Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi'ne yeni başlayacaklar için tavsiyeleriniz nelerdir?

47 Cevap

Sonuçlar 2. sayfadan itibaren gösteriliyor. İlk sayfaya dönmek için tıklayın.

Mutlaka kulüp çalışmalarında aktif rol almalarını öneririm. Mutlaka anlatabilecekleri bir yada birkaç hikayeyle bu okuldan mezun olmaya baksınlar.

şimdi övsem destan olur o kadar yani diplomanızda bilkent yazsın her yer kapar sizi ama burslu olmaya bakın derim

İngilizcesi iyi seviyede olmayanlar sizlere yazın biraz çalışmanızı şiddetle tavsiye ederim. Yüksek kurdan başlamak sizler için oldukça faydalı olacaktır :)

Öğrenci kulüplerine katılın. Yeni insan tanımak için harika bir fırsat. Ayrıca birçok etkinliğe katılma fırsatı yakalarsınız.
Bi de derslere gidin. Lise bitti aman biraz yatalım kafasiyla en kolay sene olan ilk senede ortalama yapma sansini kaybetmeyin. Bilkent zor bi üniversite, iyi notlar için en rahat yöntem de ders takibi.

1) Kampüsünüzü erkenden iyice öğrenin.
2) Kulüplere katılın, hatta birden fazla kulübe katılın.
3) Arkadaşlarınızla fazlaca vakit geçirin. Bir çok sorununuzu beraberce eğlenerek çözüceksiniz.
4) İngilizce seviyenize güvenmiyorsanız pre-int seviyesinden başlayın. Fazlaca ingilizce hikaye okuyun, tam anlayın.
5) Bölümün Exchange veya Erasmus program olanaklarını araştırın.
6) Üst dönemlerden tavsiye alın.
7) Lab, araştırma grubu, takım, orkestra gibi akademik grupların içinde henüz bulunamasanız da gözlemci olarak takip edin.
8) Hiçbir şeyden korkmayın, çekinmeyin.

Eger Ingilizce'si iyi degilse yazin Ingilizce calissin, COPE'a girip tek donem okuyacak sekilde hazirlik okusun. Bir sene hazirlik okumak bence buyuk zaman kaybi ote yandan OSS'den sonra bir donem dinlenmek, Bilkent'e ve/veya Ankara'ya alismak icin dort ay ideal bir sure. Ozellikle Ankara disindan gelenler icin gelir gelmez bolume baslamak fazla kasabilir. Hele ki Ingilizce'niz TED/Robert College duzeyinde degilse(hazirligi gecmis olmaniz Ingilizce'nizin bolum seviyesinde oldugu anlamina gelmiyor) ilk birkac ay hocalarin derste surekli Ingilizce konusmasi sizi zorlayabilir. O yuzden bu anlattiklarima alismak icin tek donem hazirlik okuyup dinc bir kafayla bolume baslayabilirsiniz.

Benim zamanimda bizim bolumdeki butun "must" dersler her donem acildigindan donem kaybetmek gibi bir sorununuz olmaz. Direk Calculus, Physics vs. girisebilirsiniz.

Bunun disinda Ingilizce dersinizin sectionini secebiliyorsaniz hocalari arastirin, alacaginiz notu fazlasiyla etkiliyor. Benim aldigim sectiondaki hocanin A/A- verdigi gorulmemisken baska bir hocanin sectioninda iyi notlar havada ucusuyordu. Curve olmayan derslerde tamamen hocanin insafina kaliyorsunuz, 3 kredi ordan 3 kredi burdan derken CGPA'inizi darmadagin ediyor aman diyeyim.

Kampusteki spor, dans gibi kurslari kacirmayin. Misal eskrim var, yazilin o kursa. Tango ogrenin, salsa ogrenin. Elestirdigim noktalar olsa da Bilkent bu konularda fazlasiyla iyi, bunu kullanin. Her donem kendinize birseyler katmaya calisin. Unutmayin ki universite, ortaokul veya lise degil. Bir birey olarak kendinizi gelistireceginiz ve hayatinizin geri kalanini temellendireceginiz bir ortam.

Yazlarinizi bosa gecirmeyin, ilk sene yazin staj yapma derdiniz olmadigindan intensive dil derslerinden birine yazilin(artik Almanca mi istersiniz Fransizca mi vs. o size kalmis). Iki ayda 4 kur dil ogrenirsiniz, ilerde cok yararini gorursunuz. Ingilizce disinda 1-2 yabanci dil ogrenmeniz cok isinize yarar.(Ingilizce'yi herkes biliyor)

Son olarak Muhendislik Toplulugu'na katilin, bana cok sey katti size de katacaktir eminim.

Öncelikle hazırlık atlama sınavına (Cope) iyi hazirlanip hazirligi atlamaniz. Atlayamadiginiz takdirde baslayabildiginiz en üst Kurdan başlayabilmeniz.

İlk önce bir üniversiteli olmaya alışın. Arkadaşlar edinin, merak ettiğiniz kulüplere katılın, kütüphaneyi kurcalayın, labları dolaşın, spor yapın, konserlere gidin.

İngilizce okumaya,yazmaya,konuşmaya alışın. Bu konu her zaman öncelliğiniz olucak yoksa dersleri geçmek ileri aşamada çok zor.

