Hukukun karizmasından bahsetmeye gerek yok sanırım. Çevrenizde baktığınızda aynı kişi için normalde x diye hitap edilirken hukukçu olduğunun öğrenilmesiyle hitabın "x bey/hanım" olduğunu görmüşsünüzdür. Daha bir şey söylemeye gerek var mı?
Bir kaç soru ve cevap:
1-) Hukuk mezunu olunca kolay iş bulabilir miyim?
Bulursun. Bulamazsın diyenlere aldırma. Avukat, hakim, savcı, noter, kaymakam, vali vs. Olabileceğin bir sürü meslek var. Buna rağmen işsiz kalabilir misin dersen kaladabilirsin ancak bu senin beceriksizliğin olur. Keza fakülteye girdikten sonra sürekli yatan ve 6-7 yılda bitirmeyi sorun etmeyen bir kitle var ki bunlar zaten "hukuk bitmiş yeaağ"cılar.
2-)Mezun olunca ne kadar kazanırım?
Yeni mezun bir avukatın ortalama geliri -kendi bürosu varsa ve ortalama bir avukatsa- 2500-4000 lira arasıdır. Zaten belirli bir uzmanlık seviyesini yakalamış kişilerin gelirleri aylık on beş yirmi bin civarıdır ki bunun üstünde kazanan avukatlarda vardır.
Henüz stajyer (aday) hakim/savcı iken alacağınız maaş 5600+ liradır. (Her yıl değişiyor elbette, kontrol etmekte fayda var.) Mesleğe başladığınızda 9500 lira civarı bir para alacaksınız, iki yılda bir kademe atladıkça da maaş artacak elbette. 11-12 yıllık hakim savcılar 17 bin civarı alıyor.
Noterlerin gelirlerini söylememe gerek yok sanırım ama mezun olur olmaz noter olmak imkansız gibi bir şeydir.
Bu dışında kaymakam vs. olabilirsiniz.
Kamu avukatlarının aylık geliri 5000-6000 arasında değişiyor. Ayrıca yıllık vekalet ücreti var. Sanıyorum 20 bin lira civarıydı.
Hukuk mezunusunuz, hukuk fakültesinde asistan olabilirsiniz. Diyelim ki olamadınız, gidin bir iibfye kesin alırlar. Hukuk mezunundan iyisini mi bulacaklar? Asistan maaşları 5300 sanırım.
Elbette beceriksizseniz gelirler düşebilir, artabilir. Kendinizi geliştirmeye bakın.
3-) Hukuk fakülteleri çok kişi mi alıyor?
Özellikle son iki yıldır evet. Bu elbetteki mesleğin gidişatını etkileyecektir. Ancak TBB'nin buna yönelik çalışmaları var. Bakanlık da bu konu üstünde çalışıyor. Yakında hakim savcı alımları arttırılacak, böylelikle ilk istihdam kademesi açılmış olacak. AYM, bireysel başvurulara bakmaya başladığı için artık iibf'lilere ayrılan kontenjan da büyük ihtimalle kalkacak ve artık tüm hakimler savcılar hukuk mezunu olacak. (Şamil Tayyar'ın konu hakkında bir tv programında konuşması vardı.)
Ayrıca avukatsız dava açılmasını engelleyecek bir yasadan konuşuluyor şu günlerde. Bu da piyasaya büyük bir canlılık getirecektir.
Fakat hâlâ nufüsa düşen avukat sayısında Almanya vb. ülkelerin gerisinde olduğumuzu hatırlamak isterim. Yani avukatların çok paralar kazandığı ülkelerde bile avukat sayısı bizden fazla.
Üstelik bu kadar kişinin hepsi avukat olmayacak, buna emin olabilirsiniz. Başka iş kollarında çalışacan, siyasete atılan bir sürü kişi olacak. Hep böyle oldu.
4-) Yeni mezun bir avukat nasıl para kazanır?
Bir kaç seçenek var. Avukatlığı bir kamu kurumunda yapabilirsiniz. Bunun için KPSS'ye girmek gerekiyor. Yukarıda maaşı yazmıştım.
