Anlatsın
Giriş

Neden Bilgisayar Mühendisliği Bölümü?

66 Cevap

17 yaşındaki bir insanın hayatının geri kalanı için ne yapmak istediğine karar vermesi imkansız. Buna izin verilmesi, buna zorlanması gaddarlık. Düşünün 45 yaşında bir işiniz olacak, meslek sahibi olacaksınız ama buna 17 yaşında karar vermişsiniz. Saçmalık.

Ben, zamanında, “matematiği seviyorum o zaman bilgisayar mühendisliğini seçeyim” gibi aslında çok da doğru olmayan bir mantıkla seçim yapmıştım. Şimdi gülüyorum o zamanları hatırlayınca. İşin aslını gördüğüm için bilgisayar mühendisliğini seçmek isteyip işin içinden birilerinden bilgi isteyenlere şunu söyleyebilirim: bilgisayar başında bolca zaman geçirmekten gocunmayacaksanız, bilgisayar teknolojilerine ve genel olarak teknolojiye meraklıysanız, soyut kavramlara kafanız çalışıyorsa, 2 saat oturup 1000 satırlık kodda neresi yanlış diye aramaktan sıkılmayacaksanız, hatta bundan zevk alacaksanız, çok çok çalışmak zor gelmeyecekse, bilgisayar mühendisliğini hiç düşünmeden tercih edebilirsiniz. Güzel söyledin bunlar bana uyar ama ben şampiyonlar liginde top koşturmak istiyorum diyorsanız, sizi elektrik elektronik mühendisliği bölümüne de alabiliriz.

Bu bölümün (daha doğrusu bir bilgisayar mühendisi olarak yaşanan iş hayatının) eğlenceli olabileceğini düşünüyorum. Programlar geliştirmek, insanların günlük hayatta karşılaşabileceği problemlere analitik çözümler üretmek kulağa gayet hoş geliyor.

Kendi adıma konuşursam yıllarını bilgisayara vermiş biri olarak da bu bilgi birikimimi boşa harcamamak, daha da ileriye taşımak adına bu bölümü seçtim.

Bilgisayar mühendisliğini hobi olarak yapabileceğinize inanıyorsanız (işe severek gidebilecekseniz), yeni şeyler geliştirmeyi, insanların problemlerine çözümler üretmeyi seviyorsanız, geleceğin teknolojilerini tasarlamak gibi hayalleriniz varsa bu bölümü seçmelisiniz. Sonuç olarak bilgisayarlar her yerde.

Bilgisayar Mühendisliği 2004 yılında ilkokulda ilk bilgisayarımı almamla beraber benim hedefim oldu. Büyüdükçe mesleki araştırmalarım sonucu bu bölümün gerçekten bana en uygun ve yaparken zevk alacağım meslek olacağına kanaat getirdim. Kod yazmak, insanların sadece facebook,google gibi sitelere girip oyun oynadığı bir sistemin arkasındaki o büyülü dünyaya görmek ve o dünyanın içerisinde yer alabilmek bir ayrıcalıktır. Hayal ettiğimiz bir şeyi kodlara dökerek bilgisayarda yaratmak aslında bir sihirbazlıktır.

Çocukken çok iyi counter strike oynadığım için

"Balik vermeyen balik tutmayi da ogretmeyen ama balik tutmayi ogrenmeye zorlayan bir bolum"

(Konfucyus - M.O 350)

ODTU'nun kendine has kulturu olan,en guzel bolumlerinden bir tanesi.

Bilgisayar ve matematikle uğraşmayı sevenlerin artık neredeyse her yerde bilgisayar kullanılmasıyla beraber çok kullanışlı ve hayat kolaylaştıran programlar yapmak bu bölümle mümkün oluyor. Bunun dışında analitik düşünmeyi öğrenmek ve hergün kullandığımız bilgisayarların nasıl çalıştığını kapsamlı bir şekilde anlamak için bilgisayar mühendisliği ideal bir bölüm.

