Anlatsın
Giriş

Bu noktada ben birey olarak yaptıklarımdan bahsedebilirim. Önce kendi sağlığım için bir takım önlemler almaya çalışıyorum; haftada 3 gün spor yapıyorum, evimde yediğim yiyeceklerin hepsi organik, evde kimyasal kullanımını minimuma indirdim ve de kendi organik sabunlarımı yapıyorum. Sağlıklı beslenme ve de yaşam adına yazın birçok sebze ve meyvemi kendim yetiştiriyorum ve bunu yaparken de yerel tohum kullanıp ürünlerde herhangi bir kimyasal uygulama yapmıyorum.

Evimdeki çöplerimi ayrıştırıyorum. Enerji tüketimi ile ilgili de evimde birey olarak alabileceğim tüm önlemleri aldım.

Kahve tutkunu birisi olarak aldığım tüm kahvelerin fair-trade olmasına dikkat ediyorum.

Siemens AG CEO'muz Bay Joe Kaeser 22 Eylül'de NY Times'da Siemens'in 2020 yılına kadar CO2 salınımlarını yarıya indireceğini, 2030 yılı itibariyle de sıfırlayacağını duyurdu.

Bu hedefi 4 ana başlık altında gerçekleştireceğini belirledi. Şimdi bu hedeflere kısaca değinirsek;

Siemens Enerji Verimliliği Programı: Siemens dünya genelinde tüm fabrikalarının enerji verimli olması için € 100 milyon yatıracaktır.

Enerji Dağıtım Sistemleri: Öncelikli olarak kendi alanlarında ürettiği gücün akıllı enerji yönetim teknolojileri ile üretilmesini sağlayacak ve buna ilk olarak Erlangen'deki tesislerinden başlayacak.

Şirket araçları: Siemens'in dünya genelinde 45.000 aracı bulunmakta ve de bu araçlar yılda yaklaşık olarak 300.000 ton CO2 salınımı yapmaktadır. Bunun azaltımı ve de önlenmesi için globalde yeni bir kampnaya başlatılacak ve detayları yakında tüm ülkelere duyurulucaktır.

Yenilenebilir enerjiden üretilmiş temiz elektrik alımı: Yukarıda yapılacak olanlara ek olarak, Siemens'in kendi müşterilerine sağlamış olduğu temiz enerji üreten tesislerden, çevreci elektrik satın alacaktır.

Yukarıda bahsettiğim tüm hedeflerle ilgili olarak da, biz ülkeler de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz.

Birkaç somut örnek vermeden önce size Sürdürülebilirlik ofisimizin motto ve logosundan bahsetmek isterim.Biz sürdürülebilirliğe en güzel örnek diye düşünerek, Siemens'in tarihi boyunca kullandığı logoları kendi logomuz olarak belirledik. Mottomuzu da Türkiye'de Sürdürülebilirliğe Adanmış 160 yıl olarak belirledik.

Siemens'in Türkiye'ye ilk gelişi, o zamanki Osmanlı İmparatorluğu için 1856, ilk telgraf sistemini kurması ile gerçekleşmiş. 1907 yılında ise Istanbul'da ilk bürosunu açıyor. Yani kısacası 160 yıldır ülkemizin ekonomisine ve de insanlarına hizmet ediyor.

Şirketimiz gerek yaptığı iş gerekse de yönetim felsefesi gereği sürdürülebilirliği iş yapış biçiminin tam ortasına yerleştiriyor. Öyle ki, en son yayınlanan 2015 yılı sürdürülebilirlik raporunda "One Siemens Management Model"i , Financial Framework, Operating System and Corporate Memory ve Sustainability and Citizenship olarak tanımlıyor.

Sektörü yakından takip edenler bileceklerdir, şirketlerin sürdürülebilirlik konularında performansı ölçen DJSI (Dow Jone Sustainability Index) endeksinde Siemens yıllardır en üst sıralarda yer almaktadır.

Globaldeki bu yönetim anlayışı Türkiye'de de benimsenmiş ve bu prensipler ülkemizde yıllardır uygulanmaktadır. Global Sürdürülebilirlik ofisi ile yer aldığımız ortak platformlar bulunmakta ve de oradan gelen yönlendirmelere göre biz de ülkemizde aksiyonlar almaktayız.

Sosyal sorumluluk ve de sürdürülebilirliğe verilen önem Siemens'in Türkiye'de ilk kuruluş yıllarından itibaren devam etmektedir. Geçmişten örnekler vermek gerekirse; şirketimiz yöneticileri ülkemizde kalite derneği KALDER'in kuruluşuna öncü olmuştur ve 1 nolu kalite belgesi Siemens A.Ş'ye aittir.

Bir teknoloji şirketi olmasına rağmen sanata da büyük önem veren şirketimiz 17 yıldır genç yetenekleri desteklemek adına Opera Yarışması düzenlemekte ve başarılı olan gençlerimize yurt dışı burs imkanları vermektedir.

Aslında Siemens'in kendi varlığı sürdülebilirliğe en güzel örnek. Türkiye'de önümüzdeki sene 160.yılımızı kutlayacağız, sürdürülebilirliğin her alt başlığına önem vermeyen bir şirketin bu kadar yıl varlığını sürdürülebilmesi zaten mümkün değil. İsterseniz genel anlamda sürdürülebilirliğin tanımına bakalım ve sonra da Siemens'teki 3P'den bahsedelim. Sürdürülebilirliğin üç boyutu var: Ekonomik, Çevre ve Sosyal.

Ekonomik boyut içinde; sizin o topluma sağladığınız ekonomik değer, etik kurallara uyumunuz, araştırma ve geliştirmeye verilen önem, inovasyon ve teknoloji gibi alt başlıklar yer almaktadır.