Bir başka avukatın yanında çalışmak ya da kendi büronuzu açmak diğer seçenekler. Bir avukatın yanında çalışıyorsanız alacağınız maaş size göre değişiyor. Mevzuata hakim, dil bilen, kendini yetiştirmiş bir avukat -yanında çalıştığı kişi de aşırı kapitalist değilse- başlangıç için iki buçuk alabilir. Tabi kötü bir avukatsanız üzgünüm, hiç bir şey bilmeyen adam ancak imza yetkisi olduğu için bin beş yüz lira filan alır, işi öğrendikçe artar.
Kendi büronuzu açtığınızda hemen iş gelmez diye korkmayın. Baro yardımı ve -sertifika aldıktan sonra- cmk var. Sırf cmk ayda bin liraya yakın getirir zaten. baro vb bin beş oluyor. Biraz da siz iş bulursanız geliriniz artar elbette. İş sizde bitiyor. Zaten zaman geçtikçe geliriniz artacak.
5-)Hukuk yazmazsam ne yazabilirim?
Boğaziçi'nde iktisat filan geliyorsa yazın. Ama bilinki orayı bitiren tanıdıklarım da o bölüm için bitti, artık kazandırmıyor diyor. Muhakkak vardır tanıdıklarınız, sorun. Onun dışında zaten iibf vs. hukukun yanından bile geçemez.
Yani hukuk tm için tek seçenek. Hatta her yere açılması sonucu barajı geçen herkesin mühendis olduğunu düşünürsek sayısal ve sözelde de pek bir alternatif yok.
6-)Hukuk zor mu?
Birinci sınıfı çok kolay, ilk okulda gibi oluyorsunuz. İkinci ve üçüncü sınıf nispeten zor ve çalışma gerektiriyor. Ama öyle kanun ezberleme filan yok. Zaten her gün değişen yüz binlerce şeyi insan nasıl ezberleyebilir ki?
Aklıma gelenler bunlar, sorusu olan varsa cevaplarım.
Son olarak, meclisteki vekillerin yaklaşık 5'te 3'ü (salladım ama muhtemelen yakın bir şeydir) hukuk mezunu, belediye başkanlarının yarısından fazlası hukuk mezunu, parti başkanları, il başkanları vs. hukuk mezunu. Yani ülkeyi yönetmek konusunda söz sahibi olanlar hep hukukçu.
Zaten devletin üç temel erki var; yasama, yürütme ve Yargı. Yani devleti yöneten üç organdan birisi hukuk. Bugün dünya üzerinde popüler meslekler ülkeden ülkeye değişir. Hindistan'da mühendislik, Amerika'da mimarlık, Türkiye'de tıp gözde olabilir mesele. Fakat hangi ülkeye giderseniz gidin en popüler üç meslekten biridir hukuk. Ve dünyayı yöneten insanların çoğu da yine hukukçudur. Herhangi bir ülkede geçen için de avukat olan yabancı bir film izleyin anlarsınız.
Hülasa; gözü yükseklerde olan ve çalışmaktan korkmayan insanların yeridir hukuk. Ve böyle insanlar hukuk bitirerek asla ama asla işsiz kalmaz.
Sağlıcakla..
Hukuk fakültesinden mezun olan bir kişi diğer bölümlerin aksine sınav gibi başka bir engelle karşılaşmadan direkt Avukat oluyorlar. Tabii hakim-savcı olmak istiyorsanız sınavını geçmek zorundasınız.
