Anlatsın
Giriş

-İnsiyatif alabilen, istekli ve sorumluluk sahibi
-Yeniliklere açık: Enerji ve teknoloji çok hızlı değiştiği için kişinin yeni görevlere, sorumluluklara açık olması gerekiyor. Siemens'te bu yönde bir değişim var.
-Alçakgönüllü olması: ben başardım değil, takım halinde biz başardık diyebilen, hep daha iyisini arayan, araştırmacı olmak gereklidir. Zaten böyle çalışanlar olmasaydı Siemens bugünkü Siemens olmazdı...
-Uyumlu olması: Siemens'in başarısının arkasında takım başarısı yatar. Takım ve şirket içi uyum başarılı olmak için kritik bir unsur. Tüm paydaşlarla uyumlu olmak çok önemlidir.
-Kuvvetli sosyal ilişkiler: Sadece müşterilerle kurulan ilişkiler yeterli değildir. Diğer çalışanlarla ve tüm taraflarla sıkı bir iletişime sahip olmak önemlidir. Müşterinin sizinle çalışması için bir sebebi olması, size kendini yakın hissetmesi, güvenmesi, takım arkadaşlarınızın sizinle çalışmaktan keyif alması lazım.

Siemens denince pek çok kişinin aklına ilk olarak 'beyaz eşya segmenti' gelebiliyor. Ancak beyaz eşya yalnızca, Siemens'in Bosch şirketi ile 'BSH' adı altında eşit ortaklıkla yer aldığı bir iş alanıdır, ki o alandan da küresel 2020 vizyonumuz nedeniyle hisselerimizin tamamını Bosch'a devrederek çıkıyor olduğumuzu yeri gelmişken belirtmekte fayda var. Siemens'e ilgi duyan kişilere Siemens'in asıl odaklandığı iş alanlarını (Electrification – Digitalization – Automation) araştırmalarını öneririm. Siemens'in enerjide, altyapı çözümlerinde, endüstride, raylı sistemlerde, sağlıkta dünyanın en büyük global oyuncularından biri olduğunu farkedeceklerdir.

Uzmanlık Kariyeri Programı'nda sertifikalandırılan çalışanlara, her seviyeye göre değişmekle beraber, çalışan memnuniyetini ve motivasyonunu destekleyen çeşitli yan haklar sunulmaktadır. Özellikle çalışanlarımızın şirketimize aidiyet hissetmeleri hususuna şirket yönetimimiz büyük önem veriyor. Bu amaçla uzmanlık kariyerinin yan haklarından bir tanesi olarak çalışanlar Siemens hisse planı programına dahil oluyor.

Bunların yanı sıra çalışanların kişisel ilgi alanlarına da değer veren bir organizasyonda çalışmak çok güzel. Hobi kulüplerine katılabiliyoruz. Ben kişisel olarak fotoğraf ve müziğe ilgi duyuyorum. Siemens bu konularla ilgili eğitim almama, faaliyetlerde bulunmama olanak sağladı.

Esnek yan haklar uygulaması sayesinde sunulan imkanlar arasında kendi istediğiniz tercihi yapabiliyorsunuz. Tüm bunlar şirketimde çalışana verilen değerin güzel göstergeleridir.

Aslına bakarsanız değerlerimiz bu noktada çok şey ifade ediyor. Sorumlu, mükemmel ve yenilikçi yaklaşıma sahip motive edici bir çalışma kültürü var. Aynı zamanda iş yapış şekli olarak profesyonellik hakim.

Proje tarafında aldığınız sorumluluk elbette bunun kapsamına giriyor. Ancak aynı zamanda proje takımına, Siemens'e ve müşteriye karşı, yani tüm paydaşlara karşı sorumluluğu ilgilendiriyor. Zaten tüm bu paydaşlara sorumlu davranmayı başardığınız zaman aslında mükemmel olmaya başlıyorsunuz. Başarıya ulaştığınızı görünce daha fazla tatmin ve motive olmaya başlıyorsunuz. Müşterinin bir sorununa çözüm olmak, takım ve şirket olarak bizleri yüceltiyor.

