Fizyoterapi öğrenim gördüğünüz esnada teorik bilginin yanısıra pratiğe daha çok dayalı bir bölüm. Siz öğrenci olarak aktif olarak yer alıyorsunuz derslerde. Mezun olduktan sonra işsizlik sıkıntısı çekmeyeceğiniz bir bölüm. her şehirde de yapılabilir. bölgesel bir yığılma söz konusu değil. mesleki hazza gelirsek; işte asıl olay burada başlıyor. Çünkü fizyoterapi çok fazla emek ve sabır isteyen bir meslek. bir hastayı bir hekim 1 kez görecekken siz aynı hastayı 1 yıl tedaviye alacaksınız. Ama tedavi esnasında hasta gelişimini görmek, alacağınız feedback başardığınız kanıtı olacak.

Ben lys den aldığım puana göre tercih yaptım ve tıp diş gelmediği için ftr geldi. tercih yaparken tam olarak ne iş yaptığını bilmediğim bir bölümdü. internetteki araştırmalarım sonucu olumlu bir kanıya varmıştım ama okula başlayınca öyle olmadığını gördüm. ben ataması kolay olduğu için tercih etmiştim fakat şu an devlete alımlar düşük ve puanlar oldukça yükseldi. 2016 kpss sonuçlarına göre ilk alımda muhtemelen 85- 90 puan seviyesinde olacaktır diye tahmin ediyorum. bölümü bilmeden sırf puanı yüksek diye bu bölümü yazmayın. sonra çok pişmanlık yaşarsınız. mesleğin tanımında sporcu vs . çalışır diyor fakat yılda 20-30 fizyoterapist ihtiyacı ancak doğuyor. 2016 da alıncak kontenjan sayısı 4500 civarında. yani 3-5 yıla kadar bütün boşluklar dolacak ve bir sürü meslektaşım işsizz kalacak gibi görünüyor. yine de tercih siizn

Fizyoterapi oldukça sabır ve emek isteyen bir bölüm ancak çabalarınızın sonucunu görmek paha biçilemez. Çoğu insan için önemsiz olan bir ayrıntı bir hareket başka bir insanın hayatını daha iyi hale getirebiliyor. Bunu gördüğüm için bu mesleği seçtim. Bunun yanısıra gerek fizyoterapi gerek ise sağlık bilimlerinin diğer alanları olsun iş imkanı açısından çok büyük fırsatlar sağlıyor. Mezun olduğunuzda sıkıntı çekmeyeceksiniz diyebilirim.

İnsanlara yardım etmeyi sevdiğim için,

Sağlık alanı hedeflediğim için,

Çocukluktan beri hayalim olduğu için :)

Günümüzde insanların yaşam koşullarının değişimi, teknolojinin insanı tembelliğe itmesi, kişilerin kendine dikkat etmemesi sonucu toplumda sağlık giderek bozuluyor. Toplumun çok büyük bir kısmı bel ve boyun ağrısından şikayetçi. Bu nedenle halkın sağlığını koruyucu önerilerde bulunmak ve mevcut rahatsızlıkların giderilmesini sağlamak gerektiğinden fizyoterapi giderek aranan bir meslek haline gelmekte. Ayrıca Fizyoterapinin iş alanı içerisinde yalnızca ortopedik sorunları olan kişiler değil nörolojik, kalp ve akciğer hastalıkları, gelişimsel rahatsızlıkları olan çocuklar, hatta hasta bireylerin dışında sağlığını korumak isteyen insanlar bulunmakta. Bu nedenle insanlara faydam olacağını düşünerek FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON.

Bizler, hani gizli kahraman derler ya, biraz arkada kalmış, pek bilinmeyen ama sahnedeki performansta etkisi büyük olan, sağlık sektörü personelleriyiz.Bana ne yapar diye sorulduğunda, cevap vermekte çok zorlanıyorum aslında çünkü öyle geniş bir çalışma alanları var ki fizyoterapistlerin...
Ama özetle doğuştan veya sonradan edinilen, bir takım rahatsızlıkların doğurduğu, doğurması muhtemel sonuçları kendi birtakım tedavi konseptlerimizle, egzersizlerle, elektroterapi modaliteleri ile tedavi etmek veya önlemektir. Bunun için de fonksiyonelliği, bağımsızlığı olabilecek en iyi seviyeye getirmek en temel amaçtır. Ve ortopediden kalp damar cerrahisine, çocuklardan spora kadar geniş bir alanda gizli kalmış fizyoterpistler vardır.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları Fizyoterapist (Fzt.) ünvanı alırlar. Fizyoterapistler, doktorlar tarafından kendisine yönlendirilen hastalarıda öncelikle genel değerlendirmeyi yapar. Yapılan genel değerlendirme sonrasında hastanın tedavi programını düzenler. Hastaya elektroterapi, manuel terapi, sıcak-soğuk uygulamaları uygular; hastaya, hastalığına uygun ve gerekli kas gruplarını çalıştıracak egzersizler uygular; hastanın tedavi süresince gelişimini takip eder; ve kendisine yönlendiren doktorla bilgi alışverişi içerisinde bulunur. Fizyoterapistler aynı zamanda; farmakoloji, radyoloji, ortopedi, nöroloji, pediatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, kadın doğum, biyokimya, ilk yardım, gibi tıp konuları ile ilgili temel bilgi sahibidir. Fizyoterapistlerin iş alanı yalnız ortopedik rahatsızlıklar olmayıp bunun yanında nörolojik(sinirsel), pediatrik(gelişimsel), nöroşirürjik(beyin cerrahisi sonrası), romatolojik(eklemsel), jinekolojik(kadın doğumla ilgili), kardiyopulmoner(kalp-solunum hastalıkları), geriatrik(yaşlılıkla ilgili hastalıklar) terapi gibi tıbbın hemen hemen her dalı ile ilgilenebilmekte; iş-uğraşı terapisi, işitme-konuşma terapisi, ergoterapi, üzerine çalışabilmektedir. Fizyoterapistler özel eğitim merkezlerinde, sağlık koruma merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, spor kulüplerinde, hastanelerde iş imkanı bulabilmektedir.

