Tanınmışlık – Bilinirlik. Siemens dünyanın neresine giderseniz tanınan, Alman kültürünün verdiği çok sistematik çalışma şekli, inovasyona verdiği önem ve teknolojisi ile olumlu bir izlenimle tanınıyor.
Enerji ve elektrik üstünlüğü anlamında dünya standartlarını belirleyen bir şirket olması, elektrik standartlarının 50%'sinden fazlasının Siemens tarafından set edilmiş olmasının da düşüncemi destekleyen bir durum olduğunu düşünüyorum.
Her sene yayınlanan ve içeriğinde 100 civarında eğitimin yer aldığı eğitim katalogumuz bulunmakta. Bu sayede sayısız eğitim olanağından faydalanabiliyoruz. Yöneticiniz size şu eğitimi al diye bir zorlamada bulunmuyor. Sizin adınıza seçmiyor sadece sizi olumlu anlamda yönlendiriyor.
Siemens'te çalışanın güçlü yönlerini ortaya çıkarmak adına sorumlulukları hep değişiyor, çok farklı projelerde görev alıp farklı paydaşlarla iletişimde olması sağlanıyor ki bu da işi işte öğrenmenizin anahtarı oluyor.
Tedarik zinciri bölümünde elde ettiğimiz deneyim sonucu "öğrenilen dersler" ve "en iyi uygulamalar" dediğimiz bir uygulama bulunuyor. Bu sayede yaptıklarınızı yönetim kademesine sunup elde ettiğiniz best-practice uygulamalarını, çıkardığınız dersleri paylaşabiliyorsunuz. Bu sayede çalışmalarınız hem üst yönetim tarafında takdir görüyor hem de 3i öneri sisteminde olduğu gibi gelecekteki projelerde örnek alınabiliniyor.
Personel görüşmeleri yapılıp hedefler, kariyer planlamaları belirleniyor. Yöneticiler iletişime son derece açık. Beklentilerinizi dilediğiniz zaman müdürünüzle görüşebiliyorsunuz ve hedefler yıllık bazda sistematik bir şekilde ölçülüyor.
Operatif satın almada görevim gereği yurtdışındaki ekiplerle sürekli iletişim halindeyim. Yakın bir zamanda İtalya'da bulunan Siemens Trafo fabrikasını ziyaret edip süreçleri bire bir yerinde öğrenme, oradaki ekiple yüzyüze tanışıp fikir alışverişinde bulunma fırsatı buldum. Lojistik sürecini ve yönettiğiniz malzemeyi tanımanız için Siemens size bütün fırsatları sunuyor; fabrika ve depo ziyaretleri yapmanız için sizi teşvik ediyor, yönlendiriyor.
Ben bir işi yaparken sadece bir ucundan tutmak yerine başlangıcından bitişine kadar olan her evresinde dahil olmak isterim. Yani sadece müşteriyle görüşme aşamasında değil her adımında katkımın olmasını isterim. Bu şekilde geniş sorumluluk ve kişisel gelişim fırsatı sunduğu için Operatif Satın Alma'yı tercih ettim.
Kişisel özellik olarak çok güçlü bir iletişim yeteneği olması şarttır. İşin tekniğinden müşterisine, üreteninden sevkiyatı yapanına kadar iletişim kurmak ve aradaki köprüyü en sağlıklı şekilde kurmak gerektiği için güçlü ve etkili bir iletişim becerisi gerekmektedir. Çok kızgın müşteriyi sakinleştirmeniz gerektiği gibi, müşteriyi uygulanması gereken süreç hakkında ikna etmeniz de gerekebilir. Hem yazılı hem de sözlü iletişiminizin güçlü olması gerekmektedir.
Tedarik Zinciri Yönetiminde; sadece müşteri – hizmet veren ilişkisinden ziyade; dış müşteri (nihai kullanıcı), iç müşteri ve tüm tedarikçiler arasındaki bağı kurduğumuzdan sürecin tüm değişkenleri ile iletişim halindeyiz. Aynı zamanda tedarikçilerin bakış açısından ben bir müşteriyim. Bu kadar geniş bir alanda iletişim kurarak çalışmak bana keyif veriyor. Ürünün sıfırdan son noktaya gidene ve kurulumuna kadar geçirdiği tüm evrelerde ben bulunuyorum. Bu bana keyif veriyor.