Çevre boyutunda ise: çevrenin korunması, yeşil binalar ve hastaneler, C02 ayak iziniz.

Sosyal boyutta ise: en önemlisi insan var, yani çalışanlarımız. Bu kısım çalışan çeşitliliğinden, çevre bilincine, yapılan sosyal sorumluluk ve de gönüllülük faaliyetlerinden, çalışanların sağlığına kadar birçok aktiviteyi içermektedir.

Siemens dünyasında ise biz buna 3P diyoruz yani People, Planet and Profit (İnsan, Gezegen ve Kazanç). Bu da aslında yukarıda benim saydığım ve de tüm akademik ve de iş dünyasındaki tanıma denk geliyor: Sosyal, Çevre ve Ekonomi. Siemens diyor ki "Ben elbette kar amaçlı bir şirketim, bir STK değilim ancak tüm bu ekonomik faaliyetlerimi sürdürürken bunu insanın ve de çevrenin zararı pahasına yapmam". Tüm iş yapış modellerimizde sürdürülebilirliğin tüm alt konuları yer almaktadır.

Öncelikle bana bu röportaj imkanını verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Eğitim için Amerika'ya giderek Emory University'de MBA ve Univesity of Pennslayvania'da da MSc ve M.Phil dereceleri aldım. M.Phil derecemi alırken tez konum global şirketlerde organizasyon yönetimi ve çeşitlilik idi. 2010 yılına kadar Amerika'da global bir firmada önce Marketing Manager ve daha sonra da Sr. Strategy and Business Development Manager olarak çalıştım. 2010 yılında Türkiye'ye döndüğümde Siemens'e katıldım. Siemens'e katılmak istememin iki nedeni vardı: Birincisi kendi alışık olduğum düzen ve endüstriden farklı birşey yaparak kendi konfor alanımın dışına çıkmaktı. İkinci ama en önemli olan nedeni de Siemens'in sunmuş olduğu ürün ve hizmetler ile hayatımızın her alanına dokunuyor olması ve de sürdürülebilir bir yaşam için nerdeyse ihtiyacımız olan bütün teknolojilere sahip olması. €33 milyarlık çevreci ürün portfoyünden elde edilen ciro, toplam ciromuzun yaklaşık %40'i kadar, bu da az önce söylediklerimin bir kanıtı.

Siemens'e katıldıktan sonra Strateji ve Sustainable Cities'de birçok projede yer aldım. 2012 Ekim ayı itibarıyla da şirketimden bana Münih'te Strateji bölümünde Strategy Manager teklifi gelince de hiç düşünmeden kabul ettim. İnanıyorum ki bu kadar global ve çeşitli bir dünyada farklı kültürleri tanımak ve de oralarda yaşamak hem iş dünyasındaki problemlere farklı bakış açısı kazandırması hem de kişisel gelişim için çok önemli. Almanya'ya gittiğimde de yine kendi divizyonumuzda Diversity'den sorumlu kişi olarak birçok aktiviteyi başlattım ve/veya yer aldım. Şu andaki sorumluluğum ise, Tedarik Zinciri Yönetimi bölümündeki tedarikçi kalite yönetimine ek olarak tüm şirketimizde; sürdürülebilirlik koordinasyonu, ilgili tüm stratejilerin belirlenmesi ve de şirketimizde bunların uygulanması. Bu rolüm gereği şirketimizin Chief Sustainability Officer'ı Tuğrul Günal ile çalışıyorum.

Sürdürülebilirlik ile ilgili yukarıda tüm saydığım görevler Sürdürülebilirlik Kurulu ile birlikte gerçekleştiriliyor. Bu kurulumuzun da sponsoru, sürdürülebilirlik konularına gönülden inanan ve de destek veren Yönetim Kurulu Başkanımız ve de CEO'muz Sayın Hüseyin Gelis. Bu kurulumuzda Direktör seviyesinde birçok yöneticimiz ve de farklı departmanlardan çalışanlarımız bulunmakta. Burada alınan kararlar daha sonra şirket yönetimine onaya çıkıyor ve akabinde uygulamaya alınıyor.

Benzer Kişiler

Hasan Basri Çetinkaya
Hasan Basri Çetinkaya
Power System Dynamics Team Leader, Siemens
Şilan Yılmaz
Şilan Yılmaz
Application Specialist, Siemens
Cihad Epük
Cihad Epük
Commercial Project Manager, Siemens
Merve Bayramusta
Merve Bayramusta
Project Manager, Siemens
Buket Yaman
Buket Yaman
İç İletişim Yöneticisi, Siemens
Ensar Güneşdoğdu
Ensar Güneşdoğdu
Solution Consultant, Siemens
Halit Akın Akdümbek
Halit Akın Akdümbek
Production Planning Engineer, Siemens
Semra Gergin
Semra Gergin
Order Manager, Siemens
Yiğit Sınmaz
Yiğit Sınmaz
Controlling Specialist, Siemens
Ayça Kanbir
Ayça Kanbir
Commercial Sales Manager, Siemens
Oya Akar
Oya Akar
CRM Program Manager, Siemens
Egemen Hancı
Egemen Hancı
Project Engineer, Siemens
Simten Güvencer
Simten Güvencer
Commercial Project Manager, Siemens
Gizem Gilik
Gizem Gilik
Human Resources Business Partner, Siemens
Doğan Fennibay
Doğan Fennibay
Software Architect, Siemens
Ömer Oydaşık
Ömer Oydaşık
Customer Services Division Director, Siemens
Erdem Alptekin
Erdem Alptekin
Corporate Technology Director, Siemens
Emel Sarı
Emel Sarı
Former Intern, Siemens
Kemal Karaatlı
Kemal Karaatlı
Sales Group Manager, Siemens