İlk kısım yaklaşık 6 yıl önceki hali idi son kısmında ise güncel durum söz konusu >>


(Ameliyat sonrası oluşan hareket azlığının giderilmesi, hareket kısıtlığının giderilmesi ve rehabilitasyon hizmetleri yapar. iş konusunda sıkıntı yoktur 2023 yılına kadar sadece devlette 10000 fizyoterapist alınacak. mezun olanlar ücretlerinden daha çok özel merkezleri tercih etmektedir.) Arkadaş yaklaşık 6 sene önce böyleydi yalnız şu anda çok kötü. Atamalar durmuş vaziyette, özelde iş bulmak çok sıkıntı. Ağır çalışma şartları ve ücret tatminsizliği nedeniyle hiç tavsiye etmiyorum.

Sağlığın korunmasında ve sürdürülmesinde bireylerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için çalışmalar yapar.
İş imkanları: Hastaneler, yataklı tedavi merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, huzur evleri, spor kulüpleri, spor merkezleri, okullar, kaplıca tesisleri vb. daha birçok iş imkanı sağlıyor.

Çalışma alanları çeşitlilik gösteren ve kendilerine duyulan ihtiyaç artan gün geçtikçe artan fizyoterapistler nöroloji, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, pediatri, hidroklimatoloji, fiziksel tıp, romatoloji, ortopedi ve travmatoloji, el cerrahisi, göğüs-kalp-damar cerrahisi, genel cerrahi ve nöroşirurji bilim dallarında hizmet vermektedir. Bunların yanı sıra kadın sağlığı, yanık üniteleri, evde bakım hizmetleri, sporcu sağlığı ve halk sağlığı gibi alanlarda da hizmet vermektedir. Günümüzde fizyoterapistin rolü giderek daha önemli hale gelmekte ve fizyoterapistlere duyulan ihtiyaç artmaktadır.
Fizyoterapistler üniversitelerin ilgili bölümleri, devlet, özel ve üniversite hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri, özel klinikler, spor kulüpleri, endüstri sanayi tesisleri, halk sağlığı üniteleri, ev rehabilitasyonu, evde bakım merkezleri, sağlıklı ve engellilerin spor ve rekreasyonel aktivitelerinin uygulanması, okullar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevi ve bakım evleri, termal oteller, belediyeler, engelli okulları ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışabilirler.


Ayrıca hekimden bağımsız sağlıklı yaşam merkezi ve alçak frekanslı akım içeren cihazları bulundurmak şartıyla (yüksek frekanslı akımlar olmayacak) fizyoterapi hizmetleri adı altında kendi kliniklerini açabilirler. 

hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular.

Yaşlı bireyleri sevmeyenlerin işini pek de severek yapabileceğini sanmıyorum. Ha dersiniz ki hasta kitleniz hep yaşlı mı tabiki değil ama onlar çoğunlukta. Serebral palsi vb gibi ağır hastalıklarda ciddi ciddi sabır gerektirir. İnsanların sizin bilgi ve donanımınızla ilerlediğini görünce büyük haz alacağınızı düşünüyorsanız bu bölümde ilerlemekte zorlanmazsınız. Biraz da bölümün özelliklerinden bahsetmek gerekirse benim gibi hemşirelikten kolaydır yaaa diye yazarsanız listeye ilk dersteki anatomiyi görünce dumura uğrayabilirsiniz

FTR bölümü çoğunlukla tıp isteyip puan olarak tutturamayan öğrencilerin alternatif bir seçimidir. Aslında bir takıma doğru bir karardır. Gerçekten ama gerçekten sağlık alanına kendini uygun gören , sabırlı , genellikle yaşlılarla ilişkisi iyi olan , karşısındaki kişiye azim , güç verebilecek nitelikte kişilerin seçmesi gereken bir bölüm olduğunu düşünüyorum