Küçüklükten beri aklımda ya makine mühendisi olmak ya da bilgisayar mühendisi olmak vardı. Çünkü birinde otomobillerle envai çeşit makineyle uğraşması zevkliydi, ötekinde de yeni gelişen bilgisayar teknolojisi vardı. Tercih yapmadan önce hangi mesleğin gerçekten her kademesinde memnun olabilirim diye düşündüm ve bilgisayar mühendisliğinde karar kıldım. Ayrıca bilgisayar mühendisliğinin temeli olan yazılım geliştirme, yazılım piyasası gibi mevzular Türkiye’de ve dünyada henüz emekleme halinde ve çok bakir bir piyasa. Eğer kendinize güveniyorsanız zekânızı böyle bir alana vermek ve geleceğinizi daha maceralı bir hale getirmek gerçekten yapılabilir.

yaratıcılığını ortaya çıkartabileceğin bir bölüm
projelerle falan yeni bir şey yaratırsın mutlu eder genelde insanı
spesifik bir alandır gelişir sürekli
devrimci bölümdür sürekli değişimdedir
işin sanatsal boyutu da vardır
kendini geliştirirsen oyun animasyon 3d grafik alanları ilgi çekicidir

dipnot: Endüstri istiyordum tutmadı bilgisayara geldim ama çok da pişman değilim. Okumasının biraz zor olması dışında iyi bir tercih olabilir bence. Bilgisayarla normal bir insanın olduğu kadar ilgiliydim ama giderek sevdiğimi söyleyebilirim. Endüstri ,bilgisayar ve elektronik alanında kalmışsanız, çalışan insanlar iş yaşamını bildikleri için daha yardımcı olurlar. Onlara da danışın mutlaka derim.

Bu konuda o kısa lise düşüncelerim “Oyun yapacağaam!” diye cevap verirdi muhtemelen. Aslında ‘oyun’u biraz genişletirsek, işin temeli bir şeyler yapmak, ortaya çıkarmak. Benim öyle olmak istediğim tek bir şey, bir yegâne hedefim yoktu; fakat hayatta zevk aldığım şeylerden biri olan bilgisayar sayesinde para kazanıp, diğer zevklerim için de bunu kullanmak bana cazip geldi. Şimdiye kadar bu kararımdan pişman olmamı sağlayacak bir durum olmadı, tam tersine algoritmik düşünmeyi, kod yazmayı oldukça sevdim. Hayatımın geri kalanında da buna zevkle devam edebileceğimi düşünüyorum.

Halen çok iyi kod yazamasam da (ki bu benim hatam) mesleğe saygım ve sevgim pek değişmedi. Bu meslek kod yazma mesleği değil elbette ama iyi bir mühendis olmanın yolu buradan açılıyor. Ortada bir şeyler üretmek var, bir şeyler başarmaya açık bir meslek. Sermaye sizsiniz başka bir şey değil. Yaratıcıyım ve fikirlerim var diyorsanız çekinmeyin yazın. Ama şunu da unutmayın, bu bölüm başlarda biraz hamallık gerektiriyor. Yoğunluğun ve yükün altında ezilirken bu idealden kopmayın. Ders notuna endeksli okumayın bu bölümü. Düşük ortalamalı bir öğrenci olarak söylüyorum, başarısız görünmek bazı zorluklar yaşatsa da bir şeyler üretebilen bir insan mutsuz olamaz. Notlar yükselir düşer, üretkenlik baki kalır. "Yoh ben not kasacam" diyorsanız siz bilirsiniz abicim.

Ben bilgisayar mühendisliği teknolojiye, bilime ve matematiğe olan ilgimden dolayı seçtim. Gerçekten de çok doğru bir seçim yaptığımı şimdi anlıyorum. Hem zeka gerektiren bir bölüm hem de bir bayan için seçilebilecek en gözde mühendislik bölümü.

İlgi alanlarıma ve bana uygun olduğunu düşündüğüm için.

Ailemin iş yerlerinden ötürü, sürekli tıp çevresinin içindeydim. Branşım sayısal olduğu için, ya tıp ya mühendislik seçecektim. Tıp okumanın zorluğu, işin ciddiyeti ve sürekli bu çevrede olduğum için, tıp okumak istemedim. Geriye mühendislikler kaldı. Bilkent Üniversitesi’nin bölüm tanıtımlarına katıldım. Elektrik elektronik mühendisliği gözümü korkuttu. Endüstri mühendisliğinde ise iş hayatının her adımında insanlarla sürekli iletişim içinde olmak, onların isteklerini her aşamada karşılamak gerektiği anlatılınca endüstri mühendisliğini de istemedim. Geriye bilgisayar mühendisliği kaldı ve tercihimden çok memnunum.

