Anlatsın
Giriş

Evet önemli. Bu tüm mühendislikler icin oldukca önemli cünkü her sene binlerce mühendislik ögrencisi mezun olup is basvurusu yapiyor ve is verenler de bir sekilde eleme yapmak zorunda. Seni ilk eleyebilecekleri nokta mezun oldugun üniversite. Bu seni ya geri ya ileri atiyor. Kendini gelistirmen, cevreni olusturman da cok cok önemli olsa da is basvurularinda üniversite önemli bir kriter.

Narin Su'nun da acikladigi gibi ilk 10000de yer alarak bölümüne tam burslu girdiysen zaten otomatik olarak kapsamli burslu oluyorsun. Endüstri Mühendisligi zaten yanlis hatirlamiyorsam 3600-3700 civarinda kapatiyor yani tam burslu giren herkes kapsamli burslu oluyor.

Katilim kosullarini saglayanlar, yarisi ortalama ve yarisi ingilizce derslerindeki basariniz esas alinarak olusturulan bir puanlama sistemine göre siralaniyorlar. Ülke olarak daha kolay ya da daha zor gidebilmen ülkenin ve o ülkedeki okulun popülerligine bagli. 5 tercih yapiyorsun( istek siralamana göre) ve siralamana bagli olarak gidebilirsen bu 5 tercihinden birine gidiyorsun; ama bölümden bölüme degismekle birlikte kisitli bir kontenjan oldugu icin siralaman iyi olmazsa hicbirine de gidemeyebilirsin. Verdigin örnege bakarsak, Italya daha popüler ve daha cok tercih edilen bir ülke oldugu icin senin üstündekilerin onu yazma ve senin ona gidememe olasiligin daha yüksek oluyor. Yani evet, daha az ve daha cok tercih edilen ülkeler oldugu icin kimilerine gitmek daha kolay, kimilerine daha zor.

Ikisinin de cok iyi okullar oldugunu soylememe gerek yok aslinda ama galiba böyle baslamak en iyisi :) Sehir faktörü var tabii, Istanbul her ne kadar cok güzel bir sehir olsa da yasamasi da bence bir o kadar zor. Ankara´nin ögrenciler icin daha uygun bir sehir oldugunu düsünüyorum. Bilkent´te kapsamli burslu kategorisinde olacaksin, aylik belli bir burs ödemesi alacaksin ayrica bursun yaninda 2 kisilik yurt hakkin da olacak. Bilkent Endüstri Mühendisligi bölümündeki akademik kadro cok iyi, yurtdisi planlarin varsa cok iyi referanslar edinebilirsin. Bilkent endüstri mühendisligi bölümü mezunlarini hem yurt ici hem de yurt disinda cok iyi sirketlerde ve cok iyi pozisyonlarda görebiliyoruz. En basta söyledigim gibi ikisi de cok iyi okullar ve hangisini tercih edecegin artik biraz da senin kisisel önceliklerine kalmis.

Kütüphane benim özellikle sinav dönemlerinde oldukca fazla zaman gecirdigim bir yer. Sessiz ortamda calismayi seven biri olarak kütüphanede cok rahat bir sekilde calisiyorum. Bunun disinda sesli kismi da mevcut ve burasi grup seklinde calismak icin uygun. Fiziki sartlari oldukca iyi, kapasite olarak da oldukca yeterli oldugunu düsünüyorum ben. Akademik olarak cok genis bir veritabani mevcut. Su ana kadar birkac odevim icin aradigim bircok kaynaga ulastim, ulasamadigimiz zamanlarda da kütüphaneden istedigimiz kaynagi talep edebiliyoruz. Okulun kütüphanesini her acidan oldukca yeterli buluyorum.

Dogu Kampüs ve Merkez Kampüste bircok yurt bulunuyor. Bildigim kadariyla acikta kalan ögrenci olmuyor, istediginiz yurt olmasa bile mutlaka birine yerlestiriliyorsunuz. Genel olarak 3 kisilik odalar oldukca genis fakat 2 kisilik ranza tipli odalar ne yazik ki cok kücük. Yurtlarda düzenli olarak haftada bir temizlik ve 2 haftada bir carsaf degisikligi oluyor. Kendi adima yurdumdan hem temizlik hem de diger yönlerden gayet memnunum. Yurtlar bolgesinde bulunan kantinimiz Bilka da aksamlari arkadaslarla zaman gecirmenin cok keyifli oldugu bir yer. Fiyatlar diger vakif universitelerine gore oldukca uygun, tabii diger vakif universiteleriyle karsilastirildiginda olanaklar da daha az. Her odada WiFi bulunuyor ve genelde gayet hizli calisiyor. Yurtlarda etüt kisimlari var fakat 78. yurtta kaldigim icin orayla alakali konusacak olursam, sessiz bir ortamda calismak isteyenler icin cok uygun degil. 

