Anlatsın
Giriş

İlk olarak şenliğimize katılan öğrenciler, Siemens'in ileride çalışmak istedikleri bir işveren olup olmadığına karar verebilecek duruma geliyorlar. Daha önce de bahsettiğim gibi Kariyer Şenliği, Siemens'in farklı sektörlerde yaptığı çalışmalardan, uluslararası çalışma ve eğitim fırsatlarına kadar pek çok konuda öğrencilerin yerinde haberdar olması için yılda bir kez gelen benzersiz bir fırsat.
Son olarak bir şeyler öğrenirken aynı zamanda eğlenmek de istiyorlarsa tüm arkadaşlarımızı 6 Mayıs 2016'da aramızda görmeyi bekliyoruz.

Kayıt olmak son derece kolay. Kariyer Şenliği'ne ait web sayfamızdan isteyen çok basit bir işlemle kayıt yapabiliyor. Etkinliğe katılım kesinlikle ÜCRETLİ DEĞİL; öğrencilerde herhangi bir ÖNKOŞUL ARAMIYORUZ.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tüm öğrencilere kapımız sonuna kadar açık! Ancak tabi ki ana hedef kitlemiz üniversite öğrencileri olduğu için oraya odaklanıyoruz. Etkinliğin duyurulma noktasında sosyal medyadan çok ciddi şekilde faydalanıyoruz. Facebook sayfasından şenliğe, program ve servis saatlerine ilişkin duyurular yapıyoruz. İletişimde olduğumuz öğrenci kulüpleri ve kariyer merkezlerinden paylaşımlar yapmalarını rica ediyoruz.

Yeterli katılımın olacağı her noktaya servis gönderebiliyoruz. Bir servisi dolduracak kapasiteye ulaşıldığı sürece servislerin gidiş ve dönüşü ayarlanıyor. Örneğin Kocaeli Üniversitesi'nden her yıl ciddi bir katılım gerçekleştiği için servislerimiz kampüse kadar gidiyor. Kendilerine buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Ek olarak örneğin Kartal metro durağından sürekli olarak ring hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla metroyla da rahatça ulaşılabilir. Ayrıca Kadıköy, Taksim gibi merkezi yerlerden de servislerimiz var.

Merkezi lokasyonlardan veya öğrencilerin yoğunlukta olduğu üniversitelerden servisler kaldırılıyor. Servisler öğlene doğru kampüsümüze ulaşıyorlar. Program Geveze Moderatörlüğünde İnsan Kaynakları Direktörümüz Nurer Bey'in hoşgeldiniz konuşmasıyla başlıyor. Siemens'i kısa sürede tanıtan görsel videolar gösteriliyor. Her bir çadırda resmi olmayan çadır sohbetleri gerçekleşiyor. Ağırlıklı olarak soru-cevap, ekrandan tanıtım oluyor. Siemens'in Türkiye'de yaptığı büyük yatırımlardan biri olan tramvay fabrikasını içeren mobility bölümü genellikle çok ilgi çekiyor. Yenilenebilir enerji bölümü de artan trendlerle birlikte çok ilgi çekiyor. Öğrenci hangi alana ilgi duyuyorsa o alanda vakit geçirebiliyor. Yaklaşık 3 saat kadar süre böyle geçiyor. Eş zamanlı olarak müzik eşliğinde hoşlarına gidecek tarzda yemek ve içecekler ikram ediliyor.
Daha sonra hep birlikte ana çadırda CEO'muz Hüseyin Bey soru-cevap şeklinde öğrencilerle sohbet ediyor. Bu sene organizasyonunu moderatörlüğünü Geveze üstleniyor olacak. Her yıl olduğu gibi ufak ödüllerin de olduğu bir yarışmamız olacak.

Standart bir kariyer gününden en temel farklı sadece resmi bir sunuma bağlı kalmaması, daha formalden uzak, çimenlerin üzerinde keyifli neşeli, etkinliklerle dolu olması, bir şeyler yer içerken samimi bir şekilde Siemens hakkında çok kapsayıcı ve öğretici bilgilerin paylaşılması, aynı günde CEO'dan bursiyerlere çok farklı seviyede çalışanların ağzından Siemens'in tanıtılması sağlanıyor.

