Anlatsın
Giriş
Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi'nde burslu - burssuz ilişkisi nasıl? Herhangi bir ayrım var mı?

58 Cevap

Feriha ve Pis Yedili sanal şeyler arkadaşlar ciddiye almayın bi şunları ya.

Hayri Şen
Hayri Şen
Pazarlama Müdürü, Koç Holding

Öyle bir ayrımın olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki burslu olup durumu çok iyi olan da var, burssuz olup ailesi durumu anca kurtaran da var. Yani öğrencinin aldığı burs ne diğer öğrencilerin ne de öğretmenlerin ona bakışını değiştirmiyor.

Kendi tecrübelerimden bahsetmek gerekirse, her türlü(tam burslu, yarım burslu, burssuz) arkadaşım var. Ne ben onlara bursları var mı diye sordum ne de onlar bana. Ama bazen insanlar kendiliğinden söyleyiveriyor işte bu sayede biliyorum. Genellikle kafası uyuşan insanlar arkadaşlık yapar. Ekonomik durumları benzer olanlar değil. Ekonomik durumun hiçbir etkisi yok demeyeceğim çünkü altında spor araba olan kişi elbette istatistiksel olarak sosyalleşmesi daha kolay olan kişidir (yani bedava taşıyorsun insanları olsun o da). Ama altında arabası olan burslu insanlar da var.

Genellikle ODTÜ ve İTÜ'lüler tarafından yürütülen bir propaganda bu kanımca ve bundan diğer iyi özel okullar da muzdarip. ODTÜ ve İTÜ'de de eğer bakarsanız bir sürü spor araba görebilirsiniz çünkü o okullara zenginler giremez diye bir kural yok ve babası zengin olan çocuk iyi devlet okullarına giremez diye bir kural da yok. Her şey insanın kendi sosyal yeteneklerine, birikimine ve görgüsüne kalmış.

Ek olarak ifade etmek isterim. Bilkent genel olarak da hoşgörülü bir okul. Okulda her türlü kesimden insan var. Türkiye'de çok ender görülen LGBT kulübü bile var. Eğer ayrım varsa o da şakayla karışık mühendis-işletmeci ayrımıdır.

Kesinlikle yok çünkü kimse kimsenin burslu veya burssuz okuduğunun bilgisinde değil. İnsanın böbürlenme huyu yoksa ki bu da binde bir gerçekleşen bir şey, dereceyle giren insanları bilmezsiniz bile. Hazırlık okurken 2 arkadaşım da Türkiye derecesi yapıp, Bilkent seçerek burs almışlar, başarılarını çok uzun zaman sonra öğrendik.

Bilkent'in farklı yanı bu aslında. Girerken yaptığınız derecenin değil de, içindeyken çabaladığınız vaktin karşılığını aldığınız bir üniversite olduğundan, onca yoğunluğun ve zor çalışmanın arasında, kimsenin ayrım yapmaya dahi vakti kalmaz (:

Fatih Şentürk
Fatih Şentürk
Lead UX Designer, GrandVision

Arkadaşlarımın çoğunun burs durumundan habersizim. Genelde kimse kimsenin burs durumuyla ilgilenmez, tesadüfen sohbet arasında öğrenirsiniz. Burslu/burssuz arasında ayrım var diyeni sopayla kovalamak lazım, eskide kalmış onlar.

Tuğberk Kılıç
Tuğberk Kılıç
Chief Executive Officer, Anlatsın

Burslu kim burssuz kim onu bi' çözebilirsek belki ayrımı da görebiliriz Bilkent'te; ama kesinlikle kim burslu kim burssuz anlamanız bence imkansız. Ayrım sıfır, ilişkiler mükemmel.

Bilkent'e dair sevdiğim efsanelerdendir bu da.Bu sene okuldaki son senem olacak ve bugüne kadar hiç böyle bir ayrıma şahit olmadım.Mesela benim pek çok yakın arkadaşımın burs durumundan haberim yok,tesadüfen öğrendiklerim dışında.Eğer böyle bir ayrıma giden insanlarla karşılaşırsanız da koşarak kaçmanızı öneriyorum:)

