Anlatsın
Giriş

Öğretmenlik çok kutsal bir meslek aynı zamanda öğretmen adayının bu mesleği severek bu bölüme gelmeli ki vasıfsız bir öğretmen olmasın sırf gelmek okumak için değil bu ülkenin işini severek yapabilen aydın görüşlü öğretmenlere ihtiyacı vardır.Türkçe sadece bizim açımızdan bakıldığın çok dar görüş açısına sahip oysaki Türkçe derya deniz bir dil özelliğine sahip:)Kendi dilimizi en iyi şekilde bilerek ve kullanarak yeni nesile öğretebilmektir bir Türkçe öğretmeni adayı olarak:)

Dillere, dil bilimine duyduğum ilgi; ana dilime olan sevdam; okumaya, yazmaya, edebiyata karşı beslediğim sevgi; öğretmenlik mesleğinin rahatlıkları ve çoğu üniversite öğrencisi gibi "puanımın buna yetmesi"... :)

Dile ve edebiyata olan ilgim bu bölümü seçmemde etkili oldu. Türkçe öğretmenliği okumak, öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin de katkısıyla gayet eğlenceli bir hal alabiliyor(şiir dinletileri, yazar konferansları vb.). Eğitim fakülteli olmamızın, ister fen-edebiyat fakültesinde ister eğitim bilimlerinde yüksek lisans yapma gibi bir şansı bize sunuyor olması da ayrı bir güzellik.

Türkçe Öğretmenliği,öğretmen olmak isteyen adaylarınen eğelenerek okuduğu bölümlerden biridir. Çok renklidir.Sunumlar,konuşmalar,şiir dinletileri... Kısacası dolu dolu okunan bir bölümdür. Anadilimiz olan Türkçemizi geniş açıdan inceleyerek bizden başkaları içinde faydalı olabileceğimiz bir meslek dalı olduğu için kesinlikle Türkçe Öğretmenliği.

Türkçe öğretmenliği bölümü,adından da anlaşıldığı üzere genç nesillerimize eğitim vermek,onları ileriye dönük yetiştirmek amacı güder. Ayrıca Türkçe bizim anadilimiz olduğu için yabancılara dadil eğitimi verebiliyoruz.Bence bu da meslek açısından avantaj.

Kpps illetinin geçebilirse ve devlet okulu kalırsa öğretmen olacak:)Tabi ki saçma eğitim sistemimde ne kadar çok puan alabilir bilinmez eğer olmazsa ya dershane kapılarında sürünecek yada hayatına son verecek gerçekler bunlar ama herşeye rağmen direnmeye devam ve ülkemize en iyi Türkçe öğretmeni olabilmek dileğiyle.

Türkçe Öğretmenliği bölümü adı üstünde öğrenciyi öğretmenlik mesleğine hazırlayan bir bölüm. Mezun öğrenciler, özel okulların ve devlet okullarının ilköğretim seviyesinde Türkçe derslerine girebilirler. Ayrıca KPSS'de Türk Dili ve Edebiyatı ÖABT'ine girip yeterli puanı alıp liselere Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak atanabilirler. Akademik alanda ise ister fen-edebiyat fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı alanında isterlerse de eğitim bilimlerinde yüksek lisanlarını yapabilirler bu sayede öğretim görevlisi olma yolunda ilerleyebilirler. Kendilerini edebiyat sahasında ve yazı yazma alanında geliştirerek dergi ve gazetelerde de çalışma imkanları elde edebilirler.

Türkçe Öğretmenliği mezunu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında ortaokul düzeyinde Türkçe eğitmenliği, dershaneler ve özel okullarda Edebiyat, Dil Anlatım veya Türkçe öğretmenliği, yurt dışında Türkçe eğitmenliği, yüksek lisans ve doktora ile akademisyenlik, dil bilimciliği; çeşitli devlet kurumlarında yazı işleri personelliği yapabilir. İş imkanı, görmesini bilene çoktur.

Tercih yapacaklar atanmak vs. gibi nedenlerle tercih yaptığı için bu soruyu pek düşünen olmuyo :)

Atanıp da devlete kapağı atayım yeter kafasındaysanız eğer kesinlikle bu bölümü seçmemelisiniz. 


Okumayı, araştırmayı ve düşüncelerinizi yazıya dökmeyi seviyorsanız; Türk dilini, dil bilimini, edebiyatı seviyorsanız, öğrendiklerinizi bir başkasına aktarmaktan hoşlanıyorsanız ve Türk milletine iletişim yeteneği kuvvetli, idealist birer Türk genci kazandırmak istiyorsanız bu bölüm tam da size göre bir bölümdür. 

