Anlatsın
Giriş

Neden Uluslararası İlişkiler Bölümü?

30 Cevap

TM alanından tercih yapmış öğrencilerin en büyük hayali Hukuk'tur hukuktan tercih yapamamış öğrenciler PDR daha sonra Uluslararası İlişkiler Kamu Yönetimi daha sonra da İşletme İktisat gibi alanlara yönelirler , Uluslararası İlişkileri diğer bölümlerden ayıran en önemli özellik kişinin kendisini geliştirmesine çokça önem vermesidir kendini geliştirmeyi bilen istekli öğrenciler için ideal olan bölüm ,hedefi olmayan rahat öğrenciler için büyük bir kabusa dönüşebilir.

Uluslararası İlişkiler bir ekoldür. Bir ilgi alanı meselesidir. Çocukluğumdan beri devletlerin tarihlerini, tarih içerisindeki gelişimlerini, etkileşimlerini merak etmişimdir. Türkiye'de diplomasiye yönelik her hareket dikkatimi çekmiştir. Diplomasi satranca benzer. Herkes iyi oynayamaz. Akıl, mantık ve strateji işidir. Uluslararası İlişkiler bu oyunda (diplomasi) kendine güvenen idealist insanın seçmesi gereken, okuması çok zevkli olan, dünyadan haberinizin olmasını sağlayan, okudukça tekrar okuma şevkini artıran bir bölümdür.

Mondalizasyon ve uluslararası bağımlılık yüzünden dünya artık eskisi gibi birbirinden kopuk parçalar halinde yaşayan insan kümelerinden oluşan bir yer değil. Bu uluslararası rejimi anlamak için ideal bir bölüm. Ayrıca iş konusunu dert etmeyin. Mezunlarla tanıştıktan sonra nerelerde çalıştığını öğrendim ve isteyen olursa özelden seve seve cevap verebilirim.

Benim için her zaman ilk sebep dil öğrenme yeteneğim olmuştu. Bunu bir yerde kullanmak istiyordum ve aktif olarak kullanabileceğim bir bölümdü Uluslararası İlişkiler. Onun haricinde diplomat olup gitmediğim ülke kalmaması gibi de bir hayalim olduğundan da olabilir. Onun dışında dersleri tam benlikti. Tarih seven, Coğrafya seven bir insan olarak daha iyi bir bölüm olamazdı benim için. Bunun gibi birçok nedenden dolayı en başından beri hedefimdi.

Biraz idealist biraz bu konularla ilgili olmaktan kaynaklanıyor sanırım. Ben hiçbir zaman mezun olunca bana bir ünvan katan bir bölümde okumak istemedim. Hukuk okuyunca avukat, tıp okuyunca doktorsundur. Bu böyledir. Ben bunu istemedim. Okurken ne istediğime karar vereyim, geleceğimi ben şekillendireyim istedim. Bölüm kendi içinde ayrıca güzel, bir de bu yandan bakmak lazım. Biraz duyarlı ve siyasi/sosyal bilimlerle ilgiliyseniz cuk oturur. Yalnız oldukça fazla sözel dersler var. Öyle işletme/iktisattaki gibi matematik temelli dersler yok. Matematik sizin olmazsa olmazınız ise zorlanır, sıkılırsınız. Ben matematiği çok sevdiğim için biraz endişeliyim hatta bu konuda. Onun dışında, dersler oldukça keyifli. Bunu tercih etmeden önce de tahmin edebiliyordum. Ben devlette ya da özel sektörde "yöneten kişi" olmak için bu bölümü tercih ettim. Çok da güzel ettim.

Uluslararası ilişkiler bölümünde okuyacak birisinin kendini tek bi alana değil de -tarih,sosyoloji,siyaset vb.-yani birçok alana adapte edebilmesi gerekir. Yani -benim istediğim gibi- kendini birçok alana yoğunlaşarak geliştirmek isteyenlerin tercih edebileceği bir bölümdür.

