Anlatsın
Giriş

Tahminimce okuyabilirler; çünkü renkleri diğerlerinin ve kendilerinin nasıl gördüğü ayrımı üzerine çalışıp bu konuda pratik yaptıktan sonra renk körü olduğu anlaşılmayan kişilerle bile tanışabiliyorsunuz ya da böyle birilerinin olduğunu öğreniyorsunuz. Tabii bu tanışılan ve keşfedilen kişilerin renk körlüğü seviyeleri hakkında pek de bir bilgim yok. Bu şekilde bu durumun üstesinden gelerek kendisinde renk körlüğü olduğunu düşünmenize olanak sağlamayan kişiler de var. Hatta bunların arasında tasarımcı olanlar da var; fakat dediğim gibi renk körlüğü seviyeleri, durumları ya da dereceleri hakkında bir bilgim yok.


Ayrıca diğer tasarımcılar kullanacakları renklerin renk körlerini nasıl etkileyeceğini her zaman hatırlayıp düşünemeyebilecek iken bu durumu yaşayan biri olarak bir renk körü elbette bu durumu daha öncelikli bir şekilde ele alacaktır. 


Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, yaklaşık her 12 erkekten ve her 200 kadından birinde renk körlüğü var. Bu durumda renk körlüğü gerçekten de Görsel İletişim Tasarımı bölümü için önemli bir unsur. Görsel İletişim Tasarımı multidisipliner bir kimliğe sahip olduğundan ve çalışılabilecek alanları göz önüne aldığımız zaman -ki zaten bir iletişim bölümü- kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir husus olduğu kanaatindeyim. 


Bu durum sizleri yıldırmamalı. Hatta kendinize ait bir renk kataloğu oluşturup bunu bir avantaja bile çevirebilirsiniz diye düşünüyorum. 


Öncelikle bence her bölüm kendi başlığı altında incelenmeli. Aynı fakülte içerisindeki farklı bölümler için bile işlerin değiştiği oluyor. 


Ben kendi bölümüm adına konuşacak olursam eğer:


Okuldaki ikinci senem bitiyor olmasına rağmen şu anda Görsel iletişim Tasarımı bölümünde henüz ikinci dönemim içerisindeyim ve daha çoğu hocadan ders almadım bunu öncelikle bir belirteyim.


Hocalardan yola çıkarsak kimi hocadan memnun kalırsın kimisinden kalmazsın; çünkü herkesin bir konuyu anlayış ve kavrayış yöntemi farklıdır. Önemli olan senin hocanın vermeye çalıştığı şeyi almaya ve algılamaya çalışıp çalışmadığındır.


Genelde hocalarımız bunun için çabalıyorlar zaten. Eğer sizde ufacık da olsa bu konuda çaba gösterirseniz eğitimden pek çok açıdan yararlanabilirsiniz. Ben şimdilik memnunum. İleride zaman ne gösterir bilinmez. 


Ayrıca kredisiz yabancı dil alma şansınız var. Örneğin ben şu anda Kredisiz bir şekilde yani ortalamamı, notlarımı etkilemeyecek şekilde Çince alıyorum. 


Ben genel olarak memnun olduğumu söyleyebilirim. Tabii bu durumda esas nokta sizin bu okula beklentiniz ne olarak geldiğiniz ve neyle karşılaştığınıza göre de değişebilir. 


Bu noktada yapılması gereken en önemli şey ne beklediğini belirlemek ve bunu burada ya da başka bir yerde fark etmeksizin  bulup bulamayacağından emin olmak için araştırmaktır. Buradaki eğitimden ne beklediğinizi ben bilemem ama siz bilebilirsiniz ve buna göre karar verebilirsiniz. 

Öncelikle bu bölüm multidisipliner bir bölüm olduğundan pek çok alanla etkileşim içerisinde. Hatta en temelde Grafik Tasarım ile ilişkili diyebiliriz. Grafik tasarımdan daha kapsamlı bir bölüm aslında. Aldığın derslerle kendini pek çok alana yönlendirebilirsin. İstersen kamera arkasında istersen tv kanallarında istersen çizgi film animasyon, film yapım kuruluşlarında istersen reklamcılık alanında istersen oyun tasarımı istersen bilgisayar, yazılım, UI designer (kullanıcı arayüzü tasarımcısı) ya da UX (Kullanıcı deneyimi) gibi kendini geliştirebileceği pek çok farklı alana yönelebilirsin. Esasında ileride tam anlamıyla ne yapmak ya da hangi alanlarda bulunmak istediğine bağlı bir durum bu.