Siemens büyüyüp geliştikçe çok fazla bölüm oluştu ve bu bölümlerin içerisinde çok sayıda mühendislik işi yapan çalışanlar bulunuyor. Genel Müdürümüz Hüseyin Bey'in de vizyonel yaklaşımıyla, bu büyüyen yapıyı tek bir çatı altında toplayıp daha etkin ve hızlı karar alabilmesini sağlamak amacıyla Mühendislik Kurulu oluşturuldu.

O ana kadarki tecrübelerim ve şirket içi etkileşimlerimden ötürü bu kurula koordinatör olarak önerildiğimi öğrendim. Koordinatör olarak görevim, kurulun düzenli toplanmasını sağlamak, ajandayı oluşturmak, çalışma gruplarının işleyişini kontrol etmek ve bu süreçlere etkin olarak katılmaktı. Mühendislik Kurulu mühendislikle ilgili tüm konularda değerlendirme ve karar verme sorumluluğuna sahiptir.

Mühendislik Kurulu herkesin beklediği ve istediği bir projeydi. Şirket içi bağları kuvvetlendirecek ve "know-how" paylaşımını arttıracak stratejik bir insiyatiftir.

Bir organizasyonda tüm çalışanların üst düzey yönetici olması mümkün değil. Yöneticilik için aranan nitelikler ve organizasyon için sağlıklı olan yönetici sayısı bellidir. Bu nedenle her çalışana sürekli "yükselmek" şeklindeki kariyer yolu sağlanamayacağından ve çalışanların memnuniyeti önemsendiğinden, Genel Müdürümüz Hüseyin Gelis'in de büyük desteğiyle "Uzmanlık Kariyeri" süreci başlatıldı.

Uzmanlık kariyerinde sahip olunan yan haklar (benefitler), yöneticilik kariyerindekilerle çok benzer. Uzmanlık kariyerinde sertifikalandırılmak, çalışmanızla, şirket içi katma değerinizle ve sosyal etkileşiminizle oldukça yakından ilişkilidir. Bu programdaki en üst seviye "Lead Engineer" sertifikasyonudur.

"Lead Engineer" için ilk aranan özellik tecrübe. 9 yıllık bir deneyime sahip olmanız gerekiyor. Yalnızca Siemens'teki değil, varsa önceki işverenlerdeki ilgili tecrübeleriniz de sayılıyor. Diğer kriterler arasında şirket süreçlerine katılım, yaptığınız çalışmayı ne kadar ortaya çıkarabildiğiniz, resmedebildiğiniz bulunuyor. Bunu ya bir "business case" eşliğinde ya da ulusal/uluslararası sempozyumlara yayınlar göndererek gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, şirket içinde ne kadar bilgi paylaştığınız, diğer çalışanlara neler sunduğunuz, şirket içinde düzenlediğiniz eğitimler, içeriklerin diğer arkadaşlara aktarımı yine aranan kriterlerdendir.

Siemens'te kariyer gelişimi ve "bir sonraki adım" konusunda yönetim kadrolarına yani "yükselme ya da terfi alma" diye bilinen yoldan farklı imkanlar da var. Uzmanlık kariyeri programıyla, çalışanın uzmanlığını derinleştirmesi de bir kariyer yolu seçeneği olarak ortaya çıkıyor. Uzmanlık Kariyeri Programı çalışanın kişisel gelişimi için oldukça önemlidir. Kariyer gelişimi programı, size gelişim alanlarınızı gösteren ve bu doğrultuda hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini gösteren bir süreçtir. Sadece mühendislik bilgisinin de ötesinde şirket içi süreçlere katılımı ve bilgi paylaşımını geliştirmeyi de amaçlayan bir program.

