Aslında bu sorunun cevabını ancak ders programına bakarak anlayabilirsiniz.Kimya mühendisliği kimya bölümü gibi kimya'yı a'dan z'ye içermez hatta iki temel dersinden başka kimya ile pek de ilgisi yoktur.Bu yüzden yıllardır kimya mühendisliğinin adını 'süreç(proses) mühendisliği'olarak değiştirme çabaları vardır.Gıda,kozmetik,ilaç,petrol-boya sanayi gibi çeşitli sektörlerde süreç mühendisi veya az da olsa satış pazarlama alanında görev yaparlar.
Bu bölümden mezun olduktan sonra her tür sektörden üretim firmalarında çalışabilirsin; bunlardan en önemlileri boya, ilaç, gıda ve kozmetik.. Eğer Almanca'da kendini ilerlettiysen otomotiv firmalarında AR-GE mühendisi olarak pozisyon bulabilirsin ki bence bu kimya mühendisinin çalışabileceği en iyi sektörlerden biridir. Her mühendis gibi analitik düşündüğünü, yabancı dil konusunda iyi olduğunu ve ekip çalışmasına önem verdiğini işverene empoze ettiğinde kapamayacağın iş yok.
Kimya Mühendisi bir kişi ilaç,boya,kozmetik,gıda vb. firmaların kimyasal maddelerinin doğru şekilde kullanılması hakkında talimat ver. Herhangi bir rün yapıldığında mutlaka onun onayı alınmalıdır
Öncelikle kimya mühendisliği aklımda hiç olmayan bir bölümdü. Puana göre tercih yapanlar sınıfındaydım ben de. İstanbul üniversitesi kimya mühendisliği 1.sınıfa başlayacağım bu sene (2014). Diyorum ki iyi ki yazmışım iyi ki kimya mühendisliği okuyacağım. Kimya mühendisliği halk arasında çok mezun veren aç işsiz olarak bilinir. Halbuki çok yanlıştır. Kimya sektörü en geniş mesleklerden biridir. Kimyada iş yok diyenlere sorarım. Elinizdeki telefonun dokunmatik ekranı nerede üretiliyor? Mikrofonlardaki piezoelektrik maddeler nasıl üretiliyor ya da su içtiğiniz bardak.. Evinizdeki duvar boyası, yalıtım,sıvı,derz dolgu,fayans,yapıştırıcı.. İş bulamayacağınızı düşünmek tüm bunları göz önüne alınca zor gibi duruyor. Bunun dışında tekstil, cam, savunma sanayisi, petrokimya, ilaç, çimento, gıda, şeker, polimer, plastik, sabun, kozmetik, yağ.. Bunların yanında üretim dışında şirketlerin satış, pazarlama, tedarik zinciri gibi ofis departmanları.. Ayrıca kaliteli bir üniversiteden mezunsanız, altyapınız sağlamsa, ingilizce ve 2. diliniz varsa işiniz gayet kolaydır. İstanbul üniversitesini kimya mühendisliğini tavsiye ediyorum çünkü eğitim kadrosunu kaliteli buluyorum. Türkiye’de ilk kimya mühendisliği bölümü İÜ de açılmıştır ve bu da köklü olan okulun kaliteli bir bölümü olduğunu kanıtlar. Herkese başarılar diliyorum :)
edit: Bu yazıyı yazalı yaklaşık 3 sene olacak sanırım arkadaşlar. Bölümüm için hala iyi ki diyorum. Hiçbir pişmanlığım yok. Başka da meslek yapamazmışım herhalde mühendislik dışında. Başarılar diliyorum herkese :)
edit2: 2 yıl sonra tekrardan güncelliyorum :) O yıllardan beri tek değişen şey 2017 yılında üniversite 2. sınıf sonunda yatay geçiş yapıp okul değiştirmem oldu. Şuan YTU son sınıf öğrencisiyim. İstanbul Üniversitesinden de memnundum fakat gerek kampüs hayatı gerekse teknik üniversite olması YTU’yu tercih etmeme neden oldu.
