Anlatsın
Giriş

Değişen Dünya'nın verdiği tek düzeliği yıkmak,hayata daha başka pencerelerden bakmak,her zaman yenilik peşinden koşmak,kimsenin dokunmadıgı noktalardan büyük şeyler yakalamak,sanatın çok yönlülüğünden yararlanmak için ideal bir bölüm. ve okurken bile eglenecebileğiniz(gece gündüz yapılan maketler,eskizler,projeler hariç) mühendislik gibi baymayan bir bölüm olduğundan dolayı tercihimi Entas'tan yana kullandım.Gelecekte de önünün çok açık oldugunu düşünüyorum artık şirketler yavaş yavaş gelişmenin inovasyonla olacağının bilincine vardılar ve bu yüzden artık türkiye'de de tasarımcılar aranılmaya başlanıyor.Hayal ettiğini ürün ne olursa olsun (yat,otomobil,küçük ev aletleri,mobilya,spor araç gereçleri) tasarlama imkanı veren bölüm.

Çok geniş bir kapsamı var. Servis tasarımından makineler için kabuk tasarımına, hatta iç mimari ve mimarlığa dahi değinen projelerimiz oldu. Tasarımcı bakış açısı katıyor. Hayatta her alanda lazım olan bir yaklaşım bu. Eldeki olasılıkları görüp, ihtiyacı fark edip, sorun tespit etmek, bunu en verimi şekilde çözmek, çözümü estetik biçimde tasarlamak, tasarımı etkili biçimde sunmak... Tüm bu yetileri kazandırıyor. Ya da daha ziyade, kazanmanızı bekliyor. Bunlar da hangi alanda olursa olsun işe yarayan nitelikler. Mezun olunca sektöre atılan bir endüstriyel tasarımcı olmayabilirsiniz, ama ne alanda olursa olsun eğitim süresince iyi bir donanım edinmiş olacaksınızdır. Tabi bu kişinin kendi çabasına bağlı. Yoksa okul hiç bir şeyi zorla öğretmiyor.

Meslek tercihi benim için çok büyük bi önem taşıyodu. Sıkıcı olmaması, durağan olmaması ve yapılan işin sürekli tekrarlamaması gerekiyordu. Bunun yanı sıra güzel sanatlara girmem yanlış kararlardan dolayı biraz geç olsa da benim içimde büyük bir aşktı diyebilirim. Daha öz şeyler söylemem gerekirse bölümle ilgili, tasarım benim için bir ifade biçimi ve eğer dünyaya bişeyler katmak istiyor, daha iyi çözümleriniz olduğuna inanıyosanız bu bölüm sizin için biçilmiş kaftan. Tasarım; siz onu bir de benim gözümden görün demek gibidir…

Ben yaptığım işin hayatıma entegre olmasını isteyen biriyim. Daha iyi bi bölüm bilmiyorum bunun için :)

Bu bölümü açıkcası tercih yapacağım zaman keşfettim. Küçüklüğümden beri değişik konularda karakalem çalışırdım bu çocukluk boyutunda da oldu ödül boyutunda da. Ama şöyle de bir gerçek var ki geriye dönüp baktığımda bu meslek benim için biçilmiş kaftan diyebiliyorum. Kendimi ifade etmeyi seven, her konuya farklı yönlerdende yaklaşmaya çalışan biri olarak iyi ki bu bölümü yazmışım ve kazanmışım diyebiliyorum.

Tasarımın günümüzde sadece estetik unsurları içinde barındırdığını düşünüp görselliğe önem veren üniversitelerin ve bölümlerin dışında olarak Gazi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü işlev ve estetiği paralel olarak görmekte. Şu an 2. Sınıfı bitiren biri olarak ben girdiğim jurilerde buluş niteliği taşıyan ürünler gördüm. Yani eğitimimiz ürünlerin sadece insanların gözüne hoş görünmesiyle değil bu hoşluğun yanında işlevini de son derece iyi bir şekilde yerine getirmesi koşulunu kapsıyor.

