Teorik eğitimler gerçekten uzman akademisyenler tarafından veriliyor. Çok değerli hocalardan ders alma şansına sahip oluyorsunuz. Aynı zamanda özellikle Beyazıt Kampüsü'nde okuyorsanız İstanbul'u doyasıya yaşayarak okuma fırsatına sahip oluyorsunuz. Tarihi yarımadada bulunması nedeniyle bir çok güzel yere yürüyerek gitme imkanınız vardır.
Türkiye'nin en eski ve köklü üniversitesi olması ve güçlü akademisyen kadrosuna sahip olması nedeniyle tercih ettim.
ERASMUS kapsamında anlaşmalı olunan bazı üniversiteler var. Her yıl belirli dönemlerde yapılan ERASMUS sınavıyla bu üniversiteleri tercih edebilirsiniz. Çok çok geniş bir yelpazesi benim olduğum dönemde bulunmuyordu(2007-2012) Genellikle Avrupa ülkeleri vardı. Bunun dışında İngiltere, Amerika gibi ülkelerle anlaşmalar çok sınırlıydı.
Eğer sosyal bir ortam olsun kulüp vb. aktivitelerde çokça yer alayım diyorsanız bu konuda sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle sizin için önemli olan eğitimin yanında sosyal aktiviteler mi yoksa üniversitenin adı ve verdiği eğitim mi bunu iyi belirlemeniz gerekiyor.
Yabancı dil konusu bir diğer önemli kriter. İstanbul Üniversitesi bazı bölümler hariç genel çerçevede Türkçe eğitim veren bir üniversite ve Boğaziçi, Galatasaray, İTÜ gibi okulların verdiği dil eğitimini burada almanız biraz zor. Dil sizin için en önemli kriterlerden biriyse ve gene de İstanbul Üniversitesi'ni tercih etmek istiyorsanız okula ek olarak yabancı dil eğitimi almanız şart.
Aynı şehirde bulunan Boğaziçi ya da Yıldız Teknik Üniversitesi gibi kampüs ortamını bulamazsınız. Çimlerine uzandığınız bir üniversite hayali kuruyorsanız bu İstanbul Üniversitesi için çok mümkün olmayabilir :) Sadece Avcılar Kampüsü bu anlamda biraz daha kampüs havasında ama o da gene hayal ettiğimiz gibi bir kampüs değil. Ben Fen Fakültesi'nde okudum. Burada sadece bölüm binası vardı ve bölüm binasının önünde de ders aralarında çıkıp hava alabileceğimiz bir kaç bank vardı. Bunun dışında kafeler, çimler vs gibi alanlarımız hiç yoktu.
Bir diğer eksi yönü öğrenci sayısının çok fazla olması. Bölümlerin kontenjanları oldukça fazla bu da çoğunlukla amfilerde ders almayı gerektiriyor. Bu nedenle hocalarla bire bir diyalog halinde çok fazla olamayabilirsiniz.
Dil konusunda zayıf kalan bir okul maalesef. Çoğu bölümlerin Türkçe olması sebebiyle dışarıdan ekstra dil takviyesi almak şart.
İstanbul Üniversitesi yurt anlamında maalesef biraz zayıf kalıyor. Benim okuduğum dönemde (2007-2012) sadece Avcılar Kampüsü'nde okula ait yurt bulunuyordu. Bu da Beyazıt Kampüsü'nde okuyan bir öğrenci için çok iyi bir tercih değil. Çünkü birbirlerine oldukça uzak konumdalar. Özellikle Beyazıt Kampüsü'nde okuyacak olan öğrenciler için en iyi alternatifler Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı olan Vezneciler, Çemberlitaş, Fatih ve Niğde Kız Öğrenci yurtlarıdır. Ben Çemberlitaş Kız Öğrenci Yurdu'nda kaldım. O dönemde 8 kişilik içinde priz bile bulunmayan odalarda kalıyorduk. Ama bütün bunları unutturacak güzellikte deniz manzarasına sahip bir yurttu :) Son aldığım duyumlara göre KYK'ya bağlı tüm yurtlar ciddi derecede tadilattan geçerek iyileştirilmiş. Bu nedenle KYK yurtları tercih edilebilir diye düşünüyorum.
Sabancı Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği (Burslu)
Vermiş olduğu kapsamlı dil eğitimi, sosyal imkanları ve akademik kadrosu nedeniyle.
Maddi olarak diğer şehirlere göre daha zorlayıcı bir yaşam standardı vardır. Devlet yurtlarında kalmak dışında özel yurtlar ve ev kiraları bir öğrenci için zorlayıcıdır. Kaldı ki yoğunluktan dolayı bazen isteseniz de devlet yurtlarında yer bulamayabilirsiniz.
Dünyanın belki de en güzel şehirlerinden birinde okumanın verdiği keyif paha biçilemez. Bunun dışında en önemli artısı zaman ve biraz da para ayırdığınız müddetçe gezmek, tiyatroya gitmek, sevdiğiniz sanatçının konserine gitmek gibi çok fazla sosyal imkandan faydalanabilirsiniz. Ek kazanç sağlamak isterseniz bir çok işte çalışma imkanınız vardır.