Anlatsın
Giriş

İş imkanları açısından oldukça geniş bir bölüm. Genel anlamda döküm ile ilgilenir (çelik ve aluminyum). Bunların iş alanları ve kullanım alanları oldukça geniş olduğu için üretimin her basamağında iş imkanına sahipsiniz. Bu kısmı özellikle bölüme "Metalurji" isminin katılmasının nedeni. Bir de malzeme kısmı var. Seramik, beyaz eşya, otomotiv, uçak ve savunma sanayii, güneş enerjisi ve biyomateryal gibi sektörlerde çalışma imkanlarınız var, görüldüğü gibi çalışma sektörü açısından oldukça geniş bir bölüm.

Ayrıca tahribatsız muayene ve benzeri işlerde görev alarak, yine bir çok sektörde Kalite-Kontrol alanında çalışma imkanınız var.

DEMİR ÇELİK VE Seramikten beyaz eşyaya, hatta uçak sanayisine ve savunma sanayisine kadar uzanan geniş bir çalışma alanı olduğu gibi, eğer kimyayla içli dışlıysanız ve laboratuvarlarda çalışmayı düşünüyorsanız, eminim ki bu bölümde mutlu olursunuz.

Bölümü bitirenler "Metalurji ve Malzeme Mühendisi" unvanını alırlar. Metalurji ve malzeme mühendisleri, herhangi bir malzemenin üretimi için gerekli planları yapar ve uygulanmasını denetlerler. Ayrıca, mühendislik tasarım gurubunun üyesi olarak, malzeme seçme, önerme ve kullanımının denetimi gibi görevlerinin yanı sıra özel amaçlara yönelik malzemeler tasarlarlar. Metalurji ve malzeme mühendisleri aşağıda belirtilen sanayi dallarında faaliyet gösteren kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi kendi işlerini kurma imkanına da sahiptirler.

" Üretim metalurjisi sanayi (Demir-Çelik Üretimi) (Erdemir, Karabük, İsdemir, Sidemir vb.)
" Demirdışı metal üretimi sanayi (Alüminyum, bakır vb.)
" Döküm Sanayi
" Metal şekillendirme ve işleme sanayi (MKE, çok sayıda özel firma)
" Cam, seramik ve refrakter sanayi (Paşabahçe, Gürallar, Kütahya Poselen, Şişecam vb.)
" Polimer sanayi (Ürosan, plastik üretimi yapan sanayiler vb.)
" Kimya, petrokimya ve petrol sanayi
" Yarı-iletken sanayi (Güneş pili üretim sanayi vb.)
" Havacılık ve Savunma sanayi (Aselsan, TAI, TEI, Roketsan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Türk Silahlı Kuvvetleri vb.)
" Makine imalat sanayi
" Otomotiv ve otomotiv yan sanayi (Fiat, Toyota, Hyundai, Ford, Temsa, Otokar, BMW vb.)
" Gemi imalat sanayi (Tersaneler)
" Enerji sanayi (Termik santraller vb.)
" Kaynak malzemeleri üretimi sanayi
" Yüzey işlemleri ve kaplama sanayi
" Elektrik-Elektronik malzeme üretimi
" Beyaz eşya sanayi (Vestel, Arçelik, Bosch vb.)
" Manyetik malzeme üretimi
" Sağlık Sektörü (Biomedikal malzeme üretimi)
" Kalite kontrol ve gözetim şirketleri
" Tahribatsız muayene
" Kamuda uzman/uzman yard. kadroları
" Nanoteknoloji

Bilim ve mühendislikte birçok alan malzemeler ile ilgilidir ancak yalnızca Metalurji ve Malzeme Mühendisleri malzemeler ile direkt ilgili olan bilim alanıdır.

Metalurji ve Malzeme bölümü, adından da anlaşılabileceği gibi metaller üzerine yoğunlaşan, maddelerin atomik yapısıyla, davranışlarıyla, değişik ortam koşulları altında sahip oldukları mekanik ve kimyasal özellikleri hakkında özetlemek gerekirse. Ufak bir şekilde ders akışı örneğin 2. sınıfta malzeme dersleri ile atomik yapısı ve mekanik özellikleri hakkında bilgi edinilir ve demir-çelik konusunda bilgi sahibi olunur, 3. sınıfta döküm dersleri, X-ray analizleri, fiziksel ve kimyasal metalurji, metalografi dersleri (elektron mikroskobu ve optik mikroskoplarla malzeme hakkında bilgi edinme) , 4. sınıfta ise tamamen ilgi alanına göre (örneğin güneş enerjisi dersi, biyomateryal dersi, elektriksel özellikler,led ekranlar, döküm ve dizayn projeleri vb).

Seramikten beyaz eşyaya, hatta uçak sanayiisine ve savunma sanayiisine kadar uzanan geniş bir çalışma alanı olduğu gibi, eğer kimyayla içli dışlıysanız ve laboratuarlarda çalışmayı düşlüyorsanız, eminim ki bu bölümde mutlu olursunuz. Özellikle yurtdışında eğitim alan ve çalışan akademik kadrosunun belirttiğine göre, bir çok yabancı üniversitenin (ABD de dahil)imkanlarından daha fazlasına sahip.

ODTÜ Metalurji ve Malzeme bölümünün ekstra bir özelliği olarak ABET akreditasyonu ile ABD'nin en üst düzey üniversiteleriyle eşdeğer eğitim vermesidir. Bu elbette ki yurtdışında da çalışma olanaklarınız açısından büyük bir fırsat olacağı gibi, ODTÜ Metalurji ve Malzeme'de verilen eğitimin de ayrıcalıklı olduğunu gösterir.

