Anlatsın
Giriş

Hukuk Bölümü sadece ezbere dayalı bir bölüm mü?

8 Cevap

Öyle olsaydı kolaylaşırdı. 1 sayfa pratik olay üzerine 10 tane soru soruluyor. Bunları cevaplamak sadece ezber ile mümkün değil. 

Bilinen en büyük yanlışlardan birisidir. Hukuk, algoritmik düşünme ve yorum gücü gerektiren bir daldır. Salt ezber yeterli değildir.

Pratikte oldukça önemli olan kanundaki bazı maddelerin şartlarını ezbere bilmek zorunda kalabiliyoruz. Fakat bu demek değildir ki hukuk bölümü sadece ezbere dayanan bir bölümdür.

Kesinlikle değil. Sanılanın aksine kanun maddelerini ezberlemiyoruz. Derslerde Kanun maddesinin içeriği, nasil kullanıldığı öğretiliyor.

Hukuk  bilinenin aksine ezberin neredeyse hiç olmadığı bir bölümdür.Çoğunlukla sınavlara da kaynak açık girilir.Sınavlarda bilginizi somut olaya göre yorumlamanız beklenir.

Türkiye'de çoğu insan hukuk fakültesini sadece ezberden ibaret sanır ama işin aslı şu: hukuk, sırf ezbere dayalı bir bölüm değil. Hukukta ezber, hep ikinci planda kalır. Önemli olan bir şeyin içeriğini iyi kavrayıp yorumlayabilmektir.

Kesinlikle değil hatta ezberlik bir durum pek yok önemli olan muhakeme yeteneği ve sonrasında da güçlü bir iletişim

Tamamen ezbere dayalı bir bölüm olarak nitelendirmek yanlış olur.  Fakülte hayatında ezber yapıp dersleri geçerek başarılı olmak sizi mükemmel bir avukat veya hakim yapmayacaktır. Genelde hukuk okuyan insanlara şu muamele yapılır;  "  x kanunu madde 25'i söyle bakalım". Kimsenin o kanunun o maddesini ezbere bilme zorunluluğu yoktur. Hukuk'ta ezber yapmanın fakültede ders geçmekten başka bir faydası olmayacaktır. Önemli olan konuyu anlamak öğrenmek, mantığını kafaya oturtmaktır. Kısacası biri bir konu hakkında danışmanlık istediğinde çat diye cevabı vermek yerine, danışmanlık istenen konuda nereye bakılacağını bilmek çok daha önemlidir.