kimya ve biyolojinin kusursuz karışımı ilaç kutularıyla büyümüş bir insan olarak mutlu olacağımı düşündüğüm meslek
Mezun olduktan sonra iş imkanın fazla olması (eczane eczacısı olabilmek, hastane eczacısı olabilmek, ilaç firmalarının bir çok bölümünde çalışabilmek, her bölümde olduğu gibi akademisyen olabilmek), insan sağlığıyla direk ilişkili olması ve derslerin eğlenceli olması.
Yıllar sonra gelen edit:
Evet, bu söylediklerim hala geçerli ama eczacıların geleceğini pek parlak göremiyorum maalesef..
Eczacılık sanıldığının aksine -ne yazık ki- okuması laylay bir bölüm değildir.5 sene boyunca demolardan lablara koştur koştur geçer,e yapı itibariyle de ezbere ve birazcık da el kabiliyetlerine ihtiyaç duyar.(bi majistral reçete kolay yapılmıyor yahu!)
Çünkü Eczacı en yakın sağlık danışmanıdır .
öncelikle bir sağlık alanı bölümü. ayrıca bir çok iş imkanı var.
Eczacı en yakın sağlık danışmanıdır. Kullanılan her türlü ilaçla ilgili en derin bilgiye eczacılar sahiptir. Doktorun olmadığı zamanlarda her türlü sağlık sorunu eczacılara danışılabilir.
Mezun olduktan sonra neler yapılabileceği kişiyle ilgilidir. Herkesin eczacılık fakültesi deyince aklına gelen eczane eczacılığıdır. Bunun dışında hastane eczacısı olabilir, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nda çalışabilir, Türkiye İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğün'de çalışabilir, ilaç firmalarının çeşitli departmanlarında çalışabilir.
Kısaca bahsedecek olursak:
*Eczane Eczacılığı
*Hastane Eczacılığı
*Kamu Eczacılığı
*Endüstri
*Akademisyenlik
**Uzman Eczacılık gibi seçenekler mevcuttur. Bu seçimin; öğrencilik yıllarında edindiği birikimlerle, ilgi ve becerilerine göre yapılması gerekir.
Tüm bildiklerinizi unutun çünkü eczanenizi açıp başına babanızı koyup dünyayı gezmeye çıkamayacaksınız gençler.1.si istediğiniz yerde eczane açamazsınız bunun belli bir yasası var.Onu bi okuyun derim.Eczane açmaya yeltenmeden önce de stajer olarak bi eczanede çalışmanız gerekir önce.Ama açmazsan ne yapıcam derseniz:1. Hastane Eczacılığı 2.Ar-ge (Üretim yapıcaksınız.) 3.Endüstri Eczacılığı (ki ben de bu amaçla yazmıştım eczacılığı.İlaç firmalarında çalışma imkanı sunuyor.Kalite kontrol,ruhsatlandırma,bölge müdürlükleri bayi müdürlükleri gibi. Bu dallarda hem eczacılık hem de işletme bilgisi gerekli.Bu yüzden mezun olduktan sonra bi master şart oluyor.Bunun dışında okurken de bu firmalara staj yapar ve yurt dışı deneyimleri eklemeniz de faydalı.Biraz daha emek harcamalı sosyal olmalı bi dal tercih sizin.)
Eczacılık bölümü mezununun iş olanakları oldukça fazladır.Ar-ge de, Serbest eczacılık yaparak, hastane eczacılığı, ilaç fabrikaları, yardımcı eczacı, mesul müdür , akademisyen ve daha bir çok alanda çalışabilir.
eczane eczacısı, hastahane eczacısı,endüstri eczacısı olarak üçe ayrılır sanıldığının aksine sadece eczaneden para kazanılmaz birçok ecza deposunda iş bulabilir akademisyen olarakta başarılı bir kariyere imza atabilirsiniz
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, akademik kadrosu, eğitim düzeyi ve öğrenci sosyal yaşantısı açısından önde gelen fakültelerden biridir. Öğrenci kulüpleri, eczacılığın her alanını öğrencilere tanıtmak ve bu amaçla etkinlikler düzenleyen kulüplerdir.
Örnek vermek gerekirse, endüstri eczacılığı alanıyla ilgilenen öğrenciler için ilaç endüstrisi arasında köprü görevi görmeyi amaçlayan ve ISPE (International Society for Pharmaceutical Engineering)'nin Türkiyedeki tek öğrenci birliği olan ISPE Öğrenci Birliği, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesindedir.
Eczacılık bölümü herkese uygundur eğitim açısından tabiki kimya seven ezber yeteneği kuvvetli arkadaşlarıma öneririm bedensel engelli zorluğu bulunan arkadaşlarım içinde eczane açmak acısından gayet uygun olduğunu düşünüyorum.
eczacılık okuyacak kişi kimya, biyoloji gibi dersleri seviyor ve ilgili olmalıdır. ezber kabiliyeti yüksek olmalıdır. laboratuvar ortamını sevmeli, araştırmacı ve öğrenmeye açık bir insan olmalıdır. yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmelidir. sosyal iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır.
Çok hakim olduğum bir alan olmamakla birlikte, ilaç firmasının hangi departmanında çalışmak istediğinize göre değişecektir. Fabrika ve lab. seviyesi üretimde kimya bölümü ve kimya mühendisleri daha eğitimliler, satış-pazarlama veya ruhsatlandırma gibi departmanlarda ise sadece ilaçların kimyasal yapısı değil diğer özelliklerini ve vücuda etkisini değerlendirmek gerektiği için eczacılar daha yetkin olacaktır.
Kimya bölümünde maddelerin kimyasal özellikleri, sentezi, analizleri gibi konularda eczacılığa oranla daha detaylı bir eğitim veriliyor ancak maddelerin sağlık üzerine etkilerini derinlemesine işlediklerini sanmıyorum. Kaliteli bir eczacılık eğitimi alan kişilerse kimyasal analizler, sentezler konusunda yetkin oldukları için diğer departmanlarda da başarılı olabilirler.
eczacılar ilacın ilk üretiminden pazarlanıp halka sunulmasına kadarki tüm aşamalarda var olan bir meslek grubudur. gerek aldığımız teorik dersler, gerek detaylı laboratuvar dersleri ile ilaç konusunda çok yetkin olduğumuzu söyleyebilirim. bu yüzden eczacılar ilaç firmalarında çalışmak için gayet uygundur.
Yalnızca ilaç şirketlerinde yöneticilik gerektiren pozisyonlara başvuruyorsanız ve diğer parametreler eşitse sizi öne geçirecek bir özellik. Yani sizi bilgi sahibi yapar ve bakış açısı kazandırır ama işe alım sürecinde elle tutulur bir fayda sağlayamayacaktır. Onun yerine dil eğitimine önem vermek, aktif bir öğrencilik hayatı geçirmek, çok sayıda ve sağlam bağlantılara sahip olmak çok daha önemli.