Anlatsın
Giriş

Eğer mezuniyet sonrası tek hedefiniz öğretmen olmaksa tabii ki İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nü tercih etmelisiniz. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olup öğretmen olmak için Formasyon almanız gerekecektir. Şu anda Edebiyat Bölümü mezunları Formasyon sonrası öğretmenlik yapabiliyor, sistem değişir mi, ne zaman değişir kimse bilemez :)
Ama tek hedef öğretmen olmak değilse İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün iş imkanları daha fazladır ve dil öğrencilerine tavsiye ederim.

ODTÜ mezunu olmamama rağmen, dışarıdan öğrenci kabul eden kulüplere girip neredeyse kendi okulumdan çok burada zamanımı geçirdim ve iyi ki de öyle yapmışım :) Gerçekten ODTÜ kulüp kültürünün çok iyi yerleştiği ve özgürlükçü ortamı sayesinde herkese uygun kulüplerin bulunabildiği bir ortam. Bu okulun öğrencilerinin de bir çok kulübe girip kendilerini ait hissettikleri yerde yoğunlaşmalarını tavsiye edebilirim. Aynı anda birden çok kulüpte yer alınabilir tabii ki fakat aktif rol aldığınızda zaman yönetimini iyi yapmanız lazım, seneler geçtikçe derslerle beraber pek zaman kalmayabilir.

Evet İDE mezunu olarak Çeviri bürolarında da çalışabilirsin, formasyon alıp Öğretmen de olabilirsin. Öğretmenlik ya da Mütercim Tercümanlık gibi bölümlerden daha geniştir İngiliz Dili Edebiyatı Bölümü'nün iş imkanları. Ben açıkçası bu sebeple spesifik bir bölüm değil, İDE'yi tercih etmiştim. Okurken hangi alana eğilmek istediğine karar verebilirsin. Okulunun Çeviribilim ya da benzer konular için Yandal programları varsa, bu şekilde daha kolay iş bulabileceğini düşünüyorum. Eğer İDE bölümünü düşünüyorsan mutlaka ders programını önceden gitmek istediğin Fakülteye sor derim; çoğu üniversitede İDE bölümü için Çeviri dersleri oluyor, fakat yine de kontrol etmek lazım. 4 yıl içinde Çeviri ile ilgili ders görmek meslek hayatında bu yönde ilerlemek istiyorsan büyük katkı sağlar. Eğer bu tarafa yönelmeye karar verdiysen okulla kendini kısıtlamadan dışarıda da yavaştan küçük küçük işler alıp, bu konuda stajlar yapıp kendini geliştirebilirsin. Artık sadece diploma yetmiyor, gitmek istenilen yöne doğru eksta emek harcamak gerek :)

Bu 2 bölüm arasındaki fark ise tabii ki Mütercim Tercümanlık bölümünün bu konuyu çok daha detaylı görmesi ve sistemi en ince ayrıntısına kadar öğrenmesi. Ben TOBB-İDE'de Çeviri üzerine Yandal yapmıştım, örneğin Ardıl Çeviri, Simultane Çeviri ve Fısıldayarak Çeviri ile ilgili bile her şeyi öğrenmiştik. Eğer kariyer hedefim bu yönde olsaydı Çeviri alanında iş bulabilirdim.

Öncelikle İngiliz/Fransız/Alman/İspanyol kültürünü bir araştırın derim. Bölüme geçmeden önce hem gerçekten o tarafa ilginiz var mı öğrenmek hem de içgörünüzü geliştirmek adına faydalı olacaktır. Dil olarak sizi zorluyor mu ona da bakmalısınız, 4 sene boyunca belki de hiç bilmediğiniz bir dilin Edebiyatını öğreneceksiniz ve minimum 1 sene Hazırlık senesinin size zulüm gelmeyeceğinden emin olmalısınız :) Hazırlık senesinde öğreneceği dilden nefret ederek okulu bırakan ve sınava tekrar hazırlanan çok arkadaşım oldu. Bu yüzden o dile yatkınlığınız var mı önce bunu sorgulamalısınız. Mezun olduktan sonra büyük ihtimalle ana diliniz gibi konuştuğunuz bir dil olacak bölümünüzün dili. Hazırlık senesinden önce dil kurslarına da gidebilirsiniz fakat üniversite sınavı esnasında buna vaktiniz olmayabilir. Sonuçlar açıklandıktan sonra hızlandırılmış bir dil kursu mantıklı olabilir. Ya da üniversiteye geçme senesinden önceki senelerde istediğiniz bölümün kültürünü iyice öğrenmek adına yurt dışına gidip oralı arkadaşlar edinin ve onlarla hep iletişimde kalın derim :) Yurt dışı bağlantıları Dil bölümü mezunlarının her zaman işine yarar!

