Her Uluslararası İlişkiler öğrencisi diplomat olmayı hayal eder çok çok fazla emek harcarsa diplomat olur ,çok emek harcarsa Dışişleri Bakanlığında kendisine yer bulabilir ,yine çok çok emek harcayıp akademisyen olup profesörlüğe ,rektörlüğe kadar gidebilir ya da çok emek harcayıp yardımcı doçent, doçent olabilir bir kez daha çok emek harcayıp özel sektörde yöneticilik yapabilir en azından bir şirkette muazzam seviyelere gelebilecek bilgi birikimine sahiptir.
Ya da; 4 veya 5 sene okulunu okur bitirir elinde ne dili vardır ne bilgi birikimi ne seminerlere katılmıştır ne konferanslara ne derslere girmiştir ne de yurt dışına çıkmıştır, işte o Uluslararası İlişkilercinin ,elindeki diplomanın ona direk güvence sağlaması ütopik bir hayal olabilir.
Uluslararası İlişkiler siyaset biliminin bir dalıdır ve “uluslararası sistem” içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükümetlerarası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.
Disiplinlerarası bir disiplin olması sebebiyle siyaset bilimi, iktisat(uluslararası iktisat, uluslararası politik ekonomi), tarih (siyasi tarih), hukuk (anayasa hukuku, yönetim hukuku ve özellikle uluslararası hukuk), felsefe (siyaset felsefesi ve etik), sosyoloji, psikoloji, coğrafya, antropoloji gibi pek çok farklı disiplinden faydalanır.
Uluslararası İlişkilerin çalışma alanı oldukça geniştir. Küreselleşme ve bu olgunun uluslararası topluma ve devlet egemenliğine etkisi, sürdürülebilir kalkınma, nükleer yayılma, terörizm, organize suç, milliyetçilik, insan hakları, çevre sorunları, güvenlik ve insan kaçakçılığına kadar pek çok konuyu uluslararası düzeyde inceler.
Bölüm bazı üniversitelerde Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler olarak da geçmekle birlikte, ders programını Uluslararası ilişkiler teorileri, Uluslararası Örgütler, Türk dış politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası sistem ve bu sistemde Türkiye’nin yeri, Uluslararası Hukuk gibi temel alanlarla birlikte, İktisadi ve idari bilimler fakültesine bağlı bölümlerde iktisat ağırlıklı, siyasal bilgiler fakültelerinde de daha kamu yönetimi ve hukuk ağırlıklı bir ders programına sahiptir.
Bölümün iş imkânları oldukça geniştir. Fakat en büyük dezavantajı, mezun olduğunuzda meslek tanımının tam olarak yapılamamasıdır. İktisat, İşletme veya Uluslararası ilişkiler gibi bölümleri, üniversite hayatınızdan sonra yapmak istediğiniz meslek; çalışmak istediğiniz alana yönelik olarak bir geçiş kapısı olarak düşünebilirsiniz. Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse:
Bu bölümün mezunu olarak başta Dışişleri ve İçişleri bakanlığı olmak üzere, bakanlıklar, müsteşarlıklar, Kamu iktisadi teşebbüsleri, Kalkınma ajansları gibi devlet kurumlarında Uzmanlık-müfettişlik, Kaymakamlık, Meslek memurluğu gibi görevlerde çalışma imkânına sahipsiniz. Fakat bu kadrolarda çalışmak için KPSS’nin ilgili alan türlerinden iyi puanlar almak ve Kurumların ayrıca açacakları sınavlardan başarılı sonuçlar almak zorundasınız. Bunun yanında özel sektörde de iş bulma imkanlarınız bulunmaktadır. Şirketlerin genelde dış ticaret olmak üzere üst düzey kademelerinde iş bulabilmeniz mümkündür. Ancak devlet kurumlarına girişteki gibi bir sınav sistemi olmasa da şirket yöneticileri tarafından yapılan mülakatlardan başarı ile çıkmanız gerekmektedir.
Bölümün iş imkânları oldukça geniştir. Hem kamuda hemde özel sektörde geniş iş imkanı sağlayan bir bölümdür.
Bu bölümün mezunu olarak başta Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere, bakanlıklar, müsteşarlıklar, Kamu iktisadi teşebbüsleri, Kalkınma ajansları gibi devlet kurumlarında Uzmanlık-müfettişlik, Kaymakamlık, Meslek memurluğu gibi görevlerde çalışma imkânına sahipsiniz. Fakat bu kadrolarda çalışmak için KPSS’nin ilgili alan türlerinden iyi puanlar almak ve Kurumların ayrıca açacakları sınavlardan başarılı sonuçlar almak zorundasınız. Bunun yanında özel sektörde de iş bulma imkanlarınız bulunmaktadır. Şirketlerin genelde dış ticaret olmak üzere üst düzey kademelerinde iş bulabilmeniz mümkündür. Ancak devlet kurumlarına girişteki gibi bir sınav sistemi olmasa da şirket yöneticileri tarafından yapılan mülakatlardan başarı ile çıkmanız gerekmektedir.
Bir diğer iş alanı, Türkiye ve dünyada faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, uluslararası örgütler gibi devlet dışı kurumlarda da ilgili konularda uzmanlık-danışmanlık gibi konularda görev yapabilirsiniz. Okuyacağınız üzere meslek sayısı fazla fakat hepsinin kendine özgü eleme sistemleri vardır.
