Yapar yapar, her şeyi yapar. Türlü yemeği gibi bölüm.
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programını bitirenler "Çalışma Ekonomisti" ünvanı ile iş piyasası sosyal sigorta iş mevzuatı toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yaparak öneriler geliştirirler. Çalışma ekonomistleri ayrıca devletin genel sosyal politikası ile sosyal güvenlik ve endüstri ilişkileri politikasının planlanma düzenlenme ve geliştirilmesinde; ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarında sosyal işlerin düzenlenme ve yürütülmesinde; kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel sektör işletmelerinin çalışma işçi-işveren ilişkileri ile diğer sosyal işlerinin düzenlenmesi ve yönetiminde de etkili bir rol oynarlar. Diğer yandan işletmelerin İnsan Kaynakları birimlerinde yönetici olarak çalışabilirler.
Bu alanda öğrenim görenler DPT'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurtiçi ünitelerinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) müfettiş veya uzman olarak kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler. Çalışma ekonomistlerinin önemli bir çalışma alanı ise sendikalarda danışmanlıktır. Çalışma ekonomistleri ayrıca kamu yönetimi iktisat ve işletme bölümleri mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alabilirler. Özel sektörde ilerleme kişisel yeteneğe ve yabancı dil bilmeye bağlıdır.
Özetleyecek olursak ' İNSAN ' ın olduğu heryerde Çalışma ekonomisi vardır..
Diğer iibf öğrencilerinin iş bulduğu alanda iş bulabiliyor. muhasebe finans insan kaynakları pazarlama satış dağıtım gibi alanlarda çalışabilir.
Bir gercek ki taninmis bir bolum degil ve 2000 lerden beri halen ayni seviyede populerligi. Is bulma konusunda anladigim bu bolumu sadece okumak yalnizca memur olmaniza yetiyor. O konuda da KPSS de az kontejan oldugundan sikayet var ki genelde kpss ye 3. 4. girislerinde memur olabilmis mezunlar. Bu isin kotu tarafi tabi. Iyi yani ise Iyi cok iyi ingilizce bilince ve birkac bilgisayar egitimi alinca ozel sektorde onunuzun cok acik olmasi. Bu ozelliklerle zaten okumasanda onun acik olur diye dusunebilir ama burda ingilizce ve bilgisayara hakim bir hukukcudan daha fazla Is Hukuku bilen Insan iliskilerinde egitim almis bir ekonomi uzmanindan bahsediyorum. Egerki okurken kendinzi gelistirebilirseniz ozelde iyi paralar kazanabileceginiz bir bolum CEKO. Kendinize sormaniz gereken soru ise su kendimi ne kadar gelistirebilirim icimde bu heves ne kadar var ve bana yetermi ??
İİBF'deki diğer bölümlerden daha az mezun verdiği için, daha sosyal ve insan ilişkilerine dönük bi bölüm olduğu için
Bölümün amacı çalışma hayatı ile ilgili konularda araştırmalar yapmak, çalışma hayatına ilişkin sorunların çözümlerine yönelik politikalar üretmek için yetiştirilmiş entelektüel uzmanların yetiştirilmesidir.
Kısacası 'İNSAN' ın olduğu heryerde Çalışma ekonomisi vardır.
Bu yüzden kendimi geliştirip fark atabileceğim bir bölüm olarak düşündüğüm için .. :)
neden çeko? iibf'ye baktığımda çalışma ekonomisi verdiği dersler vaadettiği meslekler itibariyle beni kendne çeken bi bölüm iş sağlığı ve güvenliği insan kaynakları vs biçok dersiyle insan ilşkilerine yönelen bi bölüm çeko
Abim çok övdü zamanında
puanımın yettiği bölümler arasında en iyisiydi ve tekrardan hazırlanacak zamanım yoktu.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Çalışma ekonomisti olmak isteyenlerin; Üst düzeyde genel yeteneğe ve sözel akıl yürütme gücüne sahip, Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, Başkalarını sözel olarak etkileyebilen, İnsan ilişkileri ile uğraşmaktan hoşlanan kimseler olmaları gerekir.
Liderlik ve girişimcilik vasıflarına yatkın insanlar için güzel bir bölüm.
Diyalog kurma ve empati yeteneği yüksek olan insan ilişkileri iyi kişilere uygun bir bölümdür.
Öncelikle kamu ve özel sektör ayeımına gidilmelidir. Yabamcı dil mesleğin yetkinlikleri açısından olöazsa olmaz olarak görülebilir. Ve ik uzmanlığı için maalesef ki tecribeli adaylar istendiği için staj programlarına başvuru yapılmalı ve bu alanda gelişmek isteyenler staj yapmalıdır.
Yabancı dil
liderlik ve girişimcilik
bankacılık
finansal yönetim
beden dili ve diksiyon
hitabet ve topluluk önünde konuşma
gerekli bilgisayar sertifikaları alınabilir
yabancı dil sertifikası
Henüz mezun değilim 4. Sınıf öğrencisiyim ben severek okuyorum tabiki iş bulma konusunda çok zorlanacağını bilmende fayda var fakat tavsiye ederim güzel şeyler öğrendiğimiz bir bölüm ☺️
Kesinlikle öneririm ancak bölümü okumakla yetinmeyip kendinize bi seyler katmanız başka eğitimler almanız bu bölümden daha iyi verim almanıza yarayacaktır.
Tavsiye ederim tabiki yanlız 2 tane tavsiyede daha bulunmak istiyorum. ilk olarak bölüme başladığınız ilk sene itibari ile derslerinizi sıkı tutmanız gerekiyor,ikinci olarak sadece dersler ile değil size katkı sağlayacak eğitiminizi gelişletirecek seminerlere,panellere katılabilir sertifikalar alabilirsiniz,okulun yaz tatillerinde gönüllü stajyerlik yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz.
Zorluk seviyesi orta düzeyde. Bölüm ise İşçi ve işveren hakları, sendika, endüstri, arz talep verileri, is hukuku temel yapıtaşları diyebiliriz
Bölümü okumak zor değil ancak sözel zekayla birlikte sayısal zekanın da olması gerekebilir. Nihayetinde mali işlere ve ekonomiye ilgi duyulması bölümü okurken zorluk yaşamamaya bire birdir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri programında işçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, servet ve gelir politikası, siyaset bilimi, uluslararası planda sosyal politika konularında eğitim yapılır.
Hukuk, siyaset bilimi, ekonomi, maliye, hukuk, işletmecilik yönetim bilimlerine ilişkin derslerle matematik, sosyal düşünceler ve sosyal politika tarihi, sosyal politika, çalışma ekonomisi, sendikacılık, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, gelir ve servet dağılımı, ücretler, kentleşme ve konut politikası, Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısı, kooperatifçilik, çalışma sosyolojisi ve psikolojisi, istatistik gibi dersler okutulur.
bölümü okumak zor değil, sözel zekayla birlikte sayısal zekanın da olması gerekmekte.