Uluslararası ilişkiler interdisiplinler arası bir bölüm olması nedeniyle ilgimi çeken bir bölüm olmuştu her zaman.Alabileceğim politika dersleri ile güncel hayata ve genel olarak içinde bulunduğum bölgelerin diplomatik hareketlerine hakim olabileceğim ve bunları iş hayatında kendi yaratacağım stratejilerde kullanabileceğimi bildiğim için uluslararası ilişkiler bana her zaman daha mantıklı gelmişti. Sözel konuları fazla olan ama diğer iktisadi ve idari bilimler bölümlerinden hiç bir farkı olmayan uluslararası ilişkiler geniş çalışabilme alanı ile her zaman beni etkileyen ve gerçekten de istediklerimi yapabileceğim gerçekleştirebileceğim bir alan olmuştu. Alacağım finans dersleri ile uluslararası finans alanında ilerleyebilir, medya dersleri ile PR konusunda uzmanlaşabilir veya ekstra politika dersleri ile diplomasi alanında yükselebileceğim seçenekleri etkileyen sebepler idi.

Küreselleşen dünyada devlette olsun özel sektörde olsun iş bulma olanağının her geçen gün arttığı, ilgisi ve amaçları olanların kolay yükselebileceği bir alan.

Bir kişi eğer okumayı,yazmayı seviyorsa bu bölüm onun için çok uygundur. Benim gözümde uluslararası ilişkiler bir vizyon bölümüdür. Bu bölümden mezun olduğunuzda size belkide diğer bölümlerden farklı olarak katacağı en önemli şey geniş bir vizyondur. Çünkü bu bölümü okurken aldığınız dersler dersten öte hayata dairdir ve insana çok daha geniş kapsamlı düşünmeyi öğretir.

Tarihi, yazmayı, okumayı seven biri için uygun bir bölüm. Ve mezuniyet sonrası iş alanı çok geniş.

Eşit Ağırlık okuyup, devlet kurumlarında çalışmak istiyorsanız seçebileceğiniz güzel bölümlerden bir tanesi. Hem uluslararası hem de ülke içi konularda bir fikriniz olmasını gerektiren bir bölüm.

Lise yıllarımdan beri tarihi, siyasi konularla ilgilenmeyi ve yorum yapmayı seviyorum. Bu sebeple bu bölümü tercih ettim. İlk yılım bitti ve ben bölümümden çok memnunum.

Çünkü hayallerimi ve ilgili olduğum konuları kapsadığı için.

DEVLETLERİN TARİHİ,GEÇMİŞİ HEYECAN VERİCİ

Çoğu kişi bu bölüme diploması/politika başlıklı hayaller ile gelir fakat ben özel sektörde üst düzey bir mevkii hayali ile geldim ve önümüzdeki 4 Yıl boyunca bu hayalimi gerçekleştirme niyetiyle eylemlerde bulunacağım ...

bir iktisadi ve idari bilimler fakültesine bağlı ama ondan bağımsız, aynı zamanda hem iibf'yi hem hukuku hem tarihi hem sosyolojiyi hem dini barındıran, her gün kendini geliştirdiğin, günümüzle ilgisi en çok olan ve günümüzü yorumlamayı geliştiren bölüm.

İstediğim ve ilerlemek istedğim bir bölüm.

Ders programına bakınca çok heycanlandığımı farkettim ve boş vakitlerimde ilk yapacağım, keyif aldığım şeylerin hayatımın 4 yılında yapmayı istedim

Ben aktif bir insanım ve güncel konularla ilgilenmeyi severim ve başka ülkeleri ve sosyal siyasal tarihlerini hep merak etmişimdir. Uluslararası ilişkileri bölümü de çok kapsamlı bir bölüm olduğu için severek seçtim ve okuyorum.

Uluslararası ilişkiler bölümünde akademisyen olmak istiyorum, felsefeden de yan dala başlıyorum bu sene. Bölümümde teoriler geliştirebilmek için burdayım. Bölüm de çok keyifli burda. Hocalarımız alanlarında çok iyiler, ekşisözlük‘ten de hepsini araştırabilirsiniz.