Ben 5 yıllık eğitim dönemimde gerek öğreciler arasında gerekse de öğretim üyelerinde böyle bir ayrımcılık ya da dışlanma ya da üstün tutulma gibi bir davranış görmedim. Tabi o zamanlar öğrenciler burslu ve burssuz şeklinde kati suretle ikiye ayrılıyordu ve bu endişeleri taşımak normal olabilirdi, ancak son değişikliklerle birlikte Bilkent'te birbirinden farklı burs tipleri uygulamaya kondu ve burssuz kategorisine giren öğrenci sayısı neredeyse sıfırlandı. Artık bir çok bölümde burssuz öğrenci okumuyor. Özetle bursu ya da burssuz Bilkent'te öğrenci hangi sosyo-ekonomik backgrounddan gelirse gelsin ne üniversite ne de öğrenciler tarafından olumsuz dışsallığa maruz bırakılmıyor. Türkiye'de farklı üniversite o veya bu şekillerde bulunma fırsatım oldu ve bu soru vasıtasıyla herkesi temin etmek isterim ki, Bilkent farklılıkların 'Bilkentli' olma karakteriyle muazzam bir uyum ve saygının gösterildiği üniversitelerin başında geliyor. Bilkent'i tercih etmeyi düşünen öğrencilerin böyle bir kaygı taşıması anlaşılabilir fakat, pratikte bu kaygının hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. İçiniz rahat olabilir :)

Çevremdeki insanların çok azının burs durumunu biliyorum. Bilkentte bir insanın burs durumunu bilmek memleketini bilmek gibi bir şey. Genel kültür olarak bilebilirsiniz, belki üzerine muhabbet edersiniz, ama hiçbir zaman gerçek bir önem arz etmez.

Altındaki arabayla ya da takıldığı mekanlarla havalı olduğunu düşünen bir kitle var evet ama hani şu klasik türk dizilerindeki "ahaha burslu ezik ahahaha" diye dolaşan zengin öğrenci profilinden bahsediyorsak ben böyle bir şeye denk gelmedim henüz. Akademik düzeyde de zaten hocalar senin burslu mu burssuz mu olduğunu bilmiyordur bile muhtemelen, hoş bilseler de Bilkent Üniversitesindeki bir akademisyenin böyle bir yaklaşımda bulunmasını beklemek yersiz olur, yani burslu da olsan burssuz da olsa canını çıkaracaklar sınavlarla/ödevlerle, sad but true.

kesinlikle böyle bir ayrım söz konusu değil. Kim burslu kim burssuz bilmezsin bile eğer yakın arkadaşın değil ise

Burslu bir öğrenci olarak şunu söyleyebilirim ki çok büyük bir fark yok. Yalnızca kapsamlı bursluysanız okula para ödemek yerine yurtta ücretsiz kalıyor üstüne de maaş alıyorsunuz :) ancak bu ilişkilerinize yansımıyor çünkü herkes aynı ortamda aynı eğitimi görüyor.

buraya yazan birçok kişinin söylediğini söyleyeceğim: birçok arkadaşımın burs durumunu bilmiyorum. üçüncü dönemim ve şu ana kadar kimse bana burslu olup olmadığımı sormadı. yani hayır, böyle bir ayrım yok. dolayısıyla burslu-burssuz ilişkisi diye özelleşmiş bir ilişki çeşidi de mevcut değil. 

Yoktu, 4 sene beraber okudugum halde hic bu konu hakkinda konusmadigimi hatirliyorum, sadece yakin arkadaslarimin burslu yada burssuz oldugunu biliyordum. Belki soyle bir ayrim vardi benim zamanimda, burs garantiydi ve kesilme ihtimali yoktu, bunun bazi burslulari rehavete kaptirdigini gordum.

Burssuz öğrencilerin ekonomik durumu burslulara nazaran baya ileri seviyede olduğu için ister istemez bi fark oluyor. Adam audi ile geliyor senle mi gezecek. Tamamen farklı sosyal ortamlardan gelmiş öğrencilerin kaynaşması çok zor. Bunu kabul etmek gerek.

Bilkentte burslular konusunda hiç bir sıkıntıya şahit olmadım, bir olay duymadım. hatta mühendislik fakültesinde burslulara ayrı bir saygı bile duyulur, bir zeka örneği olarak bakılır :) Ben burssuzdum birçok burslu- burssuz arkadaşım vardı, hiç kimsenin aklına böyle bir ayrım gelmiyor.

Hocaların kimin burslu kimin burssuz olduğuna dikkat ettiğini hiç sanmıyorum. Dolayısıyla akademik anlamda bir ayrımdan söz edilemez bence. Sosyal olarak da bir ayrım gözlemlemedim. Arkadaş edinirken burs durumunu bir kriter olarak göz önüne alıyorsanız o başka tabi. Bursluysanız okula para ödemeden kafa rahat okuyorsunuz. Değilseniz parasını vere vere çatır çatır hizmet alıyorsunuz. Aradaki fark bu sadece.

Kimsenin kimseden bu konu hakkinda haberi olmuyor ki olsa bile bunun bir soruna donusmesi,su ana kadar gordugum kadariyla,neredeyse imkansiz.