Anlatsın
Giriş

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

49 Cevap

Teknolojiye şöyle bir baktığımızda Bilgisayar Mühendislerinin çalışacakları bir çok alan vardır. En güzeli araştırma-geliştirme firmalarında çalışmaktır. Bilgisayar mühendisleri üniversitelerin içerisinde açılan teknoloji yazılım firmalarında, askeri işler yapan firmalarda, bankalarda veya bilim kurumlarında çalışabilirler.

Mutlaka şuan yazmayı unuttuklarım olacaktır ama kısaca içinde elektronik bir şeylerin üretildiği her firmada yapacağı şeyler vardır. Günümüzde beyaz eşyaların içleri bile gömülü yazılımlar içermekte. Çünkü kullandığımız her elektronik cihaz, içinde yazılım bulunduruyor. Donanımlar genelde sabit kalsa da onun üzerindeki yazılım o donanımın işlevlerini artırıyor/hızlandırıyor.
Yani bir işi daha hızlı/iyi/verimli nasıl yapabilirim meselesi.

Sadece yazılım yapar mantığı bilgisayar mühendisleri için çok yanlış ve kısıtlı bir algı. Ben geçtiğimiz haziran ayında mezun oldum, mart ayı gibi başladığım iş başvuruları sürecimde Bilkentli mühendislere açılan çok geniş bir yelpaze gördüm. Yazılım, teknoloji olan her alanda birçok pozisyon bilgisayar mühendisliği için mevcut. Bir teknoloji firmasında (IBM, Oracle Microsoft gibi)satış danışmanı olarak, Yazılım projelerinde İş analisti olarak, yazılım firmalarında, bankalarda yazılım geliştirici, danışmanlık firmalarında danışman olarak tercih edilecek olan kişi bilgisayar mühendisleridir.
Şunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki, ben burssuzdum, ortalama seviyede bir not ortalaması ile mezun oldum fakat mezun olmadan 2 ay önce iş sözleşmemi istediğim şirket ve başlamak istediğim pozisyon için imzaladım. Bilkentli olmanın iş başvuruları sürecinde çok ayrıcalığını gördüm.

İş olanakları çok geniş, fakat genelde kendi girişimlerini yaparak okul döneminde çalışmaya başlar öğrenciler.

Bilgisayar mühendisliği okuyorsanız bu alt dallardan herhangi birine yönelebilir, bu konuda uzmanlaşabilir ve çalışabilirsiniz:

Matematiksel temeller
Matematiksel mantık · Kümeler kuramı · Sayı kuramı · Çizge kuramı · Tip kuramı · Kategori kuramı · Sayısal çözümleme · Bilgi kuramı · Kombinatorik · Boole cebiri
Hesaplama kuramı
Özdevinim kuramı · Hesaplanabilirlik kuramı · Hesaplamalı karmaşıklık kuramı · Kuantum hesaplama kuramı
Algoritmalar ve veri yapıları
Algoritma çözümlemesi · Algoritma tasarımı · Hesaplamalı geometri
Programlama dilleri ve derleyiciler
Ayrıştırıcılar · Yorumlayıcılar · Yordamsal programlama · Nesne yönelimli programlama · Fonksiyonel programlama · Mantık programlama · Programlama paradigmaları
Koşutzamanlı, paralel ve dağıtık sistemler
Çoklu işleme · Grid hesaplama · Koşutzamanlılık kontrolü
Yazılım mühendisliği
Gereksinim çözümleme · Yazılım tasarımı · Bilgisayar programlama · Biçimsel yöntemler · Yazılım testi · Yazılım geliştirme süreci
Sistem mimarisi
Bilgisayar mimarisi · Bilgisayar organizasyonu · İşletim sistemi
Telekomünikasyon ve ağ oluşturma
Bilgisayar müziği · Yönlendirme · Ağ topolojisi · Kriptografi
Veri tabanları
Veri tabanı yönetim sistemleri · İlişkisel veritabanı · SQL · İşlem yürütme · Veri tabanı endeksleri · Veri madenciliği
Yapay zekâ
Otomatikleştirilmiş muhakeme · Hesaplamalı dilbilim · Bilgisayar vizyonu · Evrimsel hesaplama · Uzman sistemler · Makine öğrenimi · Doğal dil işleme · Robotik
Bilgisayar grafikleri
Görselleştirme · Bilgisayar animasyonu · Görüntü işleme
İnsan bilgisayar etkileşimi
Bilgisayar erişilebilirliği · Kullanıcı arayüzleri · Giyilebilir hesaplama · Ubiquitous computing · Sanal gerçeklik
Bilimsel hesaplama
Yapay yaşam · Biyoenformatik · Bilişsel bilim · Hesaplamalı kimya · Hesaplamalı nörobilim · Hesaplamalı fizik · Sayısal algoritmalar · Sembolik matematik

(Alıntıdır-vikipedi)

Bilgisayar Mühendisliği mezunları yazılım firmalarında,telekominikasyon şirketlerinde,reklam ajanslarında,büyük şirketlerin IT ya da ar-ge departmanlarında kısacası yazılım ve programlamanın olduğu her alanda iş bulabilirler.
Belki bunlardan daha da önemlisi girişimci olabilirler.Kendi işlerini kurabilirler.
Bilgisayar mühendisliği okudun diye mühendislik yapmak zorunda da değilsin tabi.Özellikle de Boğaziçi mezunu olduğun zaman hangi bölümden mezun olduğun iş seçimini çok da etkilemiyor.Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği mezunu pazarlamacı da olabilir reklamcı da yazılımcı da.Tamamen kendini hangi yönde geliştirdiğiyle alakalı.

