Anlatsın
Giriş

Neden Kimya Mühendisliği Bölümü?

8 Cevap

Öncelikle kimya mühendisliği aklımda hiç olmayan bir bölümdü. Puana göre tercih yapanlar sınıfındaydım ben de. İstanbul üniversitesi kimya mühendisliği 1.sınıfa başlayacağım bu sene (2014). Diyorum ki iyi ki yazmışım iyi ki kimya mühendisliği okuyacağım. Kimya mühendisliği halk arasında çok mezun veren aç işsiz olarak bilinir. Halbuki çok yanlıştır. Kimya sektörü en geniş mesleklerden biridir. Kimyada iş yok diyenlere sorarım. Elinizdeki telefonun dokunmatik ekranı nerede üretiliyor? Mikrofonlardaki piezoelektrik maddeler nasıl üretiliyor ya da su içtiğiniz bardak.. Evinizdeki duvar boyası, yalıtım,sıvı,derz dolgu,fayans,yapıştırıcı.. İş bulamayacağınızı düşünmek tüm bunları göz önüne alınca zor gibi duruyor. Bunun dışında tekstil, cam, savunma sanayisi, petrokimya, ilaç, çimento, gıda, şeker, polimer, plastik, sabun, kozmetik, yağ.. Bunların yanında üretim dışında şirketlerin satış, pazarlama, tedarik zinciri gibi ofis departmanları.. Ayrıca kaliteli bir üniversiteden mezunsanız, altyapınız sağlamsa, ingilizce ve 2. diliniz varsa işiniz gayet kolaydır. İstanbul üniversitesini kimya mühendisliğini tavsiye ediyorum çünkü eğitim kadrosunu kaliteli buluyorum. Türkiye’de ilk kimya mühendisliği bölümü İÜ de açılmıştır ve bu da köklü olan okulun kaliteli bir bölümü olduğunu kanıtlar. Herkese başarılar diliyorum :)


edit: Bu yazıyı yazalı yaklaşık 3 sene olacak sanırım arkadaşlar. Bölümüm için hala iyi ki diyorum. Hiçbir pişmanlığım yok. Başka da meslek yapamazmışım herhalde mühendislik dışında. Başarılar diliyorum herkese :)


edit2: 2 yıl sonra tekrardan güncelliyorum :) O yıllardan beri tek değişen şey 2017 yılında üniversite 2. sınıf sonunda yatay geçiş yapıp okul değiştirmem oldu. Şuan YTU son sınıf öğrencisiyim. İstanbul Üniversitesinden de memnundum fakat gerek kampüs hayatı gerekse teknik üniversite olması YTU’yu tercih etmeme neden oldu.


edit3: Bu güncellemeyi yine 1 yıl sonra mezun olarak yapıyorum arkadaşlar :) Yatay geçiş yaptığımdan dolayı okulumu 1 sene uzatmıştım. Tek bir dersim kaldığı için bu süreci değerlendirmek istedim. 2019 Aralık ayında bir ilaç firmasında uzun dönem staj buldum ve yaklaşık 7 aydır da devam ediyorum. Mezuniyet işlemlerinden sonra da burada kariyerime devam edeceğim. Mezun olmadan iş bulmamda tabi ki yaptığım stajın önemli bir payı vardı, ama neymiş kimya mühendisleri işsiz kalmazmış :)

Ayce Melike Özyurt
Ayce Melike Özyurt
International Markets Regulatory Affairs Specialist, Abdi İbrahim

Kimya mühendisliği alanında iyi yerlere gelebileceğimi düşünüyorum,gelecekteki ve günümüzdeki önemi büyük bu yüzden kimya mühendisliğinde okuyorum.

Kimya Mühendisliği iş alanı olarak çok geniş bir yelpazeye sahiptir.Dilediğiniz alanda uzmanlaşabilirsiniz.Okuması bir hayli zor olduğu söylenir ama ders içerikleri olarak tam bir mühendisliktir.

1.yurt dışı imkanı yaratabilecekseniz önünüzü çok açan bir meslek
2.temel mühendislik dalı olması nedeniyle bilgi kapsamınızın çok yönde olması
3.çok alana yönebilirsiniz

Ben liseden beri kimya hastasıyım. Bide Kimya mühendisinin alanı çok geniş. açıkçası iş imkanı çok iyi.

Türkiye sanayi açısından gelişmiş, ve hayatının her yerinde kimyayı barındıran bir ülkedir. Kimya hayat, hayat ise kimyadır. Bu bağlamda düşünürseniz, Kimya Bölümü veya Mühendisliği'nde iş yok demeniz mümkün değildir. İş kolları geniş olmakla beraber, mezun olunduğunda ben ne yapacağım, nerede çalışacağım, ne üzerine başarılı olabilirim sorularının sıkça sorulduğu bir bölümdür. Öğrencilik hayatında staj yapmak bu sorularınıza cevap bulmanıza yeterli olacaktır, zorunlu stajlar dışında gönüllü stajlar yaparak kendinizi ve geleceğinizi teminat altına alabilir, başarılı olabilirsiniz. İyi bir işe sahip olmak zor bir şey değil, kendini geliştirmek, kendine her gün bir şeyler katmaktan geçiyor. Network, sosyal faaliyetler bunlar her zaman önemli olacaktır. Tabiki de marka yerlerde staj yapmakta size etiket katacaktır. Networkünüz ne kadar iyi ise, o kadar rahat edersiniz, bu öğrencilik hayatında çok basit bir şeydir ama iş hayatına girince o kadar da kolay olmayacaktır. Akademik kariyer veya devlet kurumlarına atanmak gibi bir hedefiniz yok ise, derslerinizin AA gelmesi size çok bir şey katmayacaktır. Aksine, kendinizi geliştirip, gönüllü stajlar ile desteklerseniz ileride çok daha rahat iş bulabilir, hayal ettiğiniz konuma kısa sürede erişebilirsiniz. Birde tabiki de Üniversitenizin 4 yılda 5 yılda bitmesi sadece iş hayatına erken atılmanızı sağlar, kendinizi hazır hissetmedikçe mezun olmanızın size bir yararı yoktur. Uzatın ama kendinize bir şeyler katın, ingilizce tabiki de önemli ingilizcenizin ileri seviye olması yeterli olacaktır. Bunu halletmeden 2.dile geçmek çokta doğru bir hareket olmayacaktır.

Çağrı Küpçü
Çağrı Küpçü
Kalite Yönetim Temsilcisi, AkzoNobel

Ülkene bilimsel ve ekonomik açıdan katkıda bulunmak, insan ilişkilerinde yeni yöntem ve deneyimler kazanmak açısından Kimya Mühendisliği kişiye kendini sorgulama ve geliştirme imkanı sağlayan bir meslek. Türkiye'de her ne kadar mühendislik alanında gelişmeler yavaş olsa da bunu hızlandırmak ve dinamiği değiştirmek mühendislere düşen bir görev.

Ülkemizde kimya mühendisleri Petrokimya, otomotiv, gıda, çimento, seramik, tekstil, ilaç, boya, cam, gübre, metal ve kaplama, lastik ve kauçuk ve savunma sanayisi gibi birçok sektörde çalışmaktadır. Kimya mühendisleri bu sektörlerde Ar-Ge, proses tasarımı ve optimizasyon, fabrika organizasyonu ve işletme, yönetim, kalite kontrol ve çevre güvenliği gibi bölümlerde görev alırlar.