Talep edilen ürün nedir, nerede üretilir, nerede kullanılacak, nereden götürülecek, nasıl götürülecek; bütün bu soruları ben günlük operasyonun içinde hepsini yaşayarak çalışıyorum. Örneğin bir trafo Almanya'dan mı yoksa, İtalya'dan mı alınacak, ne tip ambalaj kullanılacak, üretim ülkesindeki, Türkiye'deki ve nihai teslim noktasındaki gümrük prosedürleri nelerdir, sevkiyatın sorunsuz ilerlemesi için nerelerde yol izni almak gerekir, multimodal taşımacılıkla hangi güzergahtan, nasıl bir araçla sevk edilmesi gerekir gibi bütün bu süreçleri yaşadığım ve en ince noktaya kadar her şeyi sahiplenmek zorunda olduğum için, bu bana keyif veriyor.
Tedarik zinciri bölümünde, Enerji sektöründe proje operatif satın alma uzmanı olarak görev almaktayım. Proje yönetimi ve tedarikçiler ile sürekli dirsek temasında kalarak siparişlerin zamanında üretilmesi, en uygun şekilde ambalajlanması, sözleşme şartlarına göre evrakların kusursuz temin edilmesi ve malzemelerin eksiksiz ve zamanında nihai müşteriye tesliminin sağlanması sorumluluklarımın arasındadır.
Operatif satın alma görevi kapsamında yurtiçi ve yurtdışından alınan malzemelerin gümrük, lojistik süreçlerini, operasyonu ve kısacası bütün tedarik zincirinin parçalarını detaylı bir şekilde öğrenme fırsatı bulmaktayım.
Proje kick-off'u ile başlayıp santralin enerjilendirilmesi ve müşteriye teslim edilmesine kadar geçen tüm süreçlerde aktif rol alıyorum. Bu kadar geniş bir alanda çalışmak hem keyif veriyor hem de profesyonel anlamda beni geliştiriyor.
Üç yıldır Siemens'te Tedarik Zinciri Yönetimi içinde Operatif Satın Alma bölümünde çalışmaktayım. Buradaki sorumluluğuma benzer görevleri farklı şirketlerde 5 sene boyunca yerine getirdim. Siemens'i ise birçok açıdan önceki deneyimlerden farklı buluyorum. Öncelikle Siemens'in kurumsal yapısı çok farklı, çalışanı daha motive edici ve geliştirici bir kültüre sahip. Siemens'te kurumsal yapının getirdiği büyük avantajlar var; mesela çalışanın kariyer gelişimini çalışırken görmesi, aksiyonları almaya teşvik edilmesi, yöneticiler tarafından sorumluluk verilerek ve eğitimlere teşvik edilerek yönlendirilmesi ve çalışana verilen değer. Örneğin daha önce çalıştığım şirketlerde "Can, şu eğitimin senin gelişimin iyi olacağını düşünüyorum, gitmelisin" diyen bir müdürüm olmamıştı.
Bahsettiğim şeylerin yanında yöneticilerle oldukça rahat bir şekilde iletişim kurabiliyorsunuz. Çok farklı sektörlerde faaliyetler olduğu için farklı sektör gruplarıyla fikir alışverişinde bulunmak da çok hızlı öğrenmenize olanak sağlıyor.
Çalışana verilen değerin bir başka göstergesi olarak Siemens çalışma hayatının daha geliştirilmesine yönelik çalışma grupları, 3i öneri sistemi gibi fikirlerinizin uygulanıp hayata geçirildiği etkinlikler sizin fikirlerinizin önemsenip değer verildiğini gösteriyor.
Siemens çok geniş bir iş ortamına sahip olduğu için kariyerinizi illa ki başladığınız pozisyonda tamamlamak zorunda değilsiniz. Farklı bölümlere geçiş de söz konusu olabiliyor. Eğer Siemens'e katkınızın daha fazla olacağına inanıyor ve bunu gösterebiliyorsanız, kendimi diğer farklı bölümlerde nasıl geliştirebilirim diye düşünüyorsanız kurum içi rotasyona tabii tutulabiliyorsunuz. Yetenekleri elde tutmak için rotasyon, delegasyon, yurtdışı eğitimler gibi çok değişik fırsatlar sunuluyor.
Herkesin birbirine saygılı olma mantığını ben burada anladım. Gerekirse evden home-office çalışabiliyorsunuz. Yaptığınız işin bütün sorumluluğu size veriliyor. O süreç nasıl ilerleyecek, nasıl bitecek sorumlusu sizsiniz.