Anlatsın
Giriş
Arın Bingöl
Arın Bingöl
Yönetim Sistemleri ve Risk Yönetimi Müdürü, Air Liquide

Çevre Mühendisliği bölümü mezunu "Çevre Mühendisi" ünvanına sahip olur. İlgili bakanlıklarda , sanayi fabrikalarında , inşaat ve fen işleri sektöründe görev alabilir. Yabancı dille birlikte kazanç oranını yükseltilebilir.

Çevre mühendisleri;İçme suyu temini, su kaynaklarının kirlenmeye karşı korunması, iletimi ve arıtma tesislerinin projelendirilmesi ve inşaatı,İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu şebekesi projelendirilmesi ve inşaatı,Evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin sistem seçimi, projelendirilmesi, inşaatı ve işletilmesi,Arıtılmış atık suların alıcı ortamlara deşarj edilmesi, modelleme ve olası etkilerin araştırılması, Sanayi kullanım sularının hazırlanmasına yönelik projelendirme hizmetleri,Sanayi ve altyapı yatırımları için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) yapılması, Risk analizi ve değerlendirilmesi,Katı atıkların toplama, taşıma, depolama, yeniden kazanım ve bertaraf işlemlerinin yapılmasına yönelik mühendislik hizmetleri,Tehlikeli ve zararlı atıkların uzaklaştırılması ve giderilmesine yönelik çalışmalar,Hava kirliliğinin kontrolüne yönelik, hava emisyonları ve kalitesine ait ölçümlerin değerlendirilmesi, hava kirleticilerinin dağılım modellemesi ve değerlendirilmesi, Çevre yönetimi ve planlaması, Çevre kimyası ve çevre mikrobiyolojisi analizlerinin değerlendirilmesi, Toprak ve yeraltı kaynaklarının kirliliğe karşı korunması ve modellemesi, Gürültü kirliliğinin kontrolünde çalışabilirler.Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İller Bankası, Belediyeler, SEKA gibi kamu kurumlarında çalışabildikleri gibi özel kuruluşlarda veya serbest çalışma olanağı da vardır.

Çevre danışmanlık firmalarında, belediyelerde, kalite kontrol birimlerinde çalışabilir. Çed danışmanlığı yapabilir, fabrikalara çevre danışmanlığı yapıp atıkların yönlendirilmesini sağlar.

Su arıtım tesislerinde, fabrikalarda, inşaat firmalarında, bakanlıklarda çalışma imkanı vardır

Yeni ve gelişen bir bölüm. İş imkanları oldukça geniş. Kimya'yı da seviyorsanız tamamdır

Atıkların tekrar kullanılabilmesi ve bu konular üzerinde araştırmalar yapmak, çevreye katkı sağlamak, sadece oturarak değil hem sahada hem de masada aktif görev almak için.

Geniş iş imkanı olan ama ülkemizde pek değeri olmayan meslektir.Ağaç,çiçek,böcek işi yapmıyoruz.Bölümün adı ekoloji,arıtma falan olmalıydı.Kendinizi az buçuk geliştirirseniz iş sıkıntısı çekmezsiniz.Biz kendi aramızda b.o.k. veya kek mühendisliği olarak tanımlarız.

Bütün bir yazı küresel ısınma, iklim değişikliği, orman yangınları, susuzluk gibi konuları bizatihi hayatımızın içinde yaşayarak, konuşarak, tartışarak geçirdik. Bir musibet bin nasihatten evladır, sözünü doğru çıkarırcasına şimdiye kadar sadece belli çevreler tarafından konuşulan ve geniş kitlelere yayılmayı başaramayan bu konular, etkileri herkes tarafından görüldüğünde bir anda halkın her kesiminin gündemine girmiş ve hak ettiği önemi görmeye başlamıştır.

Tüm bu konuların ne denli önemli olduğu halk tarafından da yavaş yavaş anlaşılmaya başlandıkça gerekli tedbirlerin alınması, etkilerin giderilmesi için neler yapılması gerektiği konuşulmaya başlanmış ve bu noktada işte neden Çevre Mühendisliği sorusuna çok güzel cevap verme fırsatı doğmuştur.

Dünyanın bu denli tahrip edildiği bir zamanda günü birlik yaşamanın ne denli sonuçlar doğurduğunu artık hayatımızda birebir görmekteyiz. Zaten Çevre Mühendisliğinin çıkış noktasına bakıldığında bu gidişatın önemli bir etkisinin olduğu görülür. İnsan ve faaliyetleri sonucu çıkan atıklar, plansız endüstrileşme ve kaynak kullanımı beraberinde çevre kirliliğini getirmiş ve bunun önüne geçilmesi için sürdürülebilir kalkınma, kaynakların planlanması ve arıtma teknolojileri üzerine çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmalar sonucu Çevre Mühendisliği formasyonu şekillenmeye başlanmıştır.

Bugün artık Çevre Mühendisleri hava, su ve toprak gibi tüm çevresel ortamların korunması, kirlilik arıtımı, atık yönetimi, sürdürülebilir kalkınma, kaynakların kullanımı, yenilenebilir enerji üretimi ve yönetim sistemleri üzerine çalışmalarına devam etmektedirler. Modern dünyanın gelişmesiyle de çalışma alanları her geçen gün artmaktadır. Bu noktada Çevre Mühendisliği mesleğinin her geçen gün önemi artan bir meslek dalı olduğunu söylemek gerçek dışı olmaz.

Mühendislik okumak isteyen ama sadece hesap işleriyle değil laboratuvarla da içiçe olmak isteyenlere göre bir bölümdür. Aktif olmayı gerektirir, kimya ve biyoloji sevmeyi gerektirir.

Çevre mühendisi olmak isteyenlerin; Fen bilimlerine, özellikle kimya ve biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, Araştırmaya meraklı, Dikkatli ve titiz bir gözlemci, Gözlem verilerini bütünleştirebilen, İşbirliğine açık kimseler olmaları gerekir.