Bu program kapsamında bazı kriterleri sağlamanız halinde değerlendirme kurulunun da kararıyla sertifikalandırılıyorsunuz. Bu kriterler arasında;
-Ne derece bilgi paylaşımı yapıldığı
-Şirket süreçlerine katılım
-Şirketinizi ulusal ve uluslararası alanlarda nasıl temsil ettiğiniz
-Mühendislikte sahip olduğunuz yetkinlik konuları gibi kriterler bulunuyor.

Beni en çok mutlu eden "Lead Engineer" olarak sertifikalandırılmaktan öte değerlendirme kurulunda aldığım olumlu geri bildirimlerdi. Çünkü o noktada geçmişte yarattığınız değerin ve katkının çalışma arkadaşlarınız, müşteriler ve Siemens üzerindeki etkisine şahit olabiliyorsunuz.

Endüstriyel tesislerde, rafinerilerde gerçekleştirdiğimiz bir projeydi. Rafineriler doğaları gereği çok hassas birimlerdir. Bir enerji kesintisi yaşadıklarında yalnızca maliyet açısından değil aynı zamanda zehirli gaz çıktılarından ötürü çevreye verdikleri zararlardan dolayı hassastırlar.

Şebekede olabilecek arıza ve benzeri enerji kesintilerinde rafinerinin doğru zamanda doğru yerde ayrılma gerçekleştirip kendi iç dinamikleriyle çalışmaya devam etmesi gerekiyordu. İzmit Tüpraş'ta tam olarak düzenli işleyen bir yapı mevcut değildi. Biz Siemens olarak bu sistemin analizini gerçekleştirip, uygun parametre ve cihazları yerleştirip çalıştırabildik. Sistemi uyguladığımız tarihten itibaren böyle bir sistem çökmesi yaşanmadı. Bir çökmenin hem Tüpraş'a hem ülke ekonomisine, hem de zehirli gaz salınımı dolayısıyla çevreye olası zararlarını düşündüğünüzde Siemens'in inovasyonu birçok partiye tatmin edici katma değer sağlıyor.

Siemens iş bitirici ve çözüm odaklı bir firmadır. Bir problem olduğunda sorunu analiz edip doğru tedavi yollarını bulan ve uygulayan bir anlayışa sahiptir. Sadece ürün satan bir firma değildir. En keyifli kısmı da bir problemi teoride çözdükten sonra uygulamasını yapıp sonuçları görebilmektir.
Benzer problemler farklı rafinerilerde de olsa her birinin özellikleri farklı parametrelere ve analizlere ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla her bir projede kendinizi ve düşünme şeklinizi yenilemeniz gerekiyor.

Siemens'te aldığınız sorumluluk tamamen işi ne kadar hızlı öğrendiğiniz, Siemens çalışanları ve müşterilerle olan iletişimlere ne kadar hızlı adapte olduğunuzla doğru orantılıdır. Bu sayede kariyerinizde sadece dikey değil yatay anlamda da gelebileceğiniz yerler çok fazla.

Yeni başlayan çalışanları geliştirebilecek tüm bilgi alanlarını biliyor, analiz ediyor ve aktarıyoruz. Çünkü burada bilgi paylaştıkça büyüyor ve gelişiyor. Bizim için çalışanın kişisel gelişimi ve yaptığı işten tatmin olmasının en önemli çarpanlarından biri bilgi paylaşımıdır. Yeni başlayan çalışma arkadaşlarımız her türlü sorularında bize danışabiliyorlar. Projelerde beraber çalışıyoruz, işin nasıl yapılması ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğretiyoruz. Çünkü bu sayede mühendisliği uygulamalı şekliyle öğreniyorlar.

Yeni girişlilere tavsiyem istekli olmalarıdır. Bireyin gelişimi tamamen kendisine bağlı. Siemens çalışanlarına bütün imkanları sunuyor ve kariyer gelişim hızı kişinin kendi istekliliği, hırsı ve amacına bağlı oluyor.

Başladığım zaman sistemin benim düşündüğümden çok daha büyük olduğuna şahit oldum. Siemens içerisinde belirli profesyonel gruplar olduğunu bilsem de yurtdışı bağlantılarının bu denli kuvvetli olduğunu ve birlikte tam bir takım halinde çalışıldığını bilmiyordum.

