Anlatsın
Giriş

Hacettepe Üniversitesi gerek kampüsü gerek eğitimiyle hep hayallerimde olan bir üniversiteydi, bunlara ek olarak benden 1 yaş büyük olan ablamın da burda okuyo olması büyük etkendi.

Uluslararası İlişkiler siyaset biliminin bir dalıdır ve “uluslararası sistem” içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükümetlerarası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

Disiplinlerarası bir disiplin olması sebebiyle siyaset bilimi, iktisat(uluslararası iktisat, uluslararası politik ekonomi), tarih (siyasi tarih), hukuk (anayasa hukuku, yönetim hukuku ve özellikle uluslararası hukuk), felsefe (siyaset felsefesi ve etik), sosyoloji, psikoloji, coğrafya, antropoloji gibi pek çok farklı disiplinden faydalanır.

Uluslararası İlişkilerin çalışma alanı oldukça geniştir. Küreselleşme ve bu olgunun uluslararası topluma ve devlet egemenliğine etkisi, sürdürülebilir kalkınma, nükleer yayılma, terörizm, organize suç, milliyetçilik, insan hakları, çevre sorunları, güvenlik ve insan kaçakçılığına kadar pek çok konuyu uluslararası düzeyde inceler.

Bölüm bazı üniversitelerde Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler olarak da geçmekle birlikte, ders programını Uluslararası ilişkiler teorileri, Uluslararası Örgütler, Türk dış politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası sistem ve bu sistemde Türkiye’nin yeri, Uluslararası Hukuk gibi temel alanlarla birlikte, İktisadi ve idari bilimler fakültesine bağlı bölümlerde iktisat ağırlıklı, siyasal bilgiler fakültelerinde de daha kamu yönetimi ve hukuk ağırlıklı bir ders programına sahiptir.

Bölümün iş imkânları oldukça geniştir. Fakat en büyük dezavantajı, mezun olduğunuzda meslek tanımının tam olarak yapılamamasıdır. İktisat, İşletme veya Uluslararası ilişkiler gibi bölümleri, üniversite hayatınızdan sonra yapmak istediğiniz meslek; çalışmak istediğiniz alana yönelik olarak bir geçiş kapısı olarak düşünebilirsiniz. Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse:

Bu bölümün mezunu olarak başta Dışişleri ve İçişleri bakanlığı olmak üzere, bakanlıklar, müsteşarlıklar, Kamu iktisadi teşebbüsleri, Kalkınma ajansları gibi devlet kurumlarında Uzmanlık-müfettişlik, Kaymakamlık, Meslek memurluğu gibi görevlerde çalışma imkânına sahipsiniz. Fakat bu kadrolarda çalışmak için KPSS’nin ilgili alan türlerinden iyi puanlar almak ve Kurumların ayrıca açacakları sınavlardan başarılı sonuçlar almak zorundasınız. Bunun yanında özel sektörde de iş bulma imkanlarınız bulunmaktadır. Şirketlerin genelde dış ticaret olmak üzere üst düzey kademelerinde iş bulabilmeniz mümkündür. Ancak devlet kurumlarına girişteki gibi bir sınav sistemi olmasa da şirket yöneticileri tarafından yapılan mülakatlardan başarı ile çıkmanız gerekmektedir.

sabah erken saatlerde ve akşam üzeri iş çıkışı saatlerinde trafik çilesi bide üstüne yaşlı teyzelerin dırdırı insanı canından bezdirebiliyor.

evet, ben Hacettepeliyim ve Hacettepe üniversitesini seviyorum.

Ben Ankaralıyım, ailemin yanında olduğum için çok rahatım. genel olarak Ankara için memur şehri yahut öğrenci şehri denir: toplu taşıma ve ulaşım olanakları bakımından her yere ulaşım aracı bulabilirsiniz.

herşeyde mutlaka bir kuyrukla karşı karşıya kalmam; yemek sırası, otobüs sırası,servis sırası...

Geniş ve güzel Beytepe kampüsü, faaliyetlerinin ve topluluklarının fazlalığının yanı sıra eğitim kalitesini de unutmamak gerek.

Uluslararası ilişkiler bölümünde okuyacak birisinin kendini tek bi alana değil de -tarih,sosyoloji,siyaset vb.-yani birçok alana adapte edebilmesi gerekir. Yani -benim istediğim gibi- kendini birçok alana yoğunlaşarak geliştirmek isteyenlerin tercih edebileceği bir bölümdür.

Benzer Kişiler

Fahri Özkan
Fahri Özkan
Garanti BBVA Talent Camp Katılımcısı, Garanti BBVA
Ayça Turhan
Ayça Turhan
Product Manager, Nokta
Özgün Deniz
Özgün Deniz
HR BP - Çorlu & Konya Ice Cream Factories, Unilever
Sultan Demirci
Sultan Demirci
Ar-Ge Mühendisi, ETİ
Yasin Gül
Yasin Gül
Ar-Ge Müdürü, Ak Gıda
Göksu Erkoç
Göksu Erkoç
Management Trainee, Mayen CRM
Esra Nazlı
Esra Nazlı
Süreç Mühendisi (Çikolata), ETİ
Müge Tuzcu
Müge Tuzcu
E-commerce HR Business Partner, Migros
Ceyhun Erdem Azgı
Ceyhun Erdem Azgı
Üretim Müdürü, Ak Gıda
Dilara Balkan
Dilara Balkan
Afrika ve Orta Doğu Gelişen Pazarlar Bölgesi İnflamasyon ve İmünoloji Kıdemli Medikal Direktörü, Pfizer
Evrim Kuran
Evrim Kuran
Mehmet Zorlu Vakfı Gençlik Zirvesi Konuşmacısı, Mehmet Zorlu Vakfı
Yavuz Özdemir
Yavuz Özdemir
Siber Güvenlik Mimarı, Şişecam
Tuna Barış Özken
Tuna Barış Özken
Sistem Yönetimi Birim Müdürü, Garanti BBVA Teknoloji
Zennur Ural
Zennur Ural
Yetenek Yönetimi ve İşveren Markası Yöneticisi, TürkTraktör
İdil Hoşgör
İdil Hoşgör
Yetenek Yönetimi Yetkilisi, Garanti BBVA
Özge Düzgün
Özge Düzgün
Ürün Müdürü, Pharmactive
Ahmet Ocaker
Ahmet Ocaker
Acente Satış Uzmanı, Aksigorta
Işıl Güden
Işıl Güden
Operasyon Yöneticisi, Bilhassa