edit3: Bu güncellemeyi yine 1 yıl sonra mezun olarak yapıyorum arkadaşlar :) Yatay geçiş yaptığımdan dolayı okulumu 1 sene uzatmıştım. Tek bir dersim kaldığı için bu süreci değerlendirmek istedim. 2019 Aralık ayında bir ilaç firmasında uzun dönem staj buldum ve yaklaşık 7 aydır da devam ediyorum. Mezuniyet işlemlerinden sonra da burada kariyerime devam edeceğim. Mezun olmadan iş bulmamda tabi ki yaptığım stajın önemli bir payı vardı, ama neymiş kimya mühendisleri işsiz kalmazmış :)
Kimya mühendisliği alanında iyi yerlere gelebileceğimi düşünüyorum,gelecekteki ve günümüzdeki önemi büyük bu yüzden kimya mühendisliğinde okuyorum.
Kimya Mühendisliği iş alanı olarak çok geniş bir yelpazeye sahiptir.Dilediğiniz alanda uzmanlaşabilirsiniz.Okuması bir hayli zor olduğu söylenir ama ders içerikleri olarak tam bir mühendisliktir.
1.yurt dışı imkanı yaratabilecekseniz önünüzü çok açan bir meslek
2.temel mühendislik dalı olması nedeniyle bilgi kapsamınızın çok yönde olması
3.çok alana yönebilirsiniz
Ben liseden beri kimya hastasıyım. Bide Kimya mühendisinin alanı çok geniş. açıkçası iş imkanı çok iyi.
Kimya Mühendisliği ; sadece ders notlarına çalışıp kitaptaki soruları çözmenin yetmeyeceği, analitik düşünebilen, sorgulayan, komplex düşünüp , süreçleri her yönüyle inceleyip yorumlayabilen kişilere göre bir bölümdür. Yeniliklere açık olup, sürekli kendini geliştirmeye açık olmayı gerektirir.
Kimya Mühendisliği: Sizi sadece kitapların arasında bırakmayan, hayata yeni bir bakış açısı kazandıran bir meslektir. Her zaman yeniliğe açık, gelişim gösteren bu meslek için siz de sabırlı, analitik düşünebilen, sorgulayan, araştırmacı bir kimlikle bu mesleğe dahil olmalısınız. Ayrıca farklı şirket gruplarında, farklı pozisyonlarda çalışabilme imkanına da sahip olabilirsiniz. Kendinizden emin olup, başarılı bir araştırmacı mühendis olmak olmak istiyorsanız bu meslek size göre olabilir.
Merhaba,
Hacettepe Kimya Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Açıkçası sektörde işe alım çok fazla değil ve dolayısıyla işsizlik var. Rekabet çok. Bundan dolayı kendini olabildiğince geliştirmen gerekiyor, yalnızca bölümünü okuyup bitirmek yetmiyor yani. Sektörde söz sahibi ve kesinlikle ingilizce eğitim veren bir üniversitede okuman sana fayda sağlayacaktır. Mezuna kalacak imkanın varsa bir yıl daha hazırlanıp, şimdiden başlayarak gelecekteki kariyerinde daha sağlam adımlar atmayı denemeni öneririm.
Sorun olursa her zaman ulaşabilirsin. Başarılar dilerim.
Eğer mezuna kalacak enerjiyi kendinde görüyorsan denemelisin.Kimya mühendisliği Türkiye’deki ilk 4 iyi üniversitede okunmalı derim.Ancak ben Konya Tekniğe gidip orada okumayı düşünüyorum dersen de sevdiğin bölümde olursun dolayısıyla yine kendini geliştirirsin.Karar senin ancak bana göre mezuna kalıp birdaha hazırlanman daha iyidir ??