Bunun en büyük iki avantajını, yurtdışı bilgi birikimine erişme fırsatı ve İngilizcenizi kullanarak çalışmak olarak özetleyebilirim. En önemlisi insanların birbirine olan yaklaşımıydı. Bir kültürün, bir ailenin parçası olduğunuzu anlıyorsunuz. Artık ona ait bir birey oluyorsunuz. Bu bağın bir parçası olduğunuzu farkettiğiniz noktada diğer takım arkadaşlarıyla birlikte aynı hedefe, aynı amaca koşmak için elinizden geleni yapıyorsunuz.

Siemens'te yetenekleriniz çok farklı noktalarda değerlendirilebiliyor. Her zaman mevcut bölümünüzden farklı bölümlere yönelip kariyerinize yön verebilme imkanınız var. Performans yani iş sonuçlarına dayanan bir değerlendirmenin yanında yetkinlikleriniz ve hedeflerinize nasıl ulaştığınız da değerlendiriliyor. Her biri alanında uzman kişilerle çalışmak, etkileşimde olmak, onların tecrübe ve bilgi birikimlerine ortak olmak da Siemens'i ideal bir işveren kılan özelliklerin başında geliyor.
Bence, Türkiye'de bir takım halinde çalışıp anahtar teslim proje üretebileceğiniz yer Siemens'tir. Diğer firmalara baktığınızda bölümlerin birbirinden daha bağımsız çalıştığı, satış odaklı bir yaklaşım görüyorsunuz.

Siemens'in müşterileri mühendislik alanındaki çalışmalara son derece önem veriyorlar. Siemens bir mühendislik firması. Kuruluşunda odağı mühendislik olan bir uluslararası teknoloji liderinde mühendis olarak çalışmak hem keyifli hem de ayrıcalıklı bir sorumluluktur.

2006 yılında Siemens'te işe başlamadan önce, burada çalışan arkadaşlarımın çalışma biçimlerini ve rutinlerini gözlemliyordum. Özelllikle, şirketin Enerji sektöründeki liderliği, yaptığı etkinlikler prestij anlamında beni Siemens'e çeken faktörler olmuştu. Benim üniversitedeyken çalıştığım alan olan Enerji Tesisleri alanında Türkiye'deki en başarılı şirket Siemens'ti.

Benzer Kişiler

Egemen Hancı
Egemen Hancı
Project Engineer, Siemens
Şilan Yılmaz
Şilan Yılmaz
Application Specialist, Siemens
Cihad Epük
Cihad Epük
Commercial Project Manager, Siemens
Merve Bayramusta
Merve Bayramusta
Project Manager, Siemens
Emel Sarı
Emel Sarı
Former Intern, Siemens
Emin Seferoğlu
Emin Seferoğlu
Project Manager, Siemens
Ali Rıza Ersoy
Ali Rıza Ersoy
Siemens İcra Kurulu Üyesi, Siemens
Oya Akar
Oya Akar
CRM Program Manager, Siemens
Esra Kent
Esra Kent
Chief Sustainability Officer, Siemens
Ayça Kanbir
Ayça Kanbir
Commercial Sales Manager, Siemens
Simten Güvencer
Simten Güvencer
Commercial Project Manager, Siemens
Ömer Oydaşık
Ömer Oydaşık
Customer Services Division Director, Siemens
Buket Yaman
Buket Yaman
İç İletişim Yöneticisi, Siemens
Ensar Güneşdoğdu
Ensar Güneşdoğdu
Solution Consultant, Siemens
Erdem Alptekin
Erdem Alptekin
Corporate Technology Director, Siemens
Yiğit Sınmaz
Yiğit Sınmaz
Controlling Specialist, Siemens
Halit Akın Akdümbek
Halit Akın Akdümbek
Production Planning Engineer, Siemens
Şebnem Coşkun
Şebnem Coşkun
Human Resources Specialist, Siemens