Hukuk bölümü mezunu olunca önünde iki yol var. Birincisi ya hakimlik savcılık sınavına gireceksin ya da avukatlık stajı yapıp avukat olacaksın. Şimdi bu iki yoldan avukatlık stajını seçersen ilk 6 ay adliye sonraki 6 ay avukat yanında staj yapacak. Heyecanlanmayın ilk 6 ay içerisinde adliyeyle birlikte avukat yanında çalışıp para kazanabilirsiniz ancak bu "yakalanana kadar yasak" haberiniz olsun ancak daha ben ne yakalanan ne de stajı yanan insan duydum bu sebeple. Stajınız bitti ruhsatınızı alıyorsunuz artık birer avukatsınız hayırlı olsun artık tonlarca para kazanıp Bebek'ten ev ve altınıza BMW çekebeilirsiniz diyeceğim ama öyle bir şey olmuyor hemen gaza gelmeyin çaba ve emek istiyor azıcık ucundan. Neyse avukat olduktan sonra "Noterlik" ve "Arabulucuk" diye iki olay var. Bu arabuluculuk yeni çıktı tam ayrıntısını ben de bilmiyorum açıkçası ancak noterliğe kesin başvurun ve avukatlık yapmaya devam edin, noterlik sıra usulü işlediği için sıra bir gün gelir merak etmeyin. Gelelim ikinci yola burada hakim-savcılık sınavına girip mülakatları geçtikten sonra hakim savcı stajyeri olarak işe başlıyorsunuz staj süresi avukatlara göre biraz daha değişik. Stajı tamamladıktan sonra hakim ya da savcı oluyorsunuz. Bundan sonra artık değiştirme şansınız yok. Ben bunu beğenmedim olmamış bu avukatlık yapacağım diyorsanız. İstifa edip avukatlığa dönebilirsiniz eğer avukatlık stajını yaptıysanız. Avukatlık stajı yapmadan hakim savcı olduysanız tekrardan avukatlık stajı yapıp avukat olabilirsiniz. Karışık değişik şeyler takmayın kafanıza ilk önce okulunuzu bitirin. Dükkanı kapatmadan şunu da ekleyim okulu bitirip direk yüksek lisans yapma şansınız da var. Hatta zamanım bol yoğunluğu severim derseniz yüksek stajla birlikte yüksek lisansınızı yürütme şansınız da var.
Avukatlık,hakimlik,savcılık(bunlar bildiklerimiz ve klasik olanlar)
Akademisyenlik,hukuk danışmanlığı,noterlik vs. Devlette veya özelde hiç farketmez her alanda hukuk bilen,ülkesinin kanunlarını konusunda uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç var.
1. sınıfta anayasa hukuku profesörümüz '' Hukuk fakültesini bitirdiğinizde elinizde her kapıyı açacak altın bir anahtarınız olacak'' demişti. Hukuk fakültesini bitirince serbest avukatlık yapabilir, sınavlara girerek hakim, savcı olabilir. Kurum avukatlığı, bankalara avukat olarak girebilir. Noterlik mesleğini yürütebilir ve aklıma gelmeyen birçok meslekle ilgilenebilirsiniz.
Hakim,savcı,avukatlık... sayısal bölümler hariç her işi yapabilirsiniz aslında :)
Hukuk bölümü mezunu, aslında eşit ağırlıkla girilebilecek bütün bölümlerin mesleklerini edinebilir.Yönetici, bankacı, hakim, avukat, savcı, mülki amir... Meslek yelpazesi çok geniş.
Avukat, hakim, savcı olmanın yanında devlette ve özel sektörde birçok pozisyonda çalışabilir.
Kamyonculuktan valiliğe, pastanecilikten savcılığa kadar hayal gücünüzün erişemeyeceği bir sürü iş yapar. Kısaca 'gücü neye yeterse' onu yapar işte. Hukukçuyuz sonuçta. Bir de avukatlık var, unutmuşum.
80den fazla iş imkanı vardır. Hukuk mezunun işsiz kalması gibi bir durumun olması çok düşük bir ihtimaldir.
'Ne isterse onu yapar.' Bu o kadar ucu açık bir soru ki... Bir kere hukuk temelini aldıktan sonra her işte başarılı olabilirsiniz. Hukuk her iş olanağına açık bir bölüm. Örneğin ben adli tıp yükseği yaparak kriminoloji alanında kendimi geliştirmek istiyorum. Bir başka kişi bir şirkette yönetici olarak kariyerine devam etmek isteyebilir veya asıl hukuka yönelmek isteyenler hakim, savcı olabilirler. Akademisyen olmak isteyenler kendilerini bu alanda eğitirler.