1. dönemden sonra notlarınızın düştüğünü farkedin ondan sonra ders çalışın. Sonra hayatta kalmak için ekipler halinde ders çalışın. 1. sınıf yazında staja girenleri görüp dehşete düşün. Hemen kendinize bir yaz projesi veya iş bulun. 2-3 sene merak ettiğiniz işleri denemeniz için iyi bir fırsat.

Mümkünse bir değişim programı ile yurtdışına gidin gelin.

İngilizce bilmeyenler veya az bilenler için tavsiyem İngilizce çalışmalarıdır. Hazırlık okulunu ne kadar erken bitirirseniz o kadar iyi. Onun dışında üniversitede arkadaş seçimi çok önemli, iyi arkadaşlar edinin. Üniversitede sosyal olacağım diye gidip bütün kulüplere üye olmayın, çoğuna gitmeyeceksiniz emin olun.

Üniversite gerek ortamı gerekse eğitim düzeyi olarak çok yüksektir. Bundan dolayı dersler ağır olabilmektedir.Ama bu düzeydeki tüm üniversitelerin eğitim programı aynı zorluktadır. Ama aynı düzeydeki diğer üniversitelerden farklı olarak çalışırken bir yandan da eğlencenizden geri kalmıyorsunuz.

Birincisi Bilkent'e girdim rahatım edasıyla ne bölüme ne de hazırlığa başlamayın. Girdiğiniz bölümün herhangi bir dersi ya da hazırlıkta puan toplama ve kur atlama sınavları(özellikle upper'dan pre-fact'e)sizi illaki zorlayacak ya da bunaltacaktır. Yani çok eğlenmekle birlikte aynı zamanda zorlanacağınızı bilmelisiniz. Kısacası Work Hard Play Hard.

Elektrik Elektronik ya da Bilgisayar Müh. bölümlerini tercih edin.

Aslında ben de yeniyim ama buna rağmen hemen alıştım.Arkadaş ortamı harika.Evet dersler zor ama inanın buna değer.Tabii hoşlanmayacağınız şeyler olacaktır ama artıları çok daha fazla.Hayatımın en güzel öğrencilik dönemi burada geçiyor.Hele yurtta kalacaksanız çok çok daha eğlenceli.Tereddütsüz Bilkent'i tercih edebilirsiniz.

hazırlıklı olun zor bir (4+1)++ yıl sizi bekliyor

Kampüsü iyi öğrensinler ge100 süresi boyunca yapabilecekleri en faydalı iki aktivite(size sunulanlar dışında) bütün bir zamanınızı kampüsün nasıl bir plana sahip olduğunu anlamaya çalışarak geçirmeniz ve yüzme havuzunu kullanmanızdır. İngilizce seviyeniz okumaya,detaylı yazıma ve ortalamada akıcı bir konuşmaya yeterli ise kesinlikle hazırlık okumamanızı tavsiye ederim. En azından okurken ben çok sıkıldım. Bunun dışında hayatınızda daha önce yalnızlık çekmiş biriyseniz ve biraz da utangaçsanız kesinlikle kulüplerden uzak durun. Hayatınızı zorlaştırmaktan başka bir işe yaramıyorlar. Ama kariyer kulüplerinin düzenledikleri seminerlere ve farklı spor kurslarına kesinlikle katılmanızı tavsiye ederim. Dersler konusunda bir tavsiye veremeyeceğim. Çünkü ortalamam veremeyeceğim kadar düşük. Tercihiniz burdan yana olacaksa başarılı bir üniversite yaşamı diliyor ve bu mecranın beklentilerinizi karşılamasını temenni ediyorum

Gezin, eğlenin ama düzenli çalışın da. Düzenli çalışınca her şey rahatça ilerliyor. Çok değil ama düzenli.

Öğrenci kulüplerine katılın, yeni arkadaşlıklar edinin, sosyalliğin de dersler kadar önemli bir faktör olduğunu unutmayın. Hem Bilkent bünyesinde hem de dışarıda kişisel gelişiminizi sağlayacak platformlara başvurun, sosyal sorumluluk projelerinde yer alın. Buralarda kazanacağınız her tecrübe size kim olmak istediğinizi/istemediğinizi öğretme adına çok kıymetli. Akademik ortamı daha iyi anlayabilmek için ilk senelerinizde hocalardan tavsiye alın, üst dönemlerinizle iletişime geçin. Okulun olanaklarını fazlasıyla kullanmaya çalışın. Önünüzde sizi kısıtlayacak hiçbir engel yok. Buradaki imkanları kullanmayı bildiğiniz sürece Bilkent kişisel ve profesyonel hayatınız için mükemmel bir okul .

Tuba Şeker
Tuba Şeker
Incoming Exchange Organization Committee President, AIESEC Türkiye

Sınavlar bir şekilde geçilir, hayat kaçmadan eğlenmenize bakın ama dersleri de ihmal edin demiyorum tabiki :)

Öncelikle hazırlık okuycaksanız başarılar dilerim. Bilkent mukkemel bir okuldur bazen sevmedigimizi soylesekte tum bilkentliler okuluna asiktir aslinda. Bilkent kolay bir okul degildir bunu bilmenizi isterim. Hazirligi gozunuzde cok buyutmeyin sadece dersi dinleyerek bile 1 yilda bitirilebilicek bisey sonucta korkmayin ve bilkentin ve bilkentli olmanin ayricaligini yasayin