Sevip sevemeyeceğinizi düşündüyseniz de, puanı bu bölümü tuttuğu için hiç bir fikri olmadan gelen insanlar bile gayet mutlular :)

isminden belli olduğu gibi 2 alanda da iş imkanı çok fazla kesınlıkle herkese onerırım. malzemenın çeşitli dalları var polimer metal seramik gibi. Hem metalurji ve malzeme de çeşitli alanlarda iş sahasında olabilirsiniz. bu meslek için olmazsa olmazlardan biri ingilizcedir bunu da belirtmek isterim :)

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, gelecek yılların en önemli mesleklerinden birisi olarak görülmektedir. Çünkü, her devrin teknolojisi o devrin malzemesi ile sınırlıdır. Özellikle nanoteknoloji, uzay teknolojisi ve akıllı malzemeler gelecek yılların en stratejik alanlarından olup, doğrudan metalurji ve malzeme mühendisliği ile ilgilidir.

Bu bölüm diğer mühendisliklere nazaran daha az bilinmektedir. Bunun en büyük sebebi diğer bölümlere göre daha geç açılması ve en önemlisi de Türkiyemiz üretici kimliği olarak biraz gerilerde olması.
Türkiye son yıllarda kendine güveni artmasıyla birlikte üreten kimliğine sahip olmaya başlamıştır. Bunun sebebiyle met. ve mal. mühendisliği Türkiyenin üretim kapasitesi artarken doğru orantı olarak önem kazanmaktadır. Eminim ki ilerleyen zamanlarda bu mühendisli daha çok duyulmaya başlayacaktır.
Gelişen bir ülke olarak girişimci ve başarılı mühendisler le birlikte gelecekte vazgeçilemeyen bir bölüm olacaktır. Bunları göz önünde tutarak bu bölümün avantajlarını kullanmak istedim.

Yeni mezun bir metalurji ve malzeme mühendisi 2200 - 2700 civarında başlar. Kendini geliştirdikçe bu ücret 2-3 katına çıkacaktır.


https://www.metalurjimalzeme.net/muhendis-maaslari/

Murat Kulaç
Murat Kulaç
Kalite Kontrol Uzmanı, Borşen Paslanmaz Boru

Özel sektörde yabancı dili üst düzey olmayan ve yeni mezun iş tecrübesi olmayan bir metalurji ve malzeme mühendisi 2000-2500 TL aralığında net maaş alır. 


Başlıca: Seramik, Demir-Çelik Döküm vb. sektörlerde çalışır. 

Tamamen kendini geliştirmene bağlı olarak değişiyor. Günümüz piyasasında acı bir gerçek şudur ki tecrübesiz mühendis çalıştırmak istememesi ve az maaş ile ( asgari ücret) ile başlanarak. Tecrübe ile bu skalanın artması denilebilir. 

İlk 2 yıl diğer mühendislikler ile hemen hemen aynı dersler görülüyor. Benim okulumda (KARADENİZ TEKNİK) İlk 2 yıl içinde ayırt edici olarak faz diyagramları, malzeme 1 ve malzeme 2 dersleri vardı. 3. ve 4. yıllarda mesleğe yönelik dersler veriliyor. Fiziksel metalurji,kimyasal metalurji,plastik şekil verme,malzemelerin mekanik davranışı,korozyon,toz metalurjisi,döküm prensipleri,takım tezgahları,akışkanlar mekaniği,seramikler,kompozit malzemeler gibi dersler bunlar. Bazıları döküm sektöründe bazıları ise malzeme bilimine yönelik dersler.

Malzeme Bilgisi


Termodinamik


Genel Matematik, Genel Fizik, Genel Kimya 


Demir Çelik- Dışı


Döküm yöntemleri vs. diyebilirim kısacası 


Özetle: Kimya ve Matematik ağırlıklı dersler

Program içeriği olarak oldukça yoğun çünkü birçok bilim dalını barındırıyor. Aldığımız dersler ise oldukça zevkli ve elbette zor :)
Örnek vermek gerekirse, Malzeme Bilimi, Kompozit Malzemeler, Seramik Malzemeler, Polimer Malzemeler, Nanomalzemeler, Malzeme Laboratuvarı, Fizikokimya, Termodinamik, Üretim Metalurjisi, Fiziksel Metalurji, Döküm Prensipleri ve Teknolojileri vb.

Berkay Coşkun
Berkay Coşkun
Undergraduate Researcher, Sabancı Üniversitesi

Eğer üniversitenizin size verdiği diplomalarının yurt dışında geçerliliği varsa evet. 

Merhaba, 


Sadece metalurji ve malzeme mühendisliği mezunu olarak yurtdışında iş bulmak biraz zordur. Ancak eğer öğrenci iken erasmus programına katılmışsanız ve bağlantı yapmışsanız ya da yüksek lisans eğitiminizi yurtdışında yaptıysanız mümkün.


Bir diğer ihtimal ise mezun olduktan sonra kaynak mühendisliği eğitimi almak olabilir. Ancak kaynak mühendisi olarak da yurtdışı şantiyelerde çalışabilirsiniz. Konu ile ilgili güzel bir yazı için inceleyebilirsiniz. 


https://www.metalurjimalzeme.net/kaynak-muhendisligi-nedir/


Saygılarımla,


Murat Kulaç




Murat Kulaç
Murat Kulaç
Kalite Kontrol Uzmanı, Borşen Paslanmaz Boru