-Ogrenci kulüplerinden ilginizi cekenlerin tanisma toplantilarina gidin ve sonrasinda ozellikle ilk senenizde, ders acisindan daha rahatken, kulüplerde aktif olarak yer almaya calisin. Bu hem okula yeni gelmis ve cok fazla kisiyi tanimiyorken sosyal cevrenizi olusturmaniza yardimci olacak hem de okulu daha kisa surede benimsemenizi saglayacaktir.  


- Bence en azindan ilk sene yurtta kalin. Oda arkadaslariniz, tabii sorunlu tipler degillerse, yeni girdiginiz bu ortamda kendinizi daha rahat hissetmenizi sagliyorlar. Kendi görüsüm olarak, 3 kisilik odalari tavsiye ediyorum. 2 kisilik oda hakkim olmasina ragmen ben 3 kisilik odada kaliyorum. Hem oda genislikleri oldukca iyi hem de oda arkadaslarinizdan biriyle anlasamasaniz bile digeriyle anlasabilme olasiliginiz var.  Yurtta kalinca aksamlari kampüste vakit gecirerek okula daha rahat adapte oluyorsunuz.


-Derslere olabildigince katilim göstermenizi tavsiye ederim. Hem ilk zamanlarda insanlarla tanismaniz acisindan iyi olur hem de gidemediginiz bir derste not isteyebileceginiz, o derse calisirken yardimlasabileceginiz birilerinin olmasi bence önemli. Bunun gerceklesebilmesi icin de derslere olabildigince katilmaniz gerekiyor. 



Tercih döneminde benim için Bilkent’i diğer okullardan öne geçiren özelliklerden bahsetmem gerekirse, güçlü akademik kadrosu ve yurtdışı bağlantıları/olanakları beni en çok cezbeden taraflarındandı. İleride yüksek lisans veya herhangi bir program için başvurumda, yurt dışı için çok önemli referanslar edinebileceğimi gördüm. Her ne kadar iş en çok kişinin kendini geliştirmesine bağlı olsa da, iş başvurularında özellikle ilk aşamalarda okul adının ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Tercih dönemimde çevremde bu sektörde olan çok fazla kişiyle görüştüm ve Bilkent Üniversitesi’nin bu anlamda ne kadar önde olduğunu birçok kişiden dinledim. Sadece yurt içi değil, yurt dışında da Bilkent’in tanınırlığı çok yüksek.Burada geçirdiğim 2 yılın sonunda söyleyebilirim ki, beklentilerim şu ana kadar büyük ölçüde karşılandı. Akademik seviyesinin yanında, okulumuzdaki öğrenci kulüplerinin aktif olması, bize sosyal çevremizi oluşturmak açısından çok güzel fırsatlar sunduğu gibi, kendi kulübüm dahil olmak üzere kariyer kulüplerinin aktif oluşu iş dünyasına dair ilk adımlarımızı atmamız ve kendimizi hazırlamamız açısından bize büyük olanaklar sunuyor. Tercih döneminde özellikle İTÜ, ODTÜ ve Bilkent Endüstri Müh. arasında kalmıştım, yukarıda yazdığım nedenlerden dolayı Bilkent’i tercih ettim ve kendimi burada çok mutlu hissediyorum

Benzer Kişiler

Emre Haliloğlu
Emre Haliloğlu
Deneyimli Uygulama Danışmanı, Solvoyo
Zeynep Oto
Zeynep Oto
Yöneticilik, Opsago
Sinan Türkmen
Sinan Türkmen
Bilgi Teknolojileri Uzmanı, Eczacıbaşı Topluluğu
Işıl Sarı
Işıl Sarı
Oral Care&Health Care Market Strategy and Planning Group Manager, Procter & Gamble
Yiğit Alp Şahin
Yiğit Alp Şahin
Kurumsal Krediler Yapılandırma Yetkilisi, Garanti BBVA
Emre Darıcı
Emre Darıcı
Müşteri Çözümleri Direktörü, Solvoyo
Ahmet Çınar
Ahmet Çınar
Optimizasyon Mühendisi, Solvoyo
Ezgi Çavuş
Ezgi Çavuş
Human Resources Business Partner, Unilever
Berkay Özdil
Berkay Özdil
İş Stratejisi Yöneticisi, METRO Türkiye
Ali Doğacan Aydın
Ali Doğacan Aydın
Product Manager, Otsimo
Sevil Ayaz
Sevil Ayaz
Shopper & Customer Marketing Manager, Unilever
Ayberk Yamak
Ayberk Yamak
Kalite İnovasyon ve İyileştirme Müdürü, BAT Türkiye
Mehmet Buğra Ünalan
Mehmet Buğra Ünalan
Uygulama Danışmanı, Solvoyo
Özge Özel
Özge Özel
Uygulama Danışmanı, Solvoyo
Can Tombul
Can Tombul
Danışman, Opsago
Serdar Olkun
Serdar Olkun
Network & IT Karar Destek Analiz Uzman Yardımcısı, Türk Telekom