Anlatsın
Giriş

Birçok yerde “üniversite değil bölüm seçin!” derler ya, söz konusu Boğaziçi’yse belli bir sınır dahilinde bölüm değil üniversite seçmenin çok daha mantıklı olduğunu gördüm. Bunun sebebi, Boğaziçi kültürünün diğer üniversitelerin kültüründen çok çok değişik olması. Okuldaki olanakları değerlendirmeyi bilenler bir lider olarak yetiştirebiliyor kendini; bölümü ne olursa olsun yüksek kademelerde yönetici olabiliyor. Neden? Çünkü okulun çok köklü bir kulüp sistemi ve öğrenci odaklı liberal bir yapısı var. Öğrenci kulüpleri, öğrencilere liderlik yapmayı, iş bitirmeyi ve networking yapmayı öğretiyor. Yeterince inisiyatif ve vizyon sahibi olan bir insan için, başka hiçbir üniversitede bulamayacağı kendini geliştirme imkanları sunuyor Boğaziçi Üniversitesi.

Endüstri Mühendisliği hakkındaki genel kanılar üzerinden gidelim: “Meslek değil!”, “Mühendislik değil!”, “İşletme gibi bir mühendislik!”, “Çok kolay bölüm!” derler. Boğaziçi dahilindeki Endüstri Mühendisliği çerçevesinde bu kanıları değerlendirelim:

1) Evet meslek. Endüstriyelleşme dönemi evrimini tamamladıktan sonra, “nasıl üretmeliyiz?” sorunu tamamen ortadan kalktıktan sonra, “nasıl en iyi üretirim? kaynakları en iyi nasıl değerlendiririm? bu atılımlarım gelecekte bana nasıl dönecek?” gibi sofistike sorunlara analitik çözümler üretmek için ortaya çıkmış bir meslektir.

2) Evet mühendislik (alınmayın makineciler). Hatta bilgisayar mühendisliğiyle makine mühendisliği arası bir mühendislik de denebilir. Boğaziçi Üniversitesi’nde daha çok bilgisayar mühendisliğine benzer; programlama ve bilgisayar odağı ağırdır. İTÜ’de ise makineye daha çok benzer; daha üretimsel bir eğitim alırlar. Matematiksel boyutu çok ağır basar; bölüm derslerinin çoğu makine ve inşaattaki gibi somuta odaklı değil, matematiksel ve bilgisayar odaklıdır.

3) İşletmeye de benzer (en azından Boğaziçi’nde). Ekonomi, muhasebe gibi sosyal dersler de alırız. Seçmeli derslerimizi Ekonomi ve İşletme bölümünden seçebiliriz (diğer mühendisliklerde olmayan bir şey).

4) Kolay olduğunu iddia edenleri Bilgisayar Mühendisleri kadar ağır bir şekilde aldığımız C++; projeleriyle sabahlatan Simülasyon, Facility Design, Forecasting gibi derslerimize davet ederim.

Sosyal ortamı, inisiyatif alma olanaklarının bolluğu, zeki bir insan kitlesiyle beraber okuma şansı (en en önemlisi de bu), insana vizyon katması, insana sosyal hayatıyla akademik/iş başarısını dengeleme yeteneği kazandırması.

En nihayetinde devlet okuludur. Özel üniversiteler gibi güzel kokan tuvaletleri, öğrencinin peşinden koşan öğretim görevlileri / okul çalışanları yoktur :D Okulun akademik ve idari kadrosunun tam anlamıyla öğrenci düşmanı gibi davrandığı durumlar boldur. Pohpohlanmazsınız.

Benzer Kişiler

Ezgi Ucuz
Ezgi Ucuz
Grup Ürün Müdürü, L'Oréal
Osman Özdemir
Osman Özdemir
İnsan Kaynakları Direktörü, TürkTraktör
Erhan Erkut
Erhan Erkut
Mehmet Zorlu Vakfı Gençlik Zirvesi Konuşmacısı, Mehmet Zorlu Vakfı
Ali Murat Alkanlı
Ali Murat Alkanlı
Hizmet ve Çözüm Geliştirme İcra Kurulu Üyesi, Arvato CRM Türkiye
Betül Çorbacıoğlu
Betül Çorbacıoğlu
İnsan Kaynakları Direktörü, Mercedes-Benz Türk
Orkun Gül
Orkun Gül
Türkiye Satış Direktörü, Avon
Ufuk Değirmenci
Ufuk Değirmenci
Head of Trade Marketing (Ticari Pazarlama Kanal Müdürü) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
Cem Açık
Cem Açık
Pfizer Türkiye Genel Müdürü, Pfizer
Talha Ünlü
Talha Ünlü
CRM Stajyeri, Penti
Berker Yağcı
Berker Yağcı
General Manager, Blueground
Onur Kaçan
Onur Kaçan
Bölge Mühendislik Bölüm Müdürü, BAT Türkiye
Ethem Kamanlı
Ethem Kamanlı
Tedarik Zinciri Çözümleri Grup Müdürü, Migros
Buse Aksay
Buse Aksay
Ülke Marka Lideri, Pfizer
Ebru Veysel
Ebru Veysel
İnsan Kaynakları Yetenek Kazandırma ve İşveren Markası, Mercedes-Benz Türk
Kutay Erkan
Kutay Erkan
Endüstri Mühendisi, Arçelik
İsmail Enes Alkaya
İsmail Enes Alkaya
Career Mix Yetenek Programı Kategori Departmanı Stajyeri, METRO Türkiye
Gökçen Kaptan
Gökçen Kaptan
Endüstriyel Pazarlar Operasyon Direktörü, Air Liquide