Yani kısacası bana göre oldukça yararı olabilecek bir bölümdür.


 

Genel olarak pek çok artısı olan bir bölüm bana göre. Tabii kesin olarak bu bölümden emin değilseniz illaki bazı zamanlar zorlanmanız kaçınılmaz olacaktır. Multidisipliner bir bölüm olduğundan dolayı yönelinebilecek pek çok alan bulunmakta.


Henüz ilk senem bu bölümde; fakat diyebilirim ki bölüm dersleri dışında alabileceğin kredisiz seçmeli (not ortalamana ne olumlu ne de olumsuz hiçbir etkisi olmayan) dersler de var. Ben şu anda bu şekilde Çince alıyorum.


Bu şekilde yararlanabileceğin pek çok imkan da var ayrıca. Bu tarz fırsatlarla bölümün artısının üstüne kendini daha da geliştirerek ilerisi için önünü daha da çok açabilirsin.


Bunların dışında bu bölüm multidisipliner bir bölüm olduğundan gerektiğinde sosyoloji gerektiğinde psikoloji gerektiğinde antropoloji ile ilgili bilgi birikiminin olması gerekecektir. Elbette o bölümleri okuyan arkadaşlar kadar içli dışlı bir bilgi birikimi gerekmeyecektir; fakat illaki bir şeyler bilmemizi gerektiren bölümler. Yapılan bir tasarımın nasıl bir topluma, kitleye hitap edeceğine göre işin içine bu bahsettiğimiz bölümler illaki giriyor haliyle.


Bana göre pek çok artısı var bu anlamda. İllaki eksileri, eksiklikleri vardır; ama dediğim gibi henüz fakültede ilk senem olduğundan dolayı (hazırlık dolayısıyla okulda ikinci senem) şu an bunların çok da farkında olmayabilirim ya da iş hayatına atıldığımda şunları şunları eksik öğrenmişiz veya bunları daha farlı öğrenebilirdik ya da bunları bunları da öğrenebilirdik diyebilirim de.


Kısacası bana göre artı olan ögeler belki de senin için bazı yönden eksi olabilir. İyice araştırıp kendince bunun kararına varmanın daha doğru olacağına inanıyorum. 

Hangi üniversiteden önce verilen eğitim ne kadar iyi olursa olsun fark etmeksizin kişinin bilgiyi almaya olan azmi ve hevesi önemli bu noktada. Ben bu bölümde verilen eğitimi şu an sadece kendi üniversitemden biliyorum. Başka bir üniversitede nasıldır bilemem. Bu noktada düşündüğün seçenekler arasında üniversitelerin sitelerinden öğretim görevlilerinin listelerini bulup, inceleyip kendine göre kararı kendin vermelisin. Tabi şuna da karar vermek gerekir ki sadece adı olup sana bir şey veremeyen ya da hiçbir şey katamayan birilerinden ders almak mı yoksa adı sanı olmasa da bildiği her şeyi karşısındakine aktarmaya çalışan birisinden ders almak mı daha önemli. 

Öncelikle hangi okulda, hangi fakülte altında olduğunu araştırırsan ve ders programlarını incelersen ders içeriği hakkında daha iyi fikir sahibi olursun bana göre.


Şu anda bu bölümde ilk senem ve ben iletişim fakültesi altında ders alıyorum. O nedenle söylemeliyim ki Güzel sanatlar fakültesi altındaki derslerle İletişim fakültesi altındaki dersler aynı olmuyor.


Bizim gördüğümüz ve göreceğimiz derslerden bahsedecek olursam: İlk dönem temel çizim dersi gördük. Söylemeliyim ki oldukça masraflı bir dersti. Daha sonra tasarımın temelleri dersi aldık. Bu iki derste uygulamalı derslerdi. Diğer derslerimiz teorikti. Ortak üniversite derslerinin dışında (Türk Dili gibi) Görsel Dil ve Kültür, İletişime Giriş, İletişim Tasarımına Giriş derslerini aldık. 


İkinci dönem alacağımız derslere değinecek olursam: Tipografi, Tasarımda Estetik, 20. yy Tasarım Tarihi ve Dijital Tasarım dersleri var tabii yine üniversite dersleri haricinde. 