Mezunlar, açılan sınavlarda başarı gösterirlerse, diplomasi alanında çeşitli unvanlarla görev alırlar. Mezunlar ayrıca, kamu ve özel sektör kuruluşlarında, siyasi partilerde, sivil toplum örgütlerinde, kamuoyu araştırma şirketlerinde, medyada ve BM, Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde çalışabilirler ve farklı kademelerde yönetici olarak da görev yapabilirler. Yerel ve uluslararası bankalarda ticari işlemler yürütürler.
Çok geniş bir iş yelpazesi olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ya diplomalı bir işçi olursunuz ya da en yükseğinden yönetici. Devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörde çalışabilirsiniz. Bunları açmam gerekirse, devlette özellikle dış işleri, avrupa birliği bakanlığı ya da diğer herhangi birinde yüksek kademelerde çalışabilirsiniz. Dış işlerinde meslek/kariyer memuru olup diplomatlığa kadar uzanan bir kariyer sahibi olabilirsiniz. İdari hakim, kaymakam da olabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşları çok önemli. Birleşmiş milletler ve onun alt kurumları (unesco vs), nato, avrupa birliği gibi uluslararası kuruluşlarda çalışabilirsiniz. Son olarak özel sektörde uluslararası/yerel şirketlerde kendinize güzel konumlarda (dış ticaret başta olmak üzere satış,pazarlama, müşteri ilişkileri,marka yönetimi, insan kaynakları vs) işler bulabilirsiniz. Tabii bunların hepsi sizin verdiğiniz emeğe göre şekillenir. Ya bi bakanlığın ek binasında dosya düzenlersiniz, özel bi şirkette fotokopi çekip muhasebe işlerini yaparsınız, ya da birleşmiş milletlerin türkiye temsilcisi, diplomat olur, bir şirketinin bilmem ne yöneticisi olursunuz. Seçim sizin.
Uluslararası İlişkilerci olmadığına göre, sanırım hepimiz işsiziz. :) Bu bölümden mezun olan biri, sağlıklı torpil veya çevre ile, kendini yetiştirdiği takdirde, gerek özel sektör de gerekse devlet kanalında iş bulabilir. Ayrıca ülkemiz de pek para etmeyen hatta bir zamanlar Erman Toroğlu'nun bile denediği işlerden biri olmasına rağen çoğu gelişmiş ülkenin gözünde en kıymetli mesleklerden biri olan stratejistliğin ilk adımlarından biridir.
Avukatlık hariç her şeyi yapar. Ama avukatlar da diplomat olamaz.
Uluslararası İlişkiler mezununun çok çeşitli yerlerde çalışma imkanlarının olduğunu duyduk yani hocalarımız bile kpss için burada verdikleri eğitimin çok kaliteli olduğunu söylediler hatta ben izmirliyim egeye yatay geçiş yapayım mı diye sordum, hoca düşünme bile dedi :D Derslere gelelim, dersler tarih politika ve hukuk ile iç içe en çokta tarih yani matematik 0 diyebilirim ilk seneki iktisat haricinde. Bunları neden anlattım şimdi siz bu bilgilerle mezun olunca kpss için matematık dersi alacaksınız mecbur özel sektör içinse 2 kere matematik dersi alacaksınız, onu söyleyeyim bir kere. Özel sektörde yönetici konumu muhabbeti var ama matematık bilmeyen sadece hukuk ve tarih bilen adamı yönetıcı konumuna getirmezler bence. Siz de Gazi Uluslararası İlişkiler tercih edecekseniz kpss yi dusunun derim hocalarınızdan faydalanın çünkü eğitim gerçekten kaliteli ! KPSS ye çalışırsanız güzel bir geleceğiniz olabilir İş imkanlarının realist bir görüşle anlatımı da ancak bu kadar olabilir.
hemen hemen her alanda kamu özel sektör bakanlıklarda alanı geniş banka bıde tabıkı ilerlemek istediğim alan
Uluslararası İlişkiler siyaset biliminin bir dalıdır ve “uluslararası sistem” içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükümetlerarası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir
Dışişleri başta olmak üzere birçok devlet dairesinde çalışabilir, üniversitede çalışabilir ve özel sektörde iş bulabilir.
Çok çeşitlidir. İlk başta dış işlerinde meslek memurluğu yapılabilir diplomatlık da klasik bir seçenektir ancak bu öyle bir bölümdür ki yurtdışında yoğunluğu bir kısma vererek master yaparsanız kendiniz mesleği şekillendirebilirsiniz. Medyadan organizatörlüğe bankacılığa kadar gidebilir bu süreç
diplomat olabilir çeşitli firmaların ulıslararsı pazardaki sözcüsü olabilir konsolosluktan iyi yerlere gelebilir
Özel olsun devlet kurumu olsun hemen hemen yer yerde iş imkanı çok.Uluslararası sirket ve firmalarda.devlet bakanlık binalarında özellikle dışişleri bakanlığında çalışabilir tabi mezun kişi de bazı kriterler aranır. örneğin en az iki yabancı dil bilmeli.