Türkçe öğretmenliği konuşmayı , kitap okumayı , yazmayı , dinlemeyevi seven 10-14 yaş arası çocuklarla sağlıklı iletişim kurabilecek kisiler icin uygundur.

Türkçe ve Edebiyat alanına ilgili, kitap okumayı ve araştırmayı seven bunların yanında da öğrencilerle iletişim kuracağından sabırlı kişiler seçmelidir. 

Okuması zor bir bölümdür lakin sen bu bölüme isteyerek gelmişsen bu zorluklar seni yıldırmayacaktır. Aksine çalışma azmini ve hırsını arttıracaktır kanaatindeyim. 4 yıllık öğrenim süreci boyunca alan bilgisi, genel kültür ve meslek bilgisi dersleri çatısı altında birçok ders göreceksin. Zor olmasının yanı sıra bir o kadar da okuması zevkli bir bölümdür. İlk sene göreceğiniz Osmanlı Türkçesi dersi biraz zorlayabilir. Ona hazırlıklı olmak gerek. Bölüme gelmeden önce bu konuda ufak da olsa kendinizi geliştirmeniz sizin yararınızadır. 

Türkçe öğretmenliği bölümü Türkçenin okuma, yazma , dinleme, konuşma becerilerinin yanında dil bilgisi becerisi de gerektirmektedir. Bunun yanı sıra ortaokul öğrencilerine bu bilgileri öğretmek gerekir. Bölümde başlarda en çok zorlandığım ders, Osmanlı Türkçesiydi ancak okumaya başlayınca zevkine varıyorsunuz. Osmanlı Türkçesiyle bağlantılı olarak 2.sınıfta Eski Türk Edebiyatı dersi görmekteyiz. Bunların dışında Yeni Türk Edebiyatı, Halk Edebiyatı ve eğitim bilimi alan dersleri görüyoruz. Ne kadar zorlukları olsa da okuması çok keyifli bir bölümdür. Aynı zamanda ilgi çekici birçok genel kültür, mesleki kültür ve alan seçmeli dersleri görüyoruz.  Gerçekten bu alana meraklıysanız tavsiye ederim :)

Genel manada öğretmenlik atamalarının durumu pek iç açıcı değildir. Lâkin diğer öğretmenliklerin atamalarına kıyasla Türkçe Öğretmenliğinin ataması iyidir, diyebiliriz.


Atama kontenjanına göre sırasıyla Sınıf, İngilizce, DKAB, İlköğretim Matematik, Okul Öncesi ve Türkçe Öğretmenliği biçiminde bir sıralama yapmak mümkündür.

Türkçe Öğretmenliği Programında ağırlıklı olarak dil, edebiyat kökenli alan dersleri ile öğretmenlik meslek bilgisine ve genel kültüre yönelik dersler okutulmaktadır.


  1. sınıfta çoğunlukla giriş dersleri görürüz: Eğitime giriş, eğitim felsefesi, eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi; edebiyat bilgi ve kuramları, Türk dil bilgisi, Osmanlı Türkçesi, dil eğitiminin temel kavramları;
  2. sınıfta Çocuk edebiyatı, eski Türk edebiyatı, Türk halk edebiyatı, yeni Türk edebiyatı gibi derslerin yanı sıra Türkçe öğrenme ve öğretme yaklaşımları, Türkçe öğretim programları, Türk dil bilgisi;
  3. sınıfta Dinleme Eğitimi, Okuma Eğitimi, Yazma Eğitimi ve Konuşma Eğitimi diye adlandırdığımız temel dil becerileri derslerinin yanı sıra dil bilimi, metindilbilim;
  4. sınıfta dil bilgisi öğretimi, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi, dünya edebiyatı, tiyatro ve drama uygulamaları gibi alan bilgisine yönelik dersler görürüz.
  5. 4. sınıfın iki dönemi de öğretmenlik uygulaması adı altında okul stajı yaparız.


Tüm bunlara ek olarak eğitim psikolojisi, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı, öğretim ilke ve yöntemleri, sınıf yönetimi, eğitimde ölçme ve değerlendirme, özel eğitim ve kaynaştırma, okullarda rehberlik gibi eğitim bilimleri (Pedagoji) dersleri görürüz. Ayrıca eğitimde araştırma yöntemleri, Türk eğitim tarihi, eğitimde ahlâk ve etik, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi ve topluma hizmet uygulamaları tüm üniversitelerde ortak olarak okutulan meslek bilgisi dersleridir.


Bunların dışında kalan genel kültür, meslek bilgisi ve alan seçmeli dersleri de üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermektedir.