Siemens'teki eğitimleri farklı kılan özelliklerin başında önceden bilinçli bir planlama yapılıyor olması ve bu planlamanın sistemli çalışıyor olması geliyor. Eğitimlerin içerikleri bölümlerin ihtiyaçları doğrultusunda ince elenip sık dokunarak oluşturulduğundan başarı ve memnuniyet oranı da sektörün çok üzerinde oluyor.
Elbette. Bu yıl kataloğumuzda ilk defa Kurumsal İyi Yaşam Programı adı altında motivasyonel eğitimler vermeye başlıyoruz. Bu kapsamda Mutlu Çocuk Yetiştirmek, Pozitif Beslenme, Ofiste Egzersiz Eğitimi gibi farklı uygulamaları paylaşıyor olacağız.
Siemens yüksek teknoloji ürünleri üreten bir şirket olduğundan, çoğu eğitim başlığımız içerik olarak teknik detaylar içeriyor. Bu eğitimleri veren eğitmenlerimiz sektöründe derin bilgi birikimi ve tecrübede, müşteri tarafını da bilen ve iyi iletişim becerisine sahip danışmanlarımızdır. Dolayısıyla özel dizayn edilen programlarımız katılımcılarımızın işlerinde kullanacakları bilgileri edinmelerini sağlamaktadır.
Yine Beceri ve Kişisel Gelişim alanındaki eğitimlerimiz, Temsil Yeteneği, İnsan İlişkilerini İyi Kurabilme gibi birçok yetkinliği geliştirmek üzere oluşturulmuştur.
Bununla birlikte, eğitimlerin memnuniyetini her yıl düzenli olarak ölçüyoruz. Şu anda memuniyet oranı 4 üzerinden 3,7. Bir eğitimin faydasını gerçek bir ürün gibi ölçümlemek ne yazık ki çok kolay değil. Ancak buna rağmen hem katılımcının kendisinin hem de yöneticisinin değerlendirmelerini ayrıca alıyoruz. Eğitimin çalışanın yetkinlikleri üzerindeki etkisini yöneticisinden tarafsız bir gözle notlamasını istiyoruz.
Eğitimler ortalama 2-3 gün sürüyor ve tümü hafta içi. Eğitimlerimizin çok büyük bir kısmı ise kampüsümüzdeki eğitim salonlarında gerçekleşiyor. Bazı eğitimlerimiz ise eğitim şirketlerinin kendi lokasyonlarında gerçekleşiyor.
Bölümlere özel takım çalışmalarının da hafta içi gerçekleşmesine, eğer eğitim için şehir dışına gidilmesi gerekiyorsa en fazla Cumartesi öğlen bitirilmesi noktasında hassasiyet gösteriyoruz.
İşe yeni girmiş bir çalışanımızın iş ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışında bir eğitim alması planlanıyorsa çalışanımız ilk yıllarında dahi bu fırsata erişebilir.
Özellikle, her bölümün kendi ürün grubunu ilgilendiren teknik eğitim olarak adlandırdığımız eğitimler oluyor. Bu eğitimlerin planlamaları İnsan Kaynaklarının sorumluluğunda yer almıyor ancak çoğu yurtdışında gerçekleşiyor.
Çalışan, çoğu zaman Siemens'in global eğitim merkezindeki programlarından, gitmek istediği yurtdışı eğitimin tarihini ve ülkesini de önceden seçme fırsatına sahip olabiliyor.
Dolayısıyla Siemens'te yurtdışı eğitimlerin yurtiçi programlarından çok büyük bir farkı bulunmuyor. Yıllık eğitimlerin önemli bir bölümünü yurtdışındaki eğitimler oluşturuyor ki Siemens'in global bir işveren olarak sağladığı avantajların başında uluslararası alandaki sınırsız bilgi birikimine erişim geliyor.
Eğitim olanakları Siemens'te her çalışan için eşit mesafede ve son derece ulaşılabilirdir. Bütçe kapsamında olması durumunda her çalışanımız ihtiyacına göre eğitim planlayabilmektedir. Elimizdeki verilere göre 2015 yılında her bir çalışanımız için verilen eğitim süresi yaklaşık 26 saattir. Bazı eğitimler kişinin yönetim seviyesi, pozisyonun sorumlulukları gibi kriterlere göre dizayn edildiğinden katılımcıları da bu kriterlere bakarak seçilmekte. Bu arada belirtmek gerekir ki yurtdışında gerçekleşen eğitimler de eğitim yelpazemizin önemli bir parçasıdır.
Çalışanlarının kendi niteliklerini geliştirmek adına çok fazla sayıda eğitim fırsatı sunması aslında Siemens'in çalışanına verdiği önem ve değerin en güzel örneği. Öncelikle biz İnsan Kaynakları ekibi olarak çalışanlarımıza eğitim planlamıyoruz. Kişinin yıllık performans görüşmelerinde yöneticisiyle ortak değerlendirmesi sonucu gelişim alanı olarak belirlediği alanlara yönelik eğitimler üretiyoruz.
Bu eğitimleri belirlerken sektör trendlerini takip ederek konusunda uzman eğitmenlerimizle birlikte bir eğitim portföyü oluşturuyoruz.
Eğitimlerimiz her yıl bu kapsamda güncelleniyor ve çalışanlarımıza yaklaşık 150 eğitimden oluşan bir katalog şeklinde sunuluyor.
Tüm eğitimler için dışarıdan, konusunda uzman ve iyi referanslara sahip eğitmenler ile çalışıyoruz. Katılımcılarımızın eğitimden memnun ayrılması hem benim hem de bölümümün en önem verdiği ve dikkat ettiği hususlardan bir tanesi.
Eğitim başlıklarımıza örnek olarak Yönetim Becerileri, Satış ve Pazarlama, Proje Yönetimi, MS Office programlarını içeren bilgisayar eğitimleri, Kişisel Beceri Gelişim ve İnsan İlişkileri Eğitimlerini söyleyebilirim. Zorunlu olarak alınması gereken İş Güvenliği, Yüksekte Çalışma, Yangın Eğitimi gibi İş Sağlığını ve Güvenliğini ilgilendiren konular da bu başlıklar arasında yer alıyor.
Siemens deneyimim 2000 yılında zorunlu staj tecrübesi ile başladı. Daha sonra açılan bir pozisyon ile Siemens'teki çalışma hayatıma giriş yapmış oldum. İlk olarak Eğitim grubuna geçtim. O dönemden bu yana Eğitim grubu organizasyasyonunda çok fazla değişiklik meydana geldi. Grubumuz, Yetenek Yönetimi ve Liderlik Gelişimi konuları altında toparlandı. Eğitim de bu organizasyon biriminin altında yer alıyor.
Şu anda şirketin tüm eğitim planlama süreçlerinden sorumluyum.