Kesinlikle bölüm tercihi. Şöyle düşünün üniversite hayatınızın 4-5 yıllık bir yılını kapsayacak ama yapacağınız iş uzun yıllarınızı. Tabiki iş bulma imkanları konusunda üniversite etkisini göz ardı etmek saçmalık olur. Ancak bireysel girişiminiz bu etkiden çok daha önemlidir. Sırf iş bulabilmek için istemediğiniz bir bölümü okumak bence akıllıca bir olay değil.
Zaten araştırarak ve isteyerek gitmiş olduğum inşaat mühendisliği yerini korurdu ve yine inşaat mühendialiği yazardım. Ama üniversite konusunda akademik kadrosu daha iyi olan pamukkale üniversitesi yada süleyman demirel üniversitesini tercih ederdim.
Kampüsün buşunduğu bölgede bulunan çok sayıda yurdun yanı sıra yeni inşa edilmekte olan yurtlarla birlikte çok sayıda seçenekle sizleri karşılar. Bazı yurtlar beklenildiği düzeyde lüks olmasada lüks ve öğencinin her ihtiyacına cevap veren yurtlarda mevcut.
Erasmus çerçevesinde her üniversitede bulabileceğiniz yurtdışı imkanlarını afyon kocatepe üniversitesindede bulabilirsiniz.
Üniversite yerleşim ve kampüs bakımından isteklerini karşılayacaktır fakat şehrin bu konuda isteklerini karşılamayacağını söylemek isterim. Bu yüzden şehre çok büyük bir beklentiye kapılarak gelmemelerini öneririm. En önemli konu ise afyonun yerel halkı. İletişim konusunda sıkıntı çekebileceklerinin şimdiden söylemek isterim.
Bu bölümün mezunları çok geniş bir sahada iş bulma imkanlarına sahiptirler. Öncelikle en çok bilinen ve tercih edilen alan her türlü betonarme, çelik, ahşap vb yapıların inşaat sürecinde mühendis olarak görev yapabileceği gibi kendini geliştirmesine ve kıdemine bağlı olarak şantiye şefi olarakda görev yapabilir. Yine aynı şekil inşaatlarda yapı denetimi kısmında çalışabilir. Kara ve demir yolu yapımında, her tür su yapısının yapımında çalışma şansına sahiptir. Bunların yanı sıra yapı malzemesi üretimi yapan fabrika ve şirketlerde çalışma şansınada sahiptir.
Sevdiğimi söylemek içimden gelmiyor ama bu konuda etken üniversite değil daha çok şehir.
Okul yönetiminin üniversiteyi geliştirme yönündeki çabası gayet güzel olmasına karşın sosyal etkinliklere aynı özenin gösterilmemesi üzücü bir durum. Bunun yanı sıra eski ve bakımsız üniversite bünyesindeki araçların pek göze hitap etmemesinin yanı sıra düzenlenen gezilerde öğrencileri durup düşünmeye sevk eden bir etken.
Afyon kocatepe üniversitesi çok gelişmiş bir üniversite değil ancak kendinin gelişmiş üniversiteler sınıfına sokmak için gösterdiği çaba göz ardı edilemez ve okulumun sevdiğim yönlerinden. Bunun yanı sıra öğrencilik açısından bakacak olursak şehir olarak yapılacak çok fazla sosyal aktivite olmaması öğrenciyi şehirden soğutsada derslere yönelim konusunda pozitif bir etki yapması kaçınılmaz bir durum ve bu gayet güzel. Okulumuz kampüs olarak geniş ve yeşillik bir alana yerleşmiş durumda. Kampüs alanının çevre düzenlemesi bakımından eksikleri olmasına karşın çoğu büyük üniversiteyle yarışabilecek bir kampüse sahip olması beni sevindiriyor.
İnşaat mühendisliği için hayallerimin mesleği desem çok doğru olmaz. Sınavdan aldığım puanın düzeyine göre sıraladığım mesleklerden birisi desem çok daha doğru olur. Şöyleki alınabilecek tüm puanları varsyarak belirli aralıklara belirli meslekler sıralamış biriyimki bunlardan birisi inşaat mühendisliği. İnşaat mühendisliğinin bu listeye girebilmiş olmasının sebebi çalışma alanlarının çok geniş olması ve iş imkanları. Böyle bakınca inşaat mühendisliğini sevmeden okuyorum gibi bir sonuç çıkabilir lakin öyle değil. Sonuçta hayatım boyunca sevmediğim bir meslekle uğraşmak çok akıllıca bir hareket olmaz. Sonuç olarak bu bölümü seçme sebebimi toparlayacak olursam belirli bir puan aralığında okunabilecek mühendislikler içersinde iş imkanı en fazla olan mühendislik olarak görmem diyebilirim.
Kendi adıma şöyle söylemeliyimki ben afyon kocatepeye karar vererek gitmiş birisi değilim. Puanım iç açıcı olmadığı için buradayım. Bu yüzden neden afyon kocatepe sorusuna verebilecek bir cevabım yok.