Mühendislikler içinde kendime en yakın olan bölüm bilgisayardı.Fizikten çok matematik ve mantığa ağırlık veren bir bölüm olması tercih etmemin bir sebebidir.

İlkokuldan beri bir şekilde bilgisayar ve programlamayla haşır neşirim ve bu işi severek yapıyorum. Bilgisayar mühendisliğindan farklı bir alan seçsem hata olurdu.

Daha ortaokuldayken mühendis olmaya karar vermiştim. Elektronik aletlere karşı bir ilgim vardı. Tercih döneminde Bigisayar, E. Elektronik, Makine ve Endüstri mühendislikleri hakkında araştırmalar yaptım. Bölüm dersleri, iş olanakları, çalışma alanlarına baktığımda seçenekleri 2 ye indirdim. Ya elektrik elektronik okuyacaktım ya da bilgisayar mühendisliği. Sonrası da biraz şans oldu açıkcası. Ama şu an bilgisayar mühendisliğinde okuduğum için mutluyum.

Önce neden mühendislik onu açıklayayım; sayısal düşünmeyi ve düşündüklerimi uygulamayı sevdiğim için mühendislik. Neden tıp değil diye sorabilirsiniz, ben de hemen cevap veririm; biyoloji ve türevlerinin sayısaldan kopuk olduğunu düşünüyorum, ayrıca ezberleme yeteneğim pek iyi değildir. Peki neden bilgisayar mühendisliği? Açık konuşmak gerekirse birçok kişi gibi ben de tercih ettiğim bölümü tam anlamıyla bilmeden tercih ettim. Bilgisayarla uğraşmayı seviyordum (oyun oynamak ve internette takılmak anlamında değil, bilgisayarın nasıl çalıştığını, yapısını, mantığını merak ediyordum) ve bu büyük oranda tercihimi etkiledi. Peki şimdi neden bilgisayar mühendisliği diye sorarsanız; bilgisayar mühendisliği diğer mühendisliklerin aksine biraz daha soyut, önünüze gelen problem genellikle elle tutulan gözle görülen birşey olmuyor, bu yüzden önce problemi beyninizde çözmelisiniz. Bu da insana analitik ve algoritmik düşünce yetisi kazandırıyor.

Çünkü günümüzde bilgisayar ve bilgisayar tabanlı teknoloji hayatın her alanına girmiş olup, pek çok alanda vazgeçilmez bir gereksinim haline gelmiştir. Bu durum, bilgisayar mühendislerine ihtiyacı arttırmış ve bilgisayar mühendisliği, günümüzün en popüler mesleklerinden birisi haline gelmiştir.
Çünkü bilgisayarı seviyorum. Onunla bir çok işimi halledebiliyorum. Oturduğum yerden hayatımı kontrol edebiliyorum. Böyle muhteşem bir sistemin içinde bende olmak istedim. Diğer mühendisliklerden ziyada daha eğlenceli geldi. Yaratıcılığın ve hayal gücünün daha iyi kullanılabileceği bir mühendislik dalı olduğu için seçtim. Keşke şöyle bir site olsa, keşke şöyle bir oyun olsa demek yerine onların tasarımında işleyişinde bulunmak istedim..

Lise yıllarımda bilgisayara ilgim vardı (Oyun olarak değil) Ancak bu ilgi bir bilgisayar mühendisinin uğraştığı tarz şeyler değildi. Sadece hazır web sistemleri kullanarak site yapıp düzenleme tarzı şeylerdi. Eğer bilgisayar mühendisliği okursam bu ve sınırsız bir dünyanın aslında nasıl çalıştığını öğrenip belki de bir yenisini yazma olanağı bulacaktım.

M Aziz Ulak
M Aziz Ulak
CTO & Kurucu Ortak , Ollang

Öncelikle hayatımızın her yerinde bilgisayar var, insanlık yok olana kadar teknolojinin sınırı gelene kadar en geçerli meslek olarak kalacak. Bilgisayar mühendisliği çok geniş alanlara sahip, yazılımcı,donanımcı,networkçü ve daha bir çok alanda çalışılabilir bu kısmı sizin yetenek ve ilginize kalmış bir şey. Bir de kendinizi geliştirmelisiniz. Sonuçta sizin kütüphaneniz, ofisiniz, her şeyiniz bilgisayarınız oluyor onu sevmeme ihtimaliniz olmamalı. :)