Siemens

Sürdürülebilirlik Siemens için neden bu kadar önemli? Siemens'te sürdürülebilirliğin ele alındığı boyutlar nelerdir? (People-Planet-Profit)

1 Cevap

Şirketimiz gerek yaptığı iş gerekse de yönetim felsefesi gereği sürdürülebilirliği iş yapış biçiminin tam ortasına yerleştiriyor. Öyle ki, en son yayınlanan 2015 yılı sürdürülebilirlik raporunda "One Siemens Management Model"i , Financial Framework, Operating System and Corporate Memory ve Sustainability and Citizenship olarak tanımlıyor.

Sektörü yakından takip edenler bileceklerdir, şirketlerin sürdürülebilirlik konularında performansı ölçen DJSI (Dow Jone Sustainability Index) endeksinde Siemens yıllardır en üst sıralarda yer almaktadır.

Globaldeki bu yönetim anlayışı Türkiye'de de benimsenmiş ve bu prensipler ülkemizde yıllardır uygulanmaktadır. Global Sürdürülebilirlik ofisi ile yer aldığımız ortak platformlar bulunmakta ve de oradan gelen yönlendirmelere göre biz de ülkemizde aksiyonlar almaktayız.

Sosyal sorumluluk ve de sürdürülebilirliğe verilen önem Siemens'in Türkiye'de ilk kuruluş yıllarından itibaren devam etmektedir. Geçmişten örnekler vermek gerekirse; şirketimiz yöneticileri ülkemizde kalite derneği KALDER'in kuruluşuna öncü olmuştur ve 1 nolu kalite belgesi Siemens A.Ş'ye aittir.

Bir teknoloji şirketi olmasına rağmen sanata da büyük önem veren şirketimiz 17 yıldır genç yetenekleri desteklemek adına Opera Yarışması düzenlemekte ve başarılı olan gençlerimize yurt dışı burs imkanları vermektedir.

Aslında Siemens'in kendi varlığı sürdülebilirliğe en güzel örnek. Türkiye'de önümüzdeki sene 160.yılımızı kutlayacağız, sürdürülebilirliğin her alt başlığına önem vermeyen bir şirketin bu kadar yıl varlığını sürdürülebilmesi zaten mümkün değil. İsterseniz genel anlamda sürdürülebilirliğin tanımına bakalım ve sonra da Siemens'teki 3P'den bahsedelim. Sürdürülebilirliğin üç boyutu var: Ekonomik, Çevre ve Sosyal.

Ekonomik boyut içinde; sizin o topluma sağladığınız ekonomik değer, etik kurallara uyumunuz, araştırma ve geliştirmeye verilen önem, inovasyon ve teknoloji gibi alt başlıklar yer almaktadır.

Çevre boyutunda ise: çevrenin korunması, yeşil binalar ve hastaneler, C02 ayak iziniz.

Sosyal boyutta ise: en önemlisi insan var, yani çalışanlarımız. Bu kısım çalışan çeşitliliğinden, çevre bilincine, yapılan sosyal sorumluluk ve de gönüllülük faaliyetlerinden, çalışanların sağlığına kadar birçok aktiviteyi içermektedir.

Siemens dünyasında ise biz buna 3P diyoruz yani People, Planet and Profit (İnsan, Gezegen ve Kazanç). Bu da aslında yukarıda benim saydığım ve de tüm akademik ve de iş dünyasındaki tanıma denk geliyor: Sosyal, Çevre ve Ekonomi. Siemens diyor ki "Ben elbette kar amaçlı bir şirketim, bir STK değilim ancak tüm bu ekonomik faaliyetlerimi sürdürürken bunu insanın ve de çevrenin zararı pahasına yapmam". Tüm iş yapış modellerimizde sürdürülebilirliğin tüm alt konuları yer almaktadır.

Esra Kent
Esra Kent
Chief Sustainability Officer, Siemens