İş imkanı olarak da bu bölümle ilgili kendi bir görüşüm var:”Fabrikalar ve seri üretim var oldukça bizim mesleğimiz de varolacak.!”. Bu görüşüm konusunda her türlü yoruma açığım ancak iş imkanı var mı sorusu sorulduğunda bu cevabım hiç değişmemekte…

Endüstriyel tasarım yapar. Girer şirketlerin bünyesinde ürün tasarlayan ekibe katılır. İç mimarlığa eğilebilir. Reklam sektörüne atılabilir. Grafik tasarım yapanı çok. Daha öğrencilikten itibaren bu imkan var. Çok geniş olasılıklar aslında. Çatal bıçaktan arabaya, yata kadar her şey endüstriyel tasarım. Yani seri üretilen obje.Kişi ne yapmaktan hoşlanıyorsa o konuda kendi geliştirebilir. Ben de bilmiyorum açıkçası. Şahsen ben kendim serbest tasarımlar yaparak (mucit kafası) tescillerini almak, sonra da bu tescilleri üretici firmalara satmakla/lisans vermekle ilgileniyorum. Bu yaşam biçimime daha uygun geliyor.
İşin özünde konu, artık sen bir tasarımcısın. Neyi tasarlayacağını dahi tasarlayabilir, olmayan alanlar açabilirsin. Design-thinking denen olay her alanda bir ihtiyaç ve artı.

Tasarım ofislerinde,büyük firmaların seri üretimlerinde,Ar-Ge departmanlarında yada kendi özel tasarım ofisi açabilirsin.Deyineceğim nokta Üretimin olduğu her yerde ve 'yeni model' kavramı hayatımız da var olduğu sürece Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunlarına duyulan ihtiyaç hergün artarak devam edecektir.

Bu bölüm mezunu;uykusuz geceleri,maket yaparken ki kesikleri ve 'yetişmicek' hissiyle beraber yaşadığı telaşı satar. İş imkanı çok tabii ki özellikle seri üretim alanı varolduğu sürece bize ihtiyaç hep olacak.Hem aldığınız dersler doğrultusunda en az iç mimar kadar bilgili,çevre mühendisi kadar duruma hakim ve bi güzel sanatlar mezunu kadar sanata ve tarihine sahip şekilde mezun olcaksınız.Bunları her alanda kullabilirsiniz.

Etrafınızda gördüğünüz kalemden tutunda otobüste uçağa kadar her nesne tasarımcı elinde oluşur şekil alır bu nesnelerin oluşumunda bilgisayar programı ile çizim yapar oluşturur şirket toplantılarındaa tasarım ile fikirlerini sunar maaşı asgari ücretin3.5 5katıdır

En önemli 3 kriter bence 1 sabir 2 gözlem 3 hayal gücüdür.sabır önce gelir cünkü bazen cözüm uretebilecek bir sorunsali kesfetmek zaman alabilir ya da bu sorunlara cözümler gelistirmek veya her calısmanizi sil bastan tekrar yapmak gerekebilir.2. Gözlemdir cünkü gercekten hayatimizda problem olan şeyleri bulabilmek icin iyi bi gözlem yetenegine sahip olmak ve o sorunlari analiz edebilmek gerekir. 3 ise hayal gücü analiz edilen soruna en dogru en basit en kullanışlı cözümü bulmak ise kuvvetli bi uygulanabilir hayal gücü gerektirir

Çok geniş olasılıklara kapı açan bir bölüm. Yaratıcılık taşıyorsanız buyurun. Sorun çözme yetileri gerektiriyor. Benim şahsi yaklaşımım tüketime hizmettense olmayanı tasarlayarak katkı sağlamaktı. Herkesin yaklaşımı farklı.

Kendini geliştirmeyi, araştırma yapmayı, çizim yapmayı, hayal kurmayı, uykusuzluğu, kahveyi, koşturmayı sevenler için oldukça uygun bir bölüm.
Sanatla mühendisliğin harmanlanmış hali.