Aslında rolleri paylaşıyoruz. Yani pek çok kariyer etkinliğinden farklı olarak burada başrol İnsan Kaynaklarında değil. İnsan Kaynakları bölümünün dışında kalan iş alanlarındaki çalışanlarımız oldukça aktif rol oynuyorlar. CEO'muz, yönetim kadroları, İK Direktörü, divizyon ve iş koluna dair fikir verebilecek, sunum becerisine uygun uzmanlar katılıyor. Görevli çalışanlarımız da oluyor. Biz de İK ekibi olarak tüm gün boyunca destek veriyoruz. Mesela, çadırların birinde raylı sistem (mobility) alanındaki sorular cevaplanır, sunumlar yapılırken, farklı birinde enerji yönetimine dair bilgi alışverişi yapılıyor. Bu sene şenliğimizde Sürdürülebilir Enerji, Akıllı Altyapılar, Üretimin Geleceği, Sağlık çadırları olacak. Hatta part-time çalışan bursiyer arkadaşlarımız da orada bulunacak ve öğrenci olan Siemens çalışanları olarak misafirimiz olan öğrencilere bilgiler verecekler.

İşveren marka yönetimi alanındaki en önemli etkinliğimiz her yıl Mayıs ayında düzenlenen Siemens Kariyer Şenliği'dir! Bunun arkasında yatan en önemli sebep, öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda tek tek üniversite dolaşıp kendimizi sadece 1-2 saatlik dar bir zaman dilimine sığdırmak yerine öğrencilerin, Siemens'in ne iş yaptığını yerinde görerek dilediği ürün/proje grubundan çalışana ulaşmalarını mümkün kılmaktı.
Kariyer Şenliği fikrini inşa etmemizde ise iletişimde olduğumuz birçok öğrenci kulübü üyesinin ve öğrencilerin bizlere yöneltmiş olduğu soruların genellikle birbirlerinin benzerleri olduğunu fark etmemiz etkili oldu. Öğrencilerin en çok sorduğu konuların başında, mülakatlara yönelik ön bilgiler, işe alım şartları, stajyer alımlarında dikkat edilen hususlar, stajyerlerin neler yaptıkları ve en önemlisi Siemens'teki çalışma şartları vardı. Ancak Siemens'in bir çalışanı olmanın ne demek olduğunu anlatmak bu soruların çok ötesinde. Hayatın pek çok alanında var olan ve çok sayıda endüstriye hizmet veren bir organizasyonuz. Dolayısıyla ne iş yaptığımızın ve nasıl bir işveren olduğumuzun anlaşılması çok önemli.
Kariyer Şenliği'nde gün boyunca öğrencilerin sorularını olabildiğince cevaplamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar ki geribildirimler genelde hep olumlu yönde oldu. Ne kadar fazla öğrenci katılım sağlarsa o kadar iyi, çünkü öğrenciler işin uzmanlarına erişebildiklerinden, kısa bir zamanda pek çok şey öğrenebiliyorlar.
Bizim burada temel amacımız, Siemens'in nasıl bir işveren olduğunu onlara anlatmaktı. Katıldığımız etkinliklerde Siemens'in son tüketiciye dokunduğu raylı sistem, tıp ve beyaz eşya gibi alanlara yönelik çok soru geliyor. Siemens gibi kompleks ve holding benzeri bir yapıyı bir saatte anlatmak gerçekten çok zor. Örneğin çok fazla beyaz eşya sorusu geliyor. Oysa Siemens A.Ş. bu sektörde hizmet vermiyor. Öğrenciler de kendilerine göre haklı, çünkü onlara görünür olan Siemens markası beyaz eşya markası. Hayata nasıl katkı sağladığımızın daha iyi anlaşılması, daha fazla çalışanı tanımaları için Kariyer Şenliği etkinliğimize büyük önem veriyoruz. Plazadan farklı bir kampüsü ve çalışanların atmosferini görme ve tanıma şansları olsun istiyoruz.

