Metalurji ve Malzeme bölümü, adından da anlaşılabileceği gibi metaller üzerine yoğunlaşan, maddelerin atomik yapısıyla, davranışlarıyla, değişik ortam koşulları altında sahip oldukları mekanik ve kimyasal özellikleri hakkında özetlemek gerekirse. Ufak bir şekilde ders akışı örneğin 2. sınıfta malzeme dersleri ile atomik yapısı ve mekanik özellikleri hakkında bilgi edinilir ve demir-çelik konusunda bilgi sahibi olunur, 3. sınıfta döküm dersleri, X-ray analizleri, fiziksel ve kimyasal metalurji, metalografi dersleri (elektron mikroskobu ve optik mikroskoplarla malzeme hakkında bilgi edinme) , 4. sınıfta ise tamamen ilgi alanına göre (örneğin güneş enerjisi dersi, biyomateryal dersi, elektriksel özellikler,led ekranlar, döküm ve dizayn projeleri vb).
Seramikten beyaz eşyaya, hatta uçak sanayiisine ve savunma sanayiisine kadar uzanan geniş bir çalışma alanı olduğu gibi, eğer kimyayla içli dışlıysanız ve laboratuarlarda çalışmayı düşlüyorsanız, eminim ki bu bölümde mutlu olursunuz. Özellikle yurtdışında eğitim alan ve çalışan akademik kadrosunun belirttiğine göre, bir çok yabancı üniversitenin (ABD de dahil)imkanlarından daha fazlasına sahip.
ODTÜ Metalurji ve Malzeme bölümünün ekstra bir özelliği olarak ABET akreditasyonu ile ABD'nin en üst düzey üniversiteleriyle eşdeğer eğitim vermesidir. Bu elbette ki yurtdışında da çalışma olanaklarınız açısından büyük bir fırsat olacağı gibi, ODTÜ Metalurji ve Malzeme'de verilen eğitimin de ayrıcalıklı olduğunu gösterir.
Sevip sevemeyeceğinizi düşündüyseniz de, puanı bu bölümü tuttuğu için hiç bir fikri olmadan gelen insanlar bile gayet mutlular :)
isminden belli olduğu gibi 2 alanda da iş imkanı çok fazla kesınlıkle herkese onerırım. malzemenın çeşitli dalları var polimer metal seramik gibi. Hem metalurji ve malzeme de çeşitli alanlarda iş sahasında olabilirsiniz. bu meslek için olmazsa olmazlardan biri ingilizcedir bunu da belirtmek isterim :)
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, gelecek yılların en önemli mesleklerinden birisi olarak görülmektedir. Çünkü, her devrin teknolojisi o devrin malzemesi ile sınırlıdır. Özellikle nanoteknoloji, uzay teknolojisi ve akıllı malzemeler gelecek yılların en stratejik alanlarından olup, doğrudan metalurji ve malzeme mühendisliği ile ilgilidir.
Belli bir nedeni yok sadece imkanları beni mutlu etti
Bu bölüm diğer mühendisliklere nazaran daha az bilinmektedir. Bunun en büyük sebebi diğer bölümlere göre daha geç açılması ve en önemlisi de Türkiyemiz üretici kimliği olarak biraz gerilerde olması.
Türkiye son yıllarda kendine güveni artmasıyla birlikte üreten kimliğine sahip olmaya başlamıştır. Bunun sebebiyle met. ve mal. mühendisliği Türkiyenin üretim kapasitesi artarken doğru orantı olarak önem kazanmaktadır. Eminim ki ilerleyen zamanlarda bu mühendisli daha çok duyulmaya başlayacaktır.
Gelişen bir ülke olarak girişimci ve başarılı mühendisler le birlikte gelecekte vazgeçilemeyen bir bölüm olacaktır. Bunları göz önünde tutarak bu bölümün avantajlarını kullanmak istedim.
Türkiye'de her ne kadar pek bilinmese ve ''Meteoroloji'' ile karıştırılsa da, makine, elektrik-elektronik, inşaat gibi oldukça temel bir mühendisliktir. Adından da anlaşılacağı gibi iki anadala ve birçok alt dallara sahip. Çalışabileceğiniz ve uzmanlaşabileceğiniz alan sayısı oldukça fazla ve böylece çalışma imkanınız da yüksek.
iş sahası çok geniş, biraz gayretle istenilen sektörde iş bulunabilir
ÜLKEMİZİN HIZLA GELİŞEN DEMİR ÇELİK VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE YER ALMAK İÇİN
BÖlümü seviyorum bir ülkenin geleceği bu bölümün işiyle orantılı üreten her toplum kazanır ancak görüyorum ki ülkemizin hali içler acısı
Öncelikle çok yönlü bir meslek.Adından anlaşılabileceği gibi hemen hemen bütün malzeme gruplarına ithaf eden bir dal.Ağır sanayi'den ( Demir-Çelik sektörü ) tutun da aklınıza gelebilecek her türlü malzeme üretimine kadar geniş bir kapsamı içermektedir.
Selam :) Bu bölümü seçmemin en büyük sebebi birçok sektör ile ilişkili olması. Eğer kendini geliştirirsen çok iyi yerlere gelebilirsin.