Benim Siemens'e başlamam yaklaşık 4 aylık bir sürecin sonunda oldu. Sanırım bu süreçte ince eleyip sık dokumuşlardı. Adayların, işi gerçekten istediklerini karşı tarafa hissettirmesi, o enerjiyi vermesi her zaman önemlidir. Yeni mezun ya da tecrübesiz dahi olsanız eğer karşı tarafa enerjinizi koymaya hazır olduğunuz imajını verirseniz ve yetiştirilmeye hazır olduğunuzu gösterirseniz sanırım düğümü çözmüş olursunuz.
İşe girdikten sonra ise, işe canla başla sarılmanız gerekiyor. İşi öğrenmekten daha önemli bir şey varsa o da sabretmeyi öğrenmektir. Eğer sabretmeyi öğrenirseniz her şey arkasından çok kolay geliyor. Bir şey anlatırken de sabırlı olmalısınız, sorunu dinlerken de, tekrar tekrar cevabı verirken de. Temel noktanın bu olduğunu düşünüyorum.
Siemens ailesinde çalışmak demek grup ve motivasyon işi demek. Arkanda her zaman birilerinin olduğunu bilmek demek. Her aradığında karşı tarafın telefonunu açması ve sana canla başla yardım etmesi demek. Yöneticine gece gündüz ulaşman demek. Her zaman bilgi paylaşımı yapman demek. Siemens, kocaman bir ailede olmak demek.
Hayatın her alanında kadın olmak zor aslında ve mühendislik de yine aynı şekilde zorlukları barındıran bir meslek. Aplikasyon uzmanı olarak bu zorluk bir kat daha artmakta. Gerektiğinde haftanın her günü seyahat ediyoruz ve uçak saatleri de düşünüldüğünde 3-4 saatlik uykularla tam konsantrasyonlu bir şekilde müşteriye cihazı anlatmamız gerekiyor.
Ama bu kadar zorluk içinde tabi ki mesleğimizi bu kadar sevmemizin nedeni öğretmenin verdiği haz ve öğrettiklerimizin insanlara dokunduğunu bilmek olsa gerek. Müşterilerimin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde arayıp öğretmenler günümü kutlaması aklıma gelen en motive edici olaydır. Her gün yeni birileriyle tanışıp onlara yaptıkları işi kolaylaştıracak bilgiler vermek tüm bu zorlukları unutma sebebimiz.
Siemens'te 3. yılımı dolduruyorum. Sizin de belirttiğiniz gibi Siemens'teki kariyerime "Teknik Servis Mühendisi" olarak başladım. Şu an "Aplikasyon Uzmanı" olarak çalışıyorum. Şimdiki görevimi biraz açmak gerekirse; cihaz satılır, kurulur, başlatılır ve daha sonra biz Aplikasyon Uzmanları sahaya gidip kullanıcıya cihazın kullanma eğitimini veririz. Aslında "Ürün Eğitim Uzmanı" demek doğru bir tabirdir bizim için.
Bu görevdeki sorumluluğumuz gittiğimiz sahadaki kullanıcının cihazı tam olarak kullanabilmesini sağlamaktır. İlk gittiğinizde cihazı temel olarak anlatırsınız. Daha sonra ileri düzey eğitime geçersiniz. Bu eğitim tüm opsiyonların anlatıldığı bir eğitim olur. Bunların günleri ve içerikleri cihazdan cihaza değişir.