Geçen yılın sonunda çalışmaları devrettiğim arkadaşım ile çok yakın bir şekilde çalıştığım için bu yıl da işveren marka yönetimiyle alakalı projelere destek vermeye devam ediyorum. Siemens işveren marka yönetimine hem Türkiye hem de global de oldukça önem veriyor. Zira yöneticilerin vizyonu bu yöndeki gelişimlere çok uygun. İçeride sürekli olarak yeni fikirler ortaya çıkıyor ve çalışmalar yapılıyor.
Üniversite ilişkileri anlamında baktığınız zaman Türkiye'nin en önde gelen işverenlerinden bir tanesiyiz; yıllık ortalama kış ve yaz toplam stajyer sayımız 400-450 civarındadır. Stajyerlerimiz öğrencilik hayatları devam ederken Siemens'teki çalışma ortamını deneyimleme şansına sahip oluyor.
Ayrıca 2000 yılından beri süregelen "Geleceğin Profesyonelleri" Bursiyerlik programımızı istikrarlı bir şekilde uyguluyoruz.Yüzlerce öğrenciyle mülakatlar eşliğinde tanışıp onların kariyer beklentilerini anlayıp belirli noktalarda bizlerle irtibatta kalmalarını sağlıyoruz. Örneğin, burs verdiğimiz öğrencilerin kariyer ve bireysel gelişimlerine katkı sağlamak adına çalışanlarımız tarafından mentorluk desteği sağlıyoruz. Dolayısıyla bu değerli program sadece bir para ilişkisinden ibaret değil.
Tabii bu kapsamdaki en değerli çalışmalarımızdan bir tanesi de Siemens Kariyer Şenliği.

Siemens benim tam zamanlı iş anlamında 3.şirketim. Ancak Siemens'i bu kategoride diğerlerinden farklı bir yere koyuyorum. Siemens'i ben bir işten ziyade bir ev, aile gibi görüyorum. Yaklaşık 7 senedir çok keyifle çalışıyorum, dolayısıyla Siemens'e olan bağlılığım çok yüksek seviyede.
Kendini hiç tekrarlamayan bir işim oldu; ücret ve yan haklar dışında insan kaynaklarının her alanında tecrübe edindim. Çalışan bağlılığı araştırmaları, liderlik gelişim programları, yetenek yönetimi, performans yönetimi ve yetkinlikler, eğitim, globaldeki entegre yazılımların Türkiye'ye adaptasyonu, üniversitelerle olan ilişkiler, Siemens'in üniversite gençliği nezdinde bir işveren olarak doğru şekilde tanıtılması ve işveren marka yönetimi kapsamındaki birçok aktivite ve süreçten sorumlu oldum. Dolayısıyla birçok partnerle çalışma şansım oldu. Keza, 6 yıl boyunca kariyer şenliği de en önemli sorumluluklarımdan bir tanesiydi.
Altı yılın sonunda Dijital Fabrikalar ve Process Endüstrileri & Sürücüler grubu ve tüm kurumsal destek bölümlerinin (Kurumsal Teknoloji dışındaki) HR Business Partner'lik görevini devraldım. Bu kapsamda toplamda 500 civarı çalışana hizmet veriyorum. Buna ek olarak Siemens'in global performans yönetimi süreci sorumluluğunu yürütmeye devam ediyorum.

Benzer Kişiler

Emel Sarı
Emel Sarı
Former Intern, Siemens
Mehmet Can Atmaca
Mehmet Can Atmaca
Proje Operatif Satın Alma Uzmanı, Siemens
Egemen Hancı
Egemen Hancı
Project Engineer, Siemens
Ayça Kanbir
Ayça Kanbir
Commercial Sales Manager, Siemens
Yiğit Sınmaz
Yiğit Sınmaz
Controlling Specialist, Siemens
Halit Akın Akdümbek
Halit Akın Akdümbek
Production Planning Engineer, Siemens
Ömer Oydaşık
Ömer Oydaşık
Customer Services Division Director, Siemens
Hasan Basri Çetinkaya
Hasan Basri Çetinkaya
Power System Dynamics Team Leader, Siemens
Simten Güvencer
Simten Güvencer
Commercial Project Manager, Siemens
Emin Seferoğlu
Emin Seferoğlu
Project Manager, Siemens
Şilan Yılmaz
Şilan Yılmaz
Application Specialist, Siemens
Buket Yaman
Buket Yaman
İç İletişim Yöneticisi, Siemens
Oya Akar
Oya Akar
CRM Program Manager, Siemens
Cihad Epük
Cihad Epük
Commercial Project Manager, Siemens
Merve Bayramusta
Merve Bayramusta
Project Manager, Siemens
Doğan Fennibay
Doğan Fennibay
Software Architect, Siemens
Erdem Alptekin
Erdem Alptekin
Corporate Technology Director, Siemens
Kemal Karaatlı
Kemal Karaatlı
Sales Group Manager, Siemens