Hatırladığım kadarıyla alacağımız diğer dersler şu şekilde: Temel fotoğrafçılık, sanal ortamda modelleme, dijital tasarım ve illüstrasyon, web tasarımı, medya analizleri, medya fotoğrafçılığı, hareket tasarımında 3 boyut, hareketli görüntüler, yeni medya teorileri, dijital videoya giriş, tasarımda kültürel imgeler, oyun tasarımına giriş, dijital video yapımı, görsel öyküleme, oyun tasarımı geliştirme gibi derslerimiz var. Aynı zamanda seçmeli alınacak derslerde var. 


Tabii tüm bu yazdıklarım bizim okulun ders başlığı ve içeriği. Yine de iletişim fakültesi altında adı farklı olsa da içerik olarak benzer dersler olduğuna eminim. 

Öncelikle güzel sanatlar altında mı iletişim fakültesi altında mı olmak istediğine karar vermelisin bence. Şuan henüz birinci sınıf öğrencisiyim ben de. İletişim fakültesi altında ders görüyorum. Çizim elbette önemli ama bir güzel sanatlar altında önemli olduğu kadar olduğunu düşünmüyorum. Her neyse...


Çizim dersinde kesinlikle para harcaman gerekecek. Kolay gözükse de esas olan uygulamalı işler olduğundan vaktinin çoğu uygulamalara gidecek. Ders programın bir mühendisin ki kadar dolu olmasa hatta boş gözükse bile uygulamalar kesinlikle çok fazla vaktini alacaktır.


Eğer kendine güveniyorsan ve bu bölümün sana göre olduğunu düşünüyorsan bu bölümü seçmelisin. Boş geçen bir bölüm kesinlikle değil. Dışarıdan görünüşüne aldanma yoksa zorlanırsın. 


Kesinlikle ilk önce karar vermen gereken şey bölümün sana göre olup olmadığı. Ve unutmadan: Bu bölümle yönelebileceğin alanlar oldukça fazla. 


Okulları araştırıp ders programlarına göz atarsan eğer kendi aklında elbet bazı fikirler oluşacaktır. Ve bu şekilde aklında bu bölümü isteyip istemediğine hatta hangi okulları istediğine dair pek çok fikir oluşacaktır.

Benzer Kişiler

Eser Değirmencioğlu
Eser Değirmencioğlu
İç İletişim Dijital Kanallar Kıdemli Uzmanı, Türk Telekom
Deniz Çamlıkaya Kızıl
Deniz Çamlıkaya Kızıl
Kıdemli Ürün Müdürü, Abdi İbrahim
Gevher Mutaf
Gevher Mutaf
Design Manager, Koton
Ayşe Süel
Ayşe Süel
IK İş Ortağı Grup Direktörü, SOCAR Türkiye
Elif Naz Esentan
Elif Naz Esentan
Plateau Studio Web - Yazılım Mühendisi, Softtech
Semih Yüce
Semih Yüce
Marketing Financial Controller (Pazarlama Finans Direktörü) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
Nakiye Naşal Yiğit
Nakiye Naşal Yiğit
Ürün ve Müşteri Deneyimi Yöneticisi, sahibinden.com
Sinem Güvenal Ege
Sinem Güvenal Ege
Organizasyonel Gelişim Süpervizörü, Arvato CRM Türkiye
Pelin Hekimoğlu
Pelin Hekimoğlu
Perakende Eğitim & Gelişim Yöneticisi, Arçelik
Hasan Sarıtepe
Hasan Sarıtepe
Trade Marketing Team Leader (Ticari Pazarlama Takım Lideri) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
Gizem Gilik
Gizem Gilik
Human Resources Business Partner, Siemens
Ayşe Aksoy
Ayşe Aksoy
Entegre Kaynak Yönetimi Uzmanı, Şişecam
Hilal Merve Altug
Hilal Merve Altug
Bilgi Sistemleri Uzman Yetkili Denetçi Yardımcısı, Garanti BBVA
Emel Sarı
Emel Sarı
Former Intern, Siemens
Ali Doruk Baykal
Ali Doruk Baykal
Filo Yönetimi Yazılım Yöneticisi, Garanti BBVA Teknoloji
Ayşe Tuğçe Gencal
Ayşe Tuğçe Gencal
Kıdemli Ürün Tanıtım Lideri, AstraZeneca
Hüseyin Akdeniz
Hüseyin Akdeniz
Ulusal Satış Direktörü, Perfetti Van Melle
Müge Kaya
Müge Kaya
Talent Acquisition & Employer Brand Specialist, PepsiCo