Şu anda Solvoyo’da yaptığım meslek üniversite bölümümde öğrendiklerim ile birebir aynı. Mesleğimden memnunum, bu yüzden yeniden tercih yapmak olsam yine bu bölümü seçerdim. Tabi aynı liseden mezun olduğumu ve aynı ÖSS puanımı aldığımı varsayarsam.
Okul olarak Bilkent’ten genel olarak memnundum; ama üniversite hayatımı İstanbul’da yaşamak nasıl olurdu merak ediyorum.
İsminden de anlaşılacağı üzere WHU, işletme bölümü üzerine özelleşmiş bir üniversiteydi. Endüstri mühendisliği öğrencisi olmama rağmen, seçmeli derslerimi işletme bölümünden seçebildiğim için böyle bir tercih yapma şansım vardı. Hem doğrudan işletme bölümü odaklı bir üniversite olması hem de uluslararası öğrenci ve akademisyenlerin fazlalığı iş dünyasını daha iyi tanımamı sağladı. Diğer deneyimlerim daha çok Avrupa turu odaklıydı. Birçok farklı ülke ve şehir gezme şansım oldu. Ayrıca dil yeteneğim de arttı diyebilirim. Tüm öğrenci arkadaşlarıma öneririm.
Bilkent Üniversitesi gerek akademik eğitimi, gerekse sosyal imkanları sayesinde çok güçlü bir okul. İş ve staj başvuruları sırasında bu farkı hissedebiliyorsunuz. Örneğin, kendi adıma hiçbir başvurumun ilk aşamada elenmediğini söyleyebilirim. Bilkent’in bir diğer önemli avantajı ise bir kalite standardını öğrencilerine aşılaması. Ödev ve proje teslimlerindeki deneyimleriniz sayesinde, herhangi bir işinizi belli bir standart dahilinde yürütmeyi öğreniyorsunuz.
Kendi gözlemlerim olarak endüstri mühendislerinin temel avantajlarını, analiz, adaptasyon ve öğrenme yeteneklerinin fazlalığı olarak özetleyebilirim. Bu durum kendinizi sürekli geliştirebilmenizi sağlıyor. Ayrıca, iş sahalarının geniş olması da bir diğer avantaj.
IE mezunları olarak neredeyse her sektörde ve her departmanda çalışma şansına sahip olabiliyoruz. IE üniversite müfredatları, tüm bu farklı pozisyonlara uyum sağlayabileceğimiz bir içeriğe sahip. Bunun yanında akademik kariyer düşünenler de olabiliyor; ancak yeni bir mezun olarak sıfırdan başlamamak için ilerde hangi pozisyonda çalışmak istediğine karar vermek önemli bir nokta. Özellikle seçmeli dersleri, stajları ve bitirme proje konularını buna göre seçmek, hem uygun bir iş bulma konusunda hem de bulduğunuz işe daha hızlı adapte olma konusunda size avantaj sağlar.
Yukarıda söylediklerim bütün öğrenciler için de geçerli. Tabi ki gelecekteki kariyerinize erken yaşta karar vermek kolay olmuyor. Bu yüzden, stajları farklı pozisyonlarda deneyip eleme yaparak de gidilebilir.
Tüm bunların yanında, bana göre üniversite eğitimi sadece ders müfredatıyla bağlantılı değil. Öğrenci kulüpleri, Exchange/Erasmus ve diğer sosyal aktiviteler gelecekteki sosyal hayatınızı ve kariyerinizi olumlu etkileyecektir.
Solvoyo’nun hem Türkiye hem de dünya genelinde müşterileri var. Bu yüzden dahil olduğumuz projelere göre gün farklı geçse de, tüm müşteriler için genel bir süreç işlemekte. Örnek vermek gerekirse, benim şu anda dahil olduğum proje bir Avustralya firmasının network design projesi. Haliyle müşterimizle her sabah telefon görüşmesi yapmamız gerekiyor. Konuşma genel olarak var olan modelimizin eksiklikleri, geliştirilebilecek yönleri ve oluşturacağımız muhtemel senaryoların yapısı hakkında geçiyor. Günün devamında ise Solvoyo içerisindeki projeye dahil olan ekip olarak mini toplantılar yapıyoruz, tüm bu konuştuklarımızı uygulamaya geçiriyoruz ve ertesi güne hazırlık yapıyoruz. Belirli dönemlerde de Avustralya’ya giderek geldiğimiz noktaları sunum yapıyoruz ve uygulamaya geçirmeye çalışıyoruz.
Uygulama danışmanı, temel olarak müşterilerin tedarik zinciri modellerinin geliştirilmesini sağlar. Solvoyo’da uygulama danışmanı olarak görevlerimi aşağıdaki maddelerle özetleyebilirim:
• Solvoyo Elevation yazılımı kullanarak müşterilerin tedarik zinciri problemleri için çözümler geliştirilmesi
• Tamamlanan projeler için müşterilere destek sunulması ve gerekli dokümantasyonların hazırlanması
• Solvoyo Elavation Platform üzerinde geliştirilebilecek alanların tanımlanması