Geçmişte mezun olacağım zamanlar arkadaşlarıma hep ne iş yapacağımızı soruyordum çünkü çok fazla soru işareti vardı. Ne yapacağını bilmemek insanları korkutuyor. Ben bu anlamda Bilgisayar Mühendislerini mezun olan ama bir konuda uzman olmayan insanlar olarak tanımlıyorum. Aslında Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun olanlar yazılımın, hardware’in, teknolojinin, bilgisayarla ilgili konuların nasıl yapıldığını bilirler ama bunları hangi alanda kullanacaklarını bilmezler. Bu yüzden ben Bilgisayar Mühendislerini ana dalı belli olmayan mühendisler olarak tanımlıyorum çünkü Bilgisayar Mühendisliği mezun olduktan sonra başlıyor.
Artık sağlık sektöründen inşaat sektörüne kadar birçok sektörde bilgisayar kullanılıyor. Bu yüzden bilgisayarı bilmek genel bir bilgi olmaya başladı. Bilgisayar Mühendislerinin alanı olan bilgisayar, başka alanlar tarafından da kullanılmaya başladı. Artık bir İnşaat Mühendisi Autocad gibi programlar kullanıyor ve çizimlerini bilgisayar üzerinden yapıyor. Hatta ona göre yazılım öğrenip kendi için program yazıyor. Dolayısıyla gerçekten zor ama önü açık bir alan.
Ben Bilgisayar Mühendislerine bilişim ve teknoloji kısmında telekom sektörünü tavsiye ediyorum çünkü bu alan çok sık kabuk değiştiriyor ve bu işin mühendislere ihtiyacı var. IoT, machine learning gibi herkesin dokunamayacağı ve mühendislik katılabilecek alanlar var. Dolayısıyla kişilerin biraz daha teknoloji üreten ve teknoloji odaklı firmalarda çalışmalarını tavsiye ediyorum.
Örneğin; sağlık sektöründe çalışıyorsanız veya yazılım yapıyorsanız o kurumun amacı sağlık oluyor ama bilgisayar onu sadece kolaylaştırıyor. İnşaat sektöründe inşaat o firmanın amacı oluyor ama bilgisayar bunu kolaylaştırıyor. Bu yüzden teknoloji firmalarında çalışmalarını kesinlikle tavsiye ediyorum çünkü bu firmaların amacı teknoloji üretmek oluyor. Teknoloji üretmek olduğu için de insanlar kendilerini geliştirebiliyor. Diğer türlü belli bir süre sonra o firmalar teknolojiye yatırım yapmadığı için konu tekrara ve kişilerin iş tatminsizliğine gidiyor. Bu yüzden Bilgisayar Mühendisliği mezunu olanlara kesinlikle teknoloji firmalarında çalışmalarını tavsiye ediyorum.
Bu soruya verilmiş 48 cevap daha var.