Samet Kılıçtaş
Samet Kılıçtaş
Solution Architect, Huawei

Bu konuda görüş belirtmek istemiyorum. Zira, bizim sektör öyledir ki bilgisayar mühendisliği okuyan her öğrencinin hayalleri diğerlerine saçma gelir. Bu yüzden affınıza sığınırım

Tuna Barış Özken
Tuna Barış Özken
Sistem Yönetimi Birim Müdürü, Garanti BBVA Teknoloji
Enver Gül
Enver Gül
Department Director, Huawei

şuan tecih dönemindeyım bilgisayar müh. ve endüstri müh. sizce hangi bölümün iş imkanları ve alanları daha iyi ?

Bu sorunun cevabı internette bir çok yerde var. Diğer üniversite mezunları gibi kamu yada özel sektörde fazlasıyla iş kolu var. Ama mühendisliğin aslı kendini geliştirebilmektir kendinizi geliştirirseniz iş imkanının ne kadar fazla olduğunu görürsünüz :)

Çeşitleri iş imkanları var aslında. Ama sen hangi kısımda ilerlemek istersen, hangisinde daha çok eğlenirsen orada ilerliyorsun. Bu yüzden sadece "programcı" diye bakma olaya. Kendini yeterince geliştirebilirsen işsiz kalacağını sanmam.

Bölümden mezun olanları geniş bir yelpazede iş seçenekleri bekliyor. Hemen hemen çoğu kurumsal şirketin bir çok departmanında görev alabilirsiniz. Aynı zamanda "Girişimci" bir ruhunuz, kendi şirketinizi açma hayalleriniz varsa Bilgisayar Mühendisliği okuyarak buradaki analitik düşünme ve iş geliştirme becerilerinizi artırabilirsiniz. Benim ilgim olduğu gibi web / mobil vb. ürünlerin kullanıcı arayüz tasarımları, kullanıcı deneyimleri testleri üzerine de çalışabilirsiniz. Ama klasik bir şekilde bahsedecek olursak bilgisayar mühendisliğinden mezun olan birisi firmaların araştırma departmanlarında, savunma sanayi şirketlerinde ARGE projelerinde çalışabilir görüntü işleme ,yapay zeka gibi bilimsel ağırlıklı işler peşinde koşabilir. Ayrıca, varolan projelerin test ve analizini üstlenebilirler. Bunun yanı sıra kurumların, kişilerin, devletin gerçek hayat problemlerini piyasada zaten var olan teknolojileri ( programlama dilleri, veritabanları ..) kullanarak çözer. Aynı zamanda firmaların yine teknoloji odaklı departmanlarında satış, pazarlama, analiz gibi konular üzerine de çalışabilir.

Genel anlamda programlama uzerine yogunlasan bir bolum. Tabii bir ise girdiginizde yapabilecekleriniz size bagli olan bir sey. Bankacilik yazilimi yapan bir sirkete girerseniz o konu uzerine yogunlasirsiniz. Ama en onemlisi kendinizi ne kadar gelistirebildiginiz. Ilerleme kaydederseniz oyun yazilimi yapma sansiniz olabilir.

Bilgisayar Mühendisliği mezunu ne iş olsa yapar diyemem ama çok iş yapar. Bilgisayar ve yazılım şirketlerinde çalışabilir. Ayrıca free çalışıp kendi işini yapabilir...

Yazilim sektoru cok genis, baska muhendislik okuyan bir suru insan da yazilim sektorune giriyor. Ama bence is imkani boyle boyle diye bolum secilmez.

benim aile şirketi kurma düşüncem olduğu için iş imkanlarına pek baktığım söylenemez ama devletede çok miktarda alındığını belirtebilirim. Bilgisayar mühendisi genelde program yazar, web sitesi fln kurar.

En başta kendi işini kurmak isteyen kişiler için biçilmiş kaftandır çünkü kendi işinizi kurmanız için gerekli tüm masraflrı bedavaya getirebilir..Kendi sitenizi kurar ve işlerinizi sanal ortamdan internetten halledebilirsiniz. Güzel bir oyun tasarlar bunu google play storeda yayınlayıp para kazanabilirsiniz. Ama dil kesinlikle bilmelisiniz çünkü iyi şirketlere girmek istiyorsanız dil ve beceri gerekiyor.