Anlatsın
Giriş

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

9 Cevap

Yapar yapar, her şeyi yapar. Türlü yemeği gibi bölüm.

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programını bitirenler "Çalışma Ekonomisti" ünvanı ile iş piyasası sosyal sigorta iş mevzuatı toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yaparak öneriler geliştirirler. Çalışma ekonomistleri ayrıca devletin genel sosyal politikası ile sosyal güvenlik ve endüstri ilişkileri politikasının planlanma düzenlenme ve geliştirilmesinde; ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarında sosyal işlerin düzenlenme ve yürütülmesinde; kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel sektör işletmelerinin çalışma işçi-işveren ilişkileri ile diğer sosyal işlerinin düzenlenmesi ve yönetiminde de etkili bir rol oynarlar. Diğer yandan işletmelerin İnsan Kaynakları birimlerinde yönetici olarak çalışabilirler.

Bu alanda öğrenim görenler DPT'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurtiçi ünitelerinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) müfettiş veya uzman olarak kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler. Çalışma ekonomistlerinin önemli bir çalışma alanı ise sendikalarda danışmanlıktır. Çalışma ekonomistleri ayrıca kamu yönetimi iktisat ve işletme bölümleri mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alabilirler. Özel sektörde ilerleme kişisel yeteneğe ve yabancı dil bilmeye bağlıdır.


Özetleyecek olursak ' İNSAN ' ın olduğu heryerde Çalışma ekonomisi vardır..

Ahmet Özcan
Ahmet Özcan
Halkla İlişkiler, UNIGARDEN
Abudureyimu Ahan
Abudureyimu Ahan
İK Organizasyonel Gelişim Uzman Yardımcısı, Koton

Diğer iibf öğrencilerinin iş bulduğu alanda iş bulabiliyor. muhasebe finans insan kaynakları pazarlama satış dağıtım gibi alanlarda çalışabilir.

Bir gercek ki taninmis bir bolum degil ve 2000 lerden beri halen ayni seviyede populerligi. Is bulma konusunda anladigim bu bolumu sadece okumak yalnizca memur olmaniza yetiyor. O konuda da KPSS de az kontejan oldugundan sikayet var ki genelde kpss ye 3. 4. girislerinde memur olabilmis mezunlar. Bu isin kotu tarafi tabi. Iyi yani ise Iyi cok iyi ingilizce bilince ve birkac bilgisayar egitimi alinca ozel sektorde onunuzun cok acik olmasi. Bu ozelliklerle zaten okumasanda onun acik olur diye dusunebilir ama burda ingilizce ve bilgisayara hakim bir hukukcudan daha fazla Is Hukuku bilen Insan iliskilerinde egitim almis bir ekonomi uzmanindan bahsediyorum. Egerki okurken kendinzi gelistirebilirseniz ozelde iyi paralar kazanabileceginiz bir bolum CEKO. Kendinize sormaniz gereken soru ise su kendimi ne kadar gelistirebilirim icimde bu heves ne kadar var ve bana yetermi ??

Eğer işçi hakları, sendikalaşma, iş güvenliği ve uzmanlığı gibi konular ilginizi çekiyorsa Çeko sizin için doğru bölümdür. Devlet açısından KPSS'yi atlattığınız sürece bir İİBF mezununun girebileceği her bölüme girme şansına sahipsiniz. Son zamanlarda yaşanılan iş kazalarıyla birlikte eksikliği hissedilen iş güvenliği ve uzmanlığı konularına yönelebilirsiniz. Bunların yanı sıra özel sektör kapıları da açık. Şunu da ilave edelim, her şey o diplomayı cebe atmakta değil!

Bu meslekte çalışma alanları geniştir.Kamu kuruluşlarında; Devlet Planlama Teşkilatı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı\'nın yurtiçi ve yurtdışı ünitelerinde, Türkiye İş Kurumunda, SSK, Bağ-Kur, TC Emekli Sandığı gibi Sosyal Güvenlik Kurumlarında, Uzman ve Ateşe olarak, diğer bakanlıkların sosyal ilişkiler bölümlerinde, işçi ve işveren kuruluşlarında, özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinde yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler.Ayrıca kamu yönetimi, iktisat ve işletme mezunlarının çalışabilecekleri diğer dallarda da iş bulma olanaklarına sahiptirler.

Temel olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında kendi alanlarında çalışabilirler. KPSS ile kariyer meslekler dediğimiz meslekleri yapabilirler. Bunlara bakanlıklardaki müfettişlik ve uzman yardımcılıklarını örnek gösterebiliriz. Onun haricinde İİBF diğer alanlardan mezunların yaptıkları bütün işleri yapabilirler.
Kamudaysa temel alanı İnsan Kaynaklarıdır. Danışma şirketleri, bankalar v.b. birçok alan ve departmanda çalışabilirler.

İşsizlik sıkıntısı varmı