Hukuk bölümü mezunları en çok bilindiği üzere Avukat , Hakim ve Savcı olurlar.Bunun yanı sıra akademisyenliği seçebilirsiniz.Ayrıca noter , icra müdürü , bakanlıklarda uzman veya müfettiş , banka ve finans kuruluşlarında danışmanlık veya müşavirlik , kaymakamlık(KPSSA)gibi meslekleri yapabilirsiniz.Ve tabi ki diğer cevaplarımda da olduğu gibi bu meslekler kısıtlı değil.Fakültede almış olduğunuz hukuk formasyonu ile birçok kamu kuruluşunda veya özel sektörde çalışabilirsiniz.Belediye başkanları , müsteşar ve siyaset adamlarının milletvekillerinin arasında da hukukçuların önemli bir yer kapladığını not etmek lazım
iş imkanı en geniş olan bölüm
Hukuk mezunlar birçok iş yapabilir. Hukuk mezunları:
gibi meslekleri yapabilirler.
Daha fazlası için yazımı ziyaret edebilirsin: https://ogrenciyardim.com/hukuk-fakultesi-bolum-tanitimi.html
Çooook iş imkanı var deyim kısaca geçiştirmek gibi olsa da.
Hukuk fakultesi mezunu deyim yerindeyse taşı sıksa suyunu çıkarır her türlü mesleği yerine getirebileceğini düşünüyorum genellikle seçilen meslekler avukatlık hakimlik savcılık ve noterlik iş imkanlarını söylememe gerek bile yok..
Hukuk Fakültesi mezunlarına tanınan iş imkanları oldukça geniştir. Fakülte mezunları, yarışma sınavlarında başarılı olmak ve mesleğin icrası için gereken bazı şartları (örneğin staj gibi) yerine getirmek koşuluyla, kamu veya özel sektörün her kademesinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler. Kaymakam, adli hakim-savcı, idari hakim-savcı, müsteşar, avukat, noter, müfettişlik (banka-bakanlık...vb), uzman yardımcısı (hukuki) gibi kadrolar Hukuk Fakültesi mezunlarının istihdam edilebileceği kadrolardan bazılarıdır.
Dört yıllık lisans eğitimini tamamlayan hukuk fakültesi mezunları, istedikleri takdirde ve gerekli şartları yerine getirmek koşuluyla lisansüstü eğitime devam edebilmektedir. Lisansüstü programlara; lisans başarı düzeyi, ALES, yabancı dil bilgi düzeyi ve programların özelliklerine göre aranılan ve duyurularda belirtilen diğer niteliklere uygun olan adaylar değerlendirilerek öğrenci alınır. Başvuracak adayların; Hukuk Fakültesi lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES'ten belirli standart puanı almaları gerekir. Lisans öğreniminin yurt dışında tamamlanmış olması durumunda Yükseköğretim Kurulunca verilmiş denklik belgesi aranır. Başvuracak adayların; lisans mezuniyet belgesi ve ALES sonuç belgesinin yanı sıra, KPDS, ÜDS veya eşdeğerliği Üniversitelerarası Kurulca belirlenen sınavların birinden alınan yabancı dil puanlarını gösterir belgelere de sahip olmaları gerekir. Diğer koşullar Enstitü Yönetim Kurulları tarafından tespit ve ilan edilir.
Hukuk mezununun iş imkanları sadece avukatlıl savcılık hakimlikle sınırlı değildir. Emniyet müdürü'nden ,kaymakam , hukuk müşavirliği, akademisyen , noter gibi geniş bir yelpazesi var ancak bunun dışında hukuk herşeyin anahtarıdır. Bir hukuk mezunu işletme gibi başka bir alanda yapacağı yüksek lisanla çoğu zaman o alanda mezun olmuş insanlar arasında yapılan tercihte kazanan taraf olucaktır. Özellikle yönetim kadrosunda her zaman hukuk mezunları çok daha fazla tercih edilmişlerdir
Hukuk demek bir toplumda temel direk demektir.Adaletin olmadığı bir toplum ne ayakta durabilir ne yükselebilir.Hukuk mihenk taşı ise hukukçu da olmazsa olmazdır hukuku yapandır,yaşatandır.Geniş bir meslek cercevesi olan hukuk bölümünü bitiren arkadaşlar avukatlık,hakimlik,savcılık,noterlik gibi temel mesleklerin yanısıra hukuk danışmanlığı,müşavirlik yapabilirler.Kpss ile de kurumların bünyesinde çalışabilirler.Akademik alanda da ilerlenebilecek bir bölüm olan hukukun meslek alanları saymakla bitmek bilmez desem yanlış olmaz:)