hiçbir özel yetenek gerektirmez. hatta yeteneksizim diyorsan bu bölüm tam sana göredir. çünkü türk eğitim sisteminde kimse "mimar" olarak yetiştirilmez lise mezunu olana dek. örneğin resim dersleri boş geçer. geometri her zaman en korkulan ve en anlamsız gelen derstir. artık meslek liseleri dışında dikiş nakış gibi el işi şeyler öğrenen okullar yok.
bu nedenlerden dolayı, siz, "ben mimar olamam veya olabilirim" deme lüksüne sahip değilsiniz. bunu bilemezsiniz. içinizdeki sese de güvenmeyin. sadece, şuna odaklanın, ben mühendis olabilir miyim, ben doktor olabilir miyim, ben öğretmen olabilir miyim? ama ben MF okudum. yani sayısalım. ama istemiyorum hiçbirini.
eğer böyle diyorsanız muhtemelen mimar adayısınızdır.
"çok güzel resim çiziyorsanız, bu iyi bir ressam olabileceğinizi gösterir." derdi bir hocamız mesela.. ya da, "çok iyi teknik resim çizmeniz, sizi sadece bir teknik ressam yapar." derdi.
ya da çok iyi maket yapmanız sizi bir mimar yapmaz arkadaşlar.
bu bölümü seçip birkaç yıl okuduğunuzda dersler, hocalar, arkadaşlarınız, okulunuz, eğer bu mesleğe dair birşeyler hissederseniz, yaparsınız. budur.
ama hayal gücü ve pratik zeka önemli bir faktördür..
kesinlikle yok öyle birşey...yetenek diye birşey yoktur zaten sadece bir işi sevme ve işte kendini geliştirme vardır gerrisi fasa fiso,bak mesela ben,daha geçen seneye kadar insan çizerken ilkokul 1.sınıftakiler gibi çizerdim gerçi halada öyle çiziyorum ama mimarlıkta da kendime çok güveniyorum ve başaracağımada ınanıyorum bu benim mimarlıkta ilk senem ama gerçekten iyi ve başaralı bir sene geçirdiğime inanıyorum ki proje notlarımda onu gösteriyor..yetenek işine takılmayın kardeşlerim..
Mimarlık için özel yetenekten öte doğuştan gelen yaratıcılık gereklidir. Ve her zaman hayal etmekten vazgeçmiyorsan mimarlık çok güzel hayaller kurulabileceğin ve kurdurabileceğin yapıtlar ortaya çıkarmalıdır. Ve her zaman 3 ten geriye sayarak değilde 3 ten ileriye sayarak vaktini geçirmektir çünkü mimarlık geleceğe hitap etmelidir.
genel olarak hayır
Özel yetenek gerekli değildir fakat mimarlık mesleğinde TUTKU herşeydir.Bu tutku sizi araştırmacı yapıyorsa defalarca perspektif çizip sonra çizdiklerinizi beğenmeyip yeniden o perspektifleri çizmenizi sağlıyorsa doğru yolda ilerliyorsunuz demektir.Profesyonellerin bile araştırmaktan vazgeçmemeleri sanırım bu mesleğin ne kadar derin olduğuna ve araştımanın temel gereklilik olduğuna referans vermektedir.Ünü bir mimar şöyle söylüyor : Denemeden bilemezsiniz ; kim bilir belkide sizin içinizde bir Michelangelo uyuyordur ?
Sanılanın aksine hayır. Bölüm dersleri tabi ki genel olarak çizim üzerine ilerletiliyor, ancak birinci sınıfta aldığımız teknik çizim dersi çizim eksiğimizi kapatmak için büyük bir fırsat oluyor. Mimar olmak için hunharca kara kalem çizim yapma yeteneğinden ziyade, hayal ettiğini olabildiğince kağıda aktarabilme yeteneği çok daha önemli. Çizim, mimarlık için hayal ve somut ürün arasındaki bir ara basamak ve kolaylıkla geliştirilebilecek bir şey.
Pratik yapabildiğin her şeyde yetenek sahibi olursun.
Çizim ve Perspektif , Hayal gücü olmayan bir Mimar, tam anlamıyla olmamıştır.
Sabır, çizim yeteneği ve görsel algının çok iyi olmasının yanında hızlı düşünme ve matematik bilgisi gerekiyor.
Hayır. Ama çizim yeteneğin olduğunda diğerlerinden bir adım önde başlamış oluyorsun
Kesinlikle hayır.
Ofislerde çalışan mimarların yaratıcı olması kariyerlerinde yükselebilmeleri için kesinlikle gereklidir. Şantiyede ya da diğer işleri yapan mimarlar için yaratıcı olmak gerekli değildir. Yaratıcı olmak iyi çizim yapabilmeyi gerektirmez. İyi çizim yapamayıp çok yaratıcı olabilirsiniz.
sabır en önemlisi,uykuzluk,parasızlık onun için sorun olmayacak çünkü bu bölüm paranızı koklamaz içer adeta :)
Sadece geniş bir hayal gücüne sahip olmak ve de alışılmışın dışına çıkmaktan korkmamak yeterlidir. Çizim,bilgisayar programları gibi gereklilikler çalışarak üstesinden gelinebilecek şeylerdir.
bence gereklidir ama her bu bölüme gelende o yetenek var mı diye sorarsan yüzde 90 ında yok bence.