Aslında bu sorunun cevabını ancak ders programına bakarak anlayabilirsiniz.Kimya mühendisliği kimya bölümü gibi kimya'yı a'dan z'ye içermez hatta iki temel dersinden başka kimya ile pek de ilgisi yoktur.Bu yüzden yıllardır kimya mühendisliğinin adını 'süreç(proses) mühendisliği'olarak değiştirme çabaları vardır.Gıda,kozmetik,ilaç,petrol-boya sanayi gibi çeşitli sektörlerde süreç mühendisi veya az da olsa satış pazarlama alanında görev yaparlar.
Bu bölümden mezun olduktan sonra her tür sektörden üretim firmalarında çalışabilirsin; bunlardan en önemlileri boya, ilaç, gıda ve kozmetik.. Eğer Almanca'da kendini ilerlettiysen otomotiv firmalarında AR-GE mühendisi olarak pozisyon bulabilirsin ki bence bu kimya mühendisinin çalışabileceği en iyi sektörlerden biridir. Her mühendis gibi analitik düşündüğünü, yabancı dil konusunda iyi olduğunu ve ekip çalışmasına önem verdiğini işverene empoze ettiğinde kapamayacağın iş yok.
Kimya Mühendisi bir kişi ilaç,boya,kozmetik,gıda vb. firmaların kimyasal maddelerinin doğru şekilde kullanılması hakkında talimat ver. Herhangi bir rün yapıldığında mutlaka onun onayı alınmalıdır
Kimya mühendisi değiliz biz. Süreç/Proses mühendisiyiz öncelikle kafamızda bu netleşmeli. Buradan yola çıkarsak bir kimya mühendisi üretimin olduğu her alanda çalışabilir. Ülkemiz üretim doğrultusunda çok başarılı bir ülke sayılmadığından kimya mühendisleri hak ettiği yeri bulamamaktadır. Onun dışında Ağır sanayi, petrol sanayi(yurt dışında en çok parayı doktorlar, elektrik elektronik mühendisleri değil petrol mühendisleri kazanır ayrıca), boya ve tekstil sanayi, gıda sanayi, ar-ge vs. alanlarda çalışabilirler.Alman firmaları ağırlıktadır.Dolayısıyla iş alanını genişletmek için Almanca bilmek künefenin üzerindeki kaymak gibidir.
Bu durum kişiye göre değişir. Genel olarak laboratuvar,üretim-proses mühendisi, lojistik, hammadde tedariği, müşteri hizmetleri, satış, pazarlama, tedarik zinciri gibi birçok alanda çalışılabilir. Bu durum kişinin ilgisine, bilgisine ve becerisine göre değişir. Şahsım adına konuşursam, satış ve tedarik zincirinde daha başarılı bir bireyim ama hayat bize ne gösterir bilinmez...