursadan uzak durun derim 

Kafkas Üniversitesi İİBF Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü


Geleceğinize yönelik iyi bir adım atmak istiyorsanız ve bilişimi seviyorsanız kesinlikle bu bölümü okumak için tercih edilmesi gereken bir üniversitedir. Çağımızın ihtiyaçlarını karşıyabilecek eğitimi sağlayan Yazılım ve Bilişim Ağırlıklı ders programı ve içeriğine sahip ender üniversitelerdendir. Eğitim kadrosundaki hocalardan her biri işletme, sayısal yöntemler ve bilgiayar bilimleri olmak üzere kendi alanlarında uzmanlaşmıştır. Ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi altında yer alan yaklaşık olarak 60 öğretim görevlisi de bölüme dolaylı olarak katkı sağlamaktadır. Örneğin hukuk alanında kamu yönetimi akademik kadorusunda yer alan akademisyenler derslere girmektedir. Ayrıca gelişmiş bilgisayar laboratuarları ve teknolojik alt yapıya sahiptir.


Bölümün ders içerikleri için linki ziyaret edebilirsiniz.


https://www.kafkas.edu.tr/iibfybs/tr/sayfa7720

Öncelikle hangi üniversitede okunursa okunsun kişinin kendini geliştirmesi gerekiyor.YBS bölümünde üniversite seçerken akademik kadro ve derslerin ağırlıkları çok önemlidir.Yani işletme dersleri ve bilişim dersleri dengeli olmalıdır.Düzce Üniversitesi YBS bölümü gerek akademik kadro bakımımdan gerek derslerin ağırlığı bakımından tercih edilebilecek bir konuma geliyor.Ayrıca Türkiye’de ilk SEO dersi Düzce üniversitesi YBS bölümünde verilmeye başlanmıştır.Bütün bunları göz önünde bulundurursak Düzce Üniversitesi tercih edilebilecek bir üniversitedir.Düzce üniversitesi YBS bölümünde detaylı bilgilere https://duzce.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri/ buradan bakabilirsiniz

Dokuz Eylül Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisi olarak üniversitemi öneririm. Bölümümüz bünyesinde pratik tecrübe kazanabilmek amacıyla Raspberry Pi,Bilgisayar,ERP,Arduino Laboratuvarları dahil Yeşil Perde Stüdyosu da bulunmaktadır. Gelecek olan öğrencileri ayrıca çok güzel bir şehrimiz olan İzmir'de beklemektedir :)  

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, verimli yazılım geliştirmeyi yani doğru kullanıcı kitlesine en verimli kodlamayı yaparak amaca uygun yazılım geliştiren öğrenciler yetiştirir. Yani günümüz şartlarında sadece kodlama yapmak yeterli değildir. Bunun yanında kullanıcıyı cezbedici uygulama geliştirmek ve uygulamayı doğru hedef kitlesine sunabilmek ve reklamını yapabilmekte gereklidir. İşte tam bu noktada Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü devreye girmektedir. Çünkü bu bölümde işletme, yöneticilik, girişimcilik, davranış bilimleri  ve hukuk gibi insan odaklı dersler okutularak insan psikolojisini anlamaya çalışılmakta ve bunun yanında bilişim dersleri okutularak son kullanıcı ile bilişim dünyası arasında köprü kurulmaya çalışılır. Burada bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi sadece bilişim odaklı veya mühendisliğe yönelik verilen eğitimlerden ayrışır. Buradan mezun olan kendini yetiştirmiş bir öğrenci kendi işini kurmak istese diğer bölümlerden mezun olanlardan bir adım önde olacağı aşikardır. Ayrıca özel bir şirkette çalışırken de bir Yönetim Bilişim Sistemleri mezununun müşteri ile kuracağı rahat iletişim de bu bölümün sağladığı avatajdır. Ayrıca bu bölümden mezun olanların sadece yazılım yapabileceği algısı da oluşmamalıdır. Bir yazılımcıya amaca ve hitap ettiği kitleye yönelik en verimli kodu yazdırma  konusunda danışmanlık da yapabilir.


