Sıralamada ilk sıralarda yer alan Hacettepe, Ege, Gazi, Marmara, İstanbul, Dokuz Eylül gibi üniversitelerin yanı sıra Akdeniz, Uludağ, Ondokuz Mayıs, Çukurova ve Pamukkale gibi üniversitelerde ,sunulan imkânlar dahilinde, hem akademik hem de sosyal, kültürel ve sportif anlamda nitelikli bir öğrenim hayatı geçirirsiniz.
Türkçe Öğretmenliği Programında ağırlıklı olarak dil, edebiyat kökenli alan dersleri ile öğretmenlik meslek bilgisine ve genel kültüre yönelik dersler okutulmaktadır.
Tüm bunlara ek olarak eğitim psikolojisi, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı, öğretim ilke ve yöntemleri, sınıf yönetimi, eğitimde ölçme ve değerlendirme, özel eğitim ve kaynaştırma, okullarda rehberlik gibi eğitim bilimleri (Pedagoji) dersleri görürüz. Ayrıca eğitimde araştırma yöntemleri, Türk eğitim tarihi, eğitimde ahlâk ve etik, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi ve topluma hizmet uygulamaları tüm üniversitelerde ortak olarak okutulan meslek bilgisi dersleridir.
Bunların dışında kalan genel kültür, meslek bilgisi ve alan seçmeli dersleri de üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermektedir.
Genel manada öğretmenlik atamalarının durumu pek iç açıcı değildir. Lâkin diğer öğretmenliklerin atamalarına kıyasla Türkçe Öğretmenliğinin ataması iyidir, diyebiliriz.
Atama kontenjanına göre sırasıyla Sınıf, İngilizce, DKAB, İlköğretim Matematik, Okul Öncesi ve Türkçe Öğretmenliği biçiminde bir sıralama yapmak mümkündür.
Okuması zor bir bölümdür lakin sen bu bölüme isteyerek gelmişsen bu zorluklar seni yıldırmayacaktır. Aksine çalışma azmini ve hırsını arttıracaktır kanaatindeyim. 4 yıllık öğrenim süreci boyunca alan bilgisi, genel kültür ve meslek bilgisi dersleri çatısı altında birçok ders göreceksin. Zor olmasının yanı sıra bir o kadar da okuması zevkli bir bölümdür. İlk sene göreceğiniz Osmanlı Türkçesi dersi biraz zorlayabilir. Ona hazırlıklı olmak gerek. Bölüme gelmeden önce bu konuda ufak da olsa kendinizi geliştirmeniz sizin yararınızadır.
Bu alandan mezun olan öğretmen adaylarının hedef kitlelerini
- Ana dili Türkçe olanlar
- Yabancılar
- İki dilliler (bilingualler)
- Türk soylular oluşturmaktadır.
Hedef kitlelerden hareketle Türkçe eğitimi bölümünden mezun olanların istihdam edilebilecekleri alanlar ise şöyle sıralanmaktadır:
- Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî okullar ve özel ilköğretim okulları
- Özel dershaneler
- Basın yayın kuruluşları
- Diksiyon ve güzel konuşma eğitimciliği
- Karşılaştırmalı dil çalışmaları
- Diğer bilim alanlarının hemen tamamının dil sorunlarının çözümü
- Arşiv ve müzeler
- Dünya Türkoloji merkezleri
- Türk Cumhuriyetleri ile ilgili özel ve resmî kuruluşlar
- Üniversiteler
- Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Merkezleri
- Yabancı ülkelerdeki Türkoloji ve Türkçe eğitimi bölümleri
- Yurtdışındaki Türk özel okulları, üniversiteler
Atanıp da devlete kapağı atayım yeter kafasındaysanız eğer kesinlikle bu bölümü seçmemelisiniz.
Okumayı, araştırmayı ve düşüncelerinizi yazıya dökmeyi seviyorsanız; Türk dilini, dil bilimini, edebiyatı seviyorsanız, öğrendiklerinizi bir başkasına aktarmaktan hoşlanıyorsanız ve Türk milletine iletişim yeteneği kuvvetli, idealist birer Türk genci kazandırmak istiyorsanız bu bölüm tam da size göre bir bölümdür.
Toplumumuza; kendisine ve insanlara maksimum fayda sağlamayı amaçlayan,öğrenmeye meraklı, idealist, iletişim yeteneği kuvvetli birer Türk genci kazandırmak için bu bölümü seçtim.