Anlatsın
Giriş

Dışına çıkınca çok özlenilmesi

Kampüs içinde iki tane kampüs dışında iki ya da üç tane KYK yurdu var. En son yenileri yapılıyodu pandemiden önce. Yurtların kuralları var tabi ki ama kimseyi sıkıntıya sokmaz pek. Yemekleri ve wifi bağlantısı çok iyi olmasa da diğer imkanları güzel genelde.

Erasmus öğrenci değişim programı olmakla birlikte staj programı ve akademisyen değişim programı da var. Aynı zamanda Mevlanayla da Asya ülkelerine ve bazı Avrupa ülkelerine gidebiliyorsunuz. Yurtiçinde de Farabiyle ülkemizdeki başka bir üniversiteye dönemlik gidebiliyorsunuz.

Çok güzel cıvıl cıvıl bir şehir. Üniversite ortamı ve festivalleriyle her zaman canlı ve yapacak bir şeyleriniz olur. Gezilecek çok yer var ve kebabın, muzlu sütün tadına doyamazsınız. Ulaşımı çok rahat. Gece dışarda olursanız saat başı otobüsler geliyor sabah 5 e kadar otobüs var. Havalar da kasımın ortalarına kadar sıcaktır ama yağmuru çok serttir, şubata kadar yağar ara ara.

Çok üst düzey diyemem ama kötü de değil. Üniversiteler arasında bulunduğu konumla doğru orantılı bence yani ortalama bir eğitim kalitesine sahip. İstisna hocalar hariç tabi ki.

İngilizce öğrenmek zorunda olduğunuz için bu durum sizi biraz yavaşlatabilir. Türkçe okumak yanlış değil çünkü İngilizce eğitim verip Türkçe eğitim verenin kalitesine erişemeyen okullar da var o yüzden biraz tercih meselesi.


Nerde okursanız okuyun İngilizceniz olmak zorunda

Kurumdan kuruma değişiyor genelde ama çoğunlukla eskisi kadar önemli olmadığını düşünüyorum çünkü okuduğunuz üniversite ne kadar iyi olursa olsun siz yeterince donanımlı değilseniz bu hiçbir işe yaramaz.

Kira fiyatları evin yaşına, durumuna, oda sayısına, konumuna göre değişiyor. Tahmini 800-2000 arası bir skalası vardır. Genelde barajyolu, beyazevler, özalda oluyor öğrenciler. Yurt fiyatları da özel yurtlarda aylık 1000-1500 arasıydı en son. Devlet yurdunda da 220-350 arası yine değişiyor.


Bence ilk yıl yurtta kalıp ev arkadaşı bulduktan sonra eve geçmek mantıklı olur. Yurtta kalmak da tercih edilebilir özellikle devlet yurtları rahat o yüzden karar vermek zor.

Normal yaşam şartları çok pahalı diyemem ortalama düzeyde aslında ama ev kiralarının biraz yüksek olduğunu düşünüyorum.

Teknolojinin az etkin olduğu görüşüne katılmıyorum. Aksine teknoloji kullanımınız ne kadar iyise o kadar iyi bir endüstri mühendisi olabilirsiniz. Hatta teknolojik gelişmeleri takip etmeyip yerinizde sayarsanız işinizin zor olduğunu söyleyebilirim.

Mühendisliklerin çoğunda belli sektörlerde çalışma imkanları vardır ancak Endüstri Mühendisliğinde kesinlikle böyle bir sınır yok. Kendi işinizi de kursanız öğrendiklerinizi uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda mühendislik eğitimiyle birlikte yönetime yönelik aldığımız dersler de en büyük farklardan biri sanırım.

Fiziği lisede çok sevmezdim ve açıkçası pek yapamazdım da. Mühendisliklerin hepsinde ilk yıl bir fizik alırsınız sonraki yıllarda detaya girersiniz mukavemet, statik, akışkanlar vs bir sürü konusu var ve ben bunlarla boğuşmak istemedim açıkçası. Aynı zamanda Endüstri Mühendisliğinin kendi yolunu kendi çizebilmesi yani istediği departmanda istediği sektörde çalışabilmesi de ayrı bir özgürlük hissiyatı oluşturuyor. Öğrenim süreci boyunca aldığımız matematik ve analiz becerilerini kullandıran dersler, farklı bakış açısı kazandıran ve iyi ki bu bölümü okuyorum dedirten sebeplerden oldu.

Üretim


Planlama


İnsan Kaynakları


Finans


Ar-Ge


Bilgi Teknolojileri


Tedarik Zinciri


Pazarlama


Satış...


Aslında çalışılabilecek hemen her departmanda çalışma imkanına sahibiz.

Okurken alacağınız derslerden ve içinde bulunduğunuz aktivitelerden, projelerden, ödevlerden az çok hangi departman ne yapıyor anlayabiliyorsunuz. Bunun için konferanslara ve seminerlere katılıp o işi yapan kişilerden duymak da çok önemli ama özellikle staj yaptıktan sonra nerede çalışabileceğinize, hangi alanın daha çok ilginizi çektiğine daha rahat karar verebiliyorsunuz. Baştan belirlemek çok mümkün değil yani.

Benzer Kişiler

Ahmet Eroğlu
Ahmet Eroğlu
Head of Region, Koton
Mehmet Ali Kılıç
Mehmet Ali Kılıç
Dolum ve Paketleme Yöneticisi, Anadolu Efes
Arzu Alibaz
Arzu Alibaz
Nestlé Professional Türkiye Ülke Müdürü, Nestlé
Emrah Bekteş
Emrah Bekteş
Ambalaj Geliştirme Müdürü, Perfetti Van Melle
Başak Koç
Başak Koç
Satış Yöneticisi, Aksigorta
Selçuk Sevindik
Selçuk Sevindik
Plateau Studio Web - Kıdemli Tasarımcı, Softtech
Sinem Hocaoğlu
Sinem Hocaoğlu
Üretim Mühendisliği Stajyeri, Tat Gıda ve Düzey Pazarlama
Melis Kabatepe
Melis Kabatepe
İnsan Kaynakları İş Ortağı, Şişecam
Mert Şener
Mert Şener
Üretim Planlama ve Kısıt Yönetimi Mühendisi, TürkTraktör
Kutay Erkan
Kutay Erkan
Endüstri Mühendisi, Arçelik
Ayça Çolakoğlu
Ayça Çolakoğlu
Yedek Parça Stok Planlama Yöneticisi, Doğuş Otomotiv
Kerem Küçüker
Kerem Küçüker
Kamyon Controlling PEP Stajyeri, Mercedes-Benz Türk
Cevat Batuhan Bayram
Cevat Batuhan Bayram
İnsan Kaynakları İş Ortaklığı Müdürlüğü(Tedarik Zinciri), Şişecam
Osman Özdemir
Osman Özdemir
İnsan Kaynakları Direktörü, TürkTraktör
Işıl Sarı
Işıl Sarı
Oral Care&Health Care Market Strategy and Planning Group Manager, Procter & Gamble