Sosyal medyanın bu kadar geliştiği ve gelişmeye de devam ettiği bu dönemde Yönetim Bilişim Sistemleri mezunlarının bu sosyal ağı en doğru şekilde kullanarak firmaların ürünlerini satmasında ve reklamlarını sosyal medya üzerinden en verimli şekilde yapması konusunda da diğer bilişim bölümleri mezunlarından daha iyidir.


Bu bölümün eksik yanı verilen eğitimlerin çağın gereksinimlerini tam anlamıyla karşılayamıyor olması ve firmaların bu bölümden mezun olanların değerini anlayamıyor olmasıdır.


Geleceğinize yönelik iyi bir adım atmak istiyorsanız ve bilişimi seviyorsanız kesinlikle tercih edilmesi gereken bir bölümdür. Çağımızın ihtiyaçlarını karşıyabilecek eğitimi sağlayan Bilişim Ağırlıklı Kafkas Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümümüze tüm öğrencilerimizi bekliyoruz.


 https://www.kafkas.edu.tr/iibfybs linkten bölümümüz hakkında daha ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz. 

Artıları olarak multidisipliner olması işletme ve bilgisayar mühendisliği alanlarından bir çok farklı ders alıp her iki alanda da kendini geliştirmek için iyi bir bölüm ve iş olanakları da iyi; eksileri ise tam olarak bir alanda tam tecrübe kazanamıyorsun bir alan seçip kendini o alanda geliştirmen lazım yoksa temel bilgiyle bir yerlere varmıyorsun. 

Ybs bölümü, bir şirkette olan bütün işleri kapsayan bir meslektir diyebilirim. Tabi üniversitede verilen derslerin içerikleri değişebilir. Mantığı bizi aynı sonuca götürüyor. Aslında ybs bölümü yazılımı anlayan yöneticiler geliştirmek için kurulmuştur. Çünkü teknoloji hızla ilerlerken şirketlerinde bunlara ayak uydurması gerekiyor. Tabi bir de yazılım yazan bir kişinin bunu satması gerekli ama nasıl olacak. Bu bilgileride öğreten harika bir bölüm. İçinde bir çok konu var ama illa yönetici olacaksın yazılımcı olacaksın... gibi bir zorunluluk yok. Sen hangi yolu seçmek istiyorsun, yeteneğin, ilgin, alakan hangi yöndeyse onun üzerine çalışabiliyorsun. İnsanın zorlandığı şeyler var bu bölümde ilgi ve alakaya bir de yeteneğe bakan ama sonuçta okul bitiyor. O sınavları veriyorsunuz. Sonuçta bir şirkette istediğiniz departmanda çalışma fırsatınız var. İş yeri açma şansınız var. Önemli olan seni bazı şeylere zorunlu kılmıyor. Örneğin; öğretmenlik  gibi tek bir branş üzerine eğitim almıyorsunuz. Ybs ayrıcalıklı bir bölüm :) 

Tabiki de iyi bir bilgisayar bilgisi bölümü okuma sürecinde avantaj sağlar,fakat hiç bilgisayar bilgisi olmadan da bu bölüm okunabilir. 1. sınıfta genelde işletme dersleri alınır o yüzden bu 1 senede en azından temel bilgisayar bilgisinin kazanılması için çalışmanız gerekir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü İşletme ve Bilişimin ortak alanıdır. Bu yüzden dersler ne tamamıyla bilişim ağırlıklı ne de tamamıyla işletme ağırlıklıdır. Burada okuyan öğrenci ilgi alanına göre 3. ve 4. sınıfta alacağı dersleri kendi  seçebilir. Böylece bilişim ağırlıklı okumak isteyen öğrenciler bilişim derslerini seçerken işletme ağırlıklı okumak siteyen öğrenciler de işletme derslerini seçebilir. Seçmeli ders seçme imkanı Kafkas Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde mevcuttur. http://www.matematikrehberim.com/kafkas-uni-yonetim-bilisim-sistemleri-bolumu/181 adresinden bölüm hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.


İlk iki sınıf içinde temel de almanız gereken Temel Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Donanımı, Programcılığa Giriş, Ofis Otomasyon Sistemleri gibi bilgisayar dersleri verilmektedir. Bu dersler temel olduğu için zorluk çekebileceğiniz düzeyde değildir.