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon zannettiğinizden daha çok bütüncül bir yaklaşım gerektiren bir bölümdür. Sadece kas ve egzersiz bilmek yetmez. Bir doktor sayılırsınız ve psikolojiden farmakolojiye çok yönlü düşünmelisiniz. Tüm zorlukların yanında güzel de bir bölümdür, insan tedavinin ilerlediğini gördüğünde tatmin olur. Daha çok kızlar tercih eder ama erkeklerin daha çok girmesi gereken bir bölümdür. Tercih edenler kendilerini sürekli geliştirmeli ve yeniliklere ayak uydurabilmelidir.

İnsanın ne diyeceğini bilemediği sorulardan bir tanesi. Şimdi klişe| olarak mesleğini sevdiğin zaman zorluk gelmez gibi bir cevap vermek istemiyorum. Sadece kısaca (maalesef) :) şunu söylemeliyim ki her meslekte olduğu gibi bunun da zorlukları var(klişe||). Bu meslekteki zorluğa gelirsek çoğu zaman fiziksel yorgunluk olabiliyor çünkü hastaya egzersizleri aktif olarak siz yaptırabiliyorsunuz.Sonra hastane ortamından mental olarak da etkilenebiliyorsunuz , daha sonra yeri geliyor hasta kokabiliyor, uyumsuz olabiliyor. Genel olarak karşılaşılan zorluklar bunlar.

Klişe bir cevapla başlayacağım ama her işin kendine göre zorlukları vardır .Ve yaptığınız iş sizi maddi manevi anlamda tatmin ediyorsa zor olarak nitelendirmezsiniz. Yorucu bir meslek insanla ve en önemlisi birinin sağlık problemine çözüm bulmaya çalışıyorsunuz bazen önemsiz gibi görünen şeyler çok önemli bi hale geliyor .Uyanık olmalısınız. Ben bu mesleği 40 yaşında da yapabilir miyim sorusunun cevabı sizde .Aynı monilizasyonu aynı performansla yapabilir miyim germelerim yine etkili olur mu çok basit gibi gözükse de insan kendine sormalı .

Aslında bu mesleği seçen ya da seçmek isteyen birisi şu dört temel özelliklere sahip olmalıdır aksi halde sanmıyorum ki bu mesleği uzun yıllar icra edebilir: 1. Sabırlı olmak hatta çok sabırlı olmak 2. İnsanları sevmek 3. Hoşgörülü ve anlayışlı olmak 4. Empati kurabilmek

Değerli arkadaşım, fizik tedavi ders içerikleri anatomi fizyoloji elektroterapi ortopedik rehabilitasyon nörolojik rehabilitasyon kinezyoloji ölçme değerlendirme tedavi hareketleri gibi derslerden oluşmaktadır. Yalnız artık meslek iş konusunda büyük sıkıntı yaşamakta bundan dolayı başka mesleklere bakmanı tavsiye ederim 

İlk sene temel tıp bilimleri dersleri, ikinci seneden itibaren bölüm dersleri başlar. Bunlar fizik tedavide ölçme değerlendirme, elektroterapi, tedavi hareketleri, tıbbi masaj, manipülasyon ve mobilizasyon , nöroşirürji ve nörolojik rehabilitasyon, sporcu rehabilitasyonu, ortopedik rehabilitasyon , pulmoner rehabilitasyon, romatolojik rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon

  1. sınıfta Temel Tıp Bilimleri dersleri alıyoruz, bunun yanında seçmeli dersler ve bölüme giriş dersleri alıyoruz. 2. sınıfta FTR'nin temel dersleri olan Tedavi Hareketleri, Ölçme ve Değerlendirme, Elektroterapi dersleri, Manip ve Mobilizasyon, Tıbbi Masaj dersleri alıyoruz. 3. sınıfta Rehabilitasyon dersleri alıyoruz. 4. sınıfta ise hastanede stajlarımızı tamamlayıp mezun oluyoruz. Bunun yanında 2. ve 3. sınıf sonu Zorunlu Yaz Stajlarımız var.

Fizyoterapistler sağlık sektöründe çalışır. Nerelerde çalışırlar ? diye sorulursa , devlet veya özel hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, sağlıklı yaşam merkezleri , takım klüpleri, Fizik tedavi merkezlerinde çalışabilir diyebiliriz. Maaş devlette 3.000 tlden başlar özelde de aşağı yukarı aynıdır ama daha çok çalıştırırlar. Askeri ücret teklifi yapılan yerlerde varmış ama kesinlikle fizyoterapist kendini ezdirmemeli, mesleği de bu şekilde karalamamalı bu rakamlara çalışmamalı. Meslekte iyi olduktan sonra para her türlü gelir zaten o yüzden bu konu üzerinde pek durmamıza gerek olduğunu düşünmüyorum.