Dünyaya gözlerinizi açtığınız, ömrünüzün ilk yıllarını yaşadığınız evden ayrıldığınızda üzülürsünüz. Dedenizin, nenenizin evi kullanılmaz hâle gelirse çocukluğunuzun da o evlerle birlikte tahrip olduğunu sanırsınız. Öyle bir şey.
Tarih insana eskiden ne olduğunu gösterir. Eskiden ne olduğunu değilse de, atalarının eskiden ne olduğunu gösterir. Bu da, benim eskiden ne olduğumu anlamam için önemlidir. Hiç yaşamadığım devirlerde birileri, benim için yaşamıştır. Onların bizim geçmişimiz olduğu doğru; fakat biz de onların geleceğiyiz veya-bizim için konuşuyorum-şu ânıyız. Tarih okumak bunun için önemlidir. İnsana, yaşadığı toplumun, bulunduğu devletin ne olduğunu anlatır. Ve bu da insanın kendisinin ne olduğunu anlamasını sağlar. İnsanın kendisini tanıması ise, dünyayı tanımak yolunda attığı bir ufak, ama vazgeçilmez adım.
Bu da ilk soruyla aynı bağlamda aslında. Sosyal bilimler alanında çalışmak istiyorsanız tarih en geniş alanı sunan bölümdür. Bölüme girmemden beri yaklaşık 2 yıldan beri sorulan “neden tarih?” sorusuna hep aynı cevabı veriyorum ” çünkü tarihi seviyorum”. Tarih bir gönül işidir. Sevmeden iş olarak yapılması mümkün değildir. Cefasını çekmek gerekir, onun için bir çok dil öğrenmek, tozlu sayfalar arasında nefessiz kalmak gerekir. Kısacası “Tarih bir iptiladır derunumda.”
Tarihe hayranlık ve ilgi duyduğum için. İnsanların tarihten sıkılmaları ya da tarihe önyargıyla yaklaşmalarını her zaman saçma bulmuşumdur.Bence insan nerden nereye geldiğini,şu an yaşadığı dönemin nelerin sonucu olarak varolduğunu merak etmeli.
Tarihini bilmeyen bir millet yıkılmaya mahkumdur
Tarih yoktur. Tarihçi vardır.Ve bu ülkeninde kaliteli tarihçilere ihtiyacı vardır.Tarih seven insanlar için bu bölüm ideal.İlk Türk medeniyetlerinden başlayarak yakın çağa kadar tüm tarihi bilgileri araştırmak istiyorum öğrenmek ve gelecek nesillere eksiksiz aktarmak istiyorum diyorsanız bu bölüm tam sizin için.
Birçok iş alanı var ama bunun için çok çalışmak gerek. Birde ataması biraz zor oluyor. Arkeolog kazılarına, Tarih Öğretmenliği, Osmanlı arşivlerinde araştırmacı, Müzelerde ve Sanat Tarihi alanında çalışma fırsatı var. Üniversitede eğitim görevlisi yada okutman olma şansı. Hatta biraz daha zorlanırsa profosörlük.
Yüksek lisanstan sonra asistanlık doçentlik ve prof luk alabilir.Osmanlı arşivlerinde çalışabilir.Uluslararası merkezlerde tarihçilik yapabilir.Tabi bunların hepsi için kendini bilime adamış tarih seven insanlar olması gerekir.
Paralı ve zahmetsiz bir iş arıyorsanız bu bölümü okumayın. Çeşitli zahmetleri var. Bir kere birincisi, çok düzenli bir okuma programına kendinizi tâbi tutmazsanız, tarihçi değil, ancak tarih bölümü mezunu olabilirsiniz. Bu da, yaklaşık 5-10 yıllık bir program sonunda, ancak tarih camiasına adım atabilmek demektir ki, başka hiçbir bölümde böyle zahmetli bir iş yok. Felsefe ve türevlerini de işin içine katıyorum; çünkü onların da vakit alan kısımları o bölümlerin tarihleridir; yani sonuçta felsefe tarihi, sosyoloji tarihi, ama tarih okumuş olursunuz.
Üniversitede kalabilirsiniz, bence kolay. Hattâ öğretmen olarak atanmaktan daha kolay. Hükûmetin yanlış politikası üniversite hocalığını lise hocalığından daha kolay kazanılan bir şey yaptı çünkü. Devlet memuru olursunuz, arşiv memuru falan... İş çok. Hiç olmadı polis olur, biber gazı atarsınız. Dört yıllık bir bölüm bitiren polislerin en çoğu tarih mezunu.
Tablo pek ümitli, iç açıcı değil bu bölümde. Bunu okumak için deli olmalısınız. Ama sözelci iseniz başka bir seçeneğiniz de, bence yok. Ben sözelci de değildim. =))
Formasyon ile öğretmen olabilirsiniz. Akademik kariyer imkanı mevcut. Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu gibi kuruluşlarda iş imkanı bulabilirsiniz. Müzeler de iş bulabileceğiniz yerlerden.
Kitaplarla haşir nesir olan sözel ve mantığı kuvvetli birazda ilgisi olan kişiler güzel yerlere gelebilir kanaatindeyim..
Araştırmayı seven, tarihe ilgi duyan ve daima tarihini yaşatan insanların bölümüdür
Sözel zekası kuvvetli olanlara göre bir bölüm :) ts puan türünde ortalama bi net yapanlar gelebilir
Kitap okumaktan başka bi iş yapmazsın:)
Araştırmayı seven siyasi olaylara ülkelere coğrafya'ya meraklı insanlar okuyabilir. Araştırmacı,yenilikçi kişiler için çok güzel bölümdür.
Evet, seçtiğiniz eşit ağrılık bölümü herhangi bir lisans programına yerleşmenize engel değil.Ayt sınavında sözel dersleri cevapladığınız takdirde (Edebiyat/Tarih/Coğrafya/Din/Felsefe Grubu) sözel puanla alım yapan tarih bölümüne yerleşebilirsiniz.
Sözele ciddi miktarda çalışmak gerek. Bunu yaparsanız sayısaldan bile girebilirsiniz.
Maaş alamıyor desek daha doğru olur. Ama bu bölümün adamıyım ben gerçekten bu bölümü seviyorum diyorsanız üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamak için hazırlanabilirsiniz. Yanlıi hatırlamıyorsam 3.500-4.000 arası bir maaşı vardı.