Hazırlık okumanın faydası çoktur, öncelikle stres dolu bi seneden sonra biraz okulu tanımak, çevre edinmek, okul kulüplerini ve aktivitelerini rahatça keşfetmek, alelacele bölüm derslerinin içine girmekten çok daha iyi gelir. Bölüm bir başlayınca sonu çok çabuk gelmeyecek, buna hazır olun. Bölüm dersleriniz İngilizce ise hazırlık derslerini ciddiye alsanız iyi olur :) İngilizce sadece yazarak öğrenilmiyor, bol bol pratik yapılması gerek. Eğer derslerde konuşma pratiği yapılmıyorsa mutlaka Modern United Nations (MUN) gibi İngilizce tartışma ortamlarının içine girin derim.

Its a social department with lots of reading and writing missions. Being interested in extracurricular activities like theatre or musicals will be in your favour during your pupilage. Except your lectures, you should certainly be involved in activities which will improve your English. Also with no wonder, you should highly be interested in English language, its culture and history thoroughly.

You can apply to the Erasmus program or you can do internships in companies abroad, either you can find them via researching or the school may offer them to you.

You should be on good terms with lecturers, after graduation your network will open new doors and opportunities to you. Plus, yes we have lectures on *Saturday* as well, you should be aware of this fact before choosing TOBB :) however after some time you will get used to this 6 school days system, no worries.

English Language and Literature graduates have vast business opportunities. Our department provides a minor undergraduate program called Translation Studies, and with the certificate you get after required courses, you can be an interpreter. Even if your department does not belong to Faculty of Education, you can join initial teacher trainings in other universities and become an English teacher in educational institutions. Academicianship in universities can be another option but if these alternatives are not suitable for you, together with the advanced English language training and extracurricular activities, you can work in any sector according to your interests, from marketing to product development.

I realized in which way it helped me after the graduation, so the answer is yes:)

The inadequacy of the companies which made deal with our cooperative education program and sending a very few student from limited departments to Erasmus program.

Having 3,5 months mandatory internships in 3 different semester gain us a big favor while we’re still students with no real business experience and also for our post-graduate life. Experiencing and observing the working place for 12 months in total is a big blessing and opportunity for undergraduates to make better career choices.

In public universities you will be realized by the head of department only when you are the best or the worst of the class mostly because of the crowd. However in TOBB, you can always apply to your department head, professors or teachers and consult on them whenever you want. Each of them will call and remember you by your first name. It is the advantage of studying in uncrowded classes. Moreover TOBB ETU gets ahead of other private universities with its cooperative education program, enabling the student do mandatory internships last 12 months in total, but University needs to enhance the list of the companies within the program so that students have more alternatives in different sectors.

Benzer Kişiler

Tuğberk Kılıç
Tuğberk Kılıç
Chief Executive Officer, Anlatsın
Alper Ege Çabuk
Alper Ege Çabuk
Digital Content & Project Specialist, anbean
Rıza Can Sevinç
Rıza Can Sevinç
Software Engineer, Huawei
Seda Köse
Seda Köse
Kitle Bankacılığı Segment Yönetimi Yetkilisi, Garanti BBVA
Rana Ezgi Köse
Rana Ezgi Köse
Endüstri Mühendisliği Yöneticiliği Departmanı Stajyeri, TürkTraktör
Sümeyye Yüksel
Sümeyye Yüksel
Yönetici Adayı – Uluslararası METRO Potentials Programı, METRO Türkiye
Ezgi Kırdök
Ezgi Kırdök
EER Snacks Analytic Insights Manager, PepsiCo
Sadık
Sadık
Muhasabe ve Vergi Yönetimi Stajyeri, Akenerji
Behrat Bülbül
Behrat Bülbül
Kurumsal İletişim Departmanı Stajyeri, TürkTraktör
Özgecan Dal
Özgecan Dal
Human Resources Senior Manager, Procter & Gamble
Evrim Kuran
Evrim Kuran
Mehmet Zorlu Vakfı Gençlik Zirvesi Konuşmacısı, Mehmet Zorlu Vakfı