Pratik teorik dersler alınıyorlar. Uygulamalı dersler, laboratuvarlarda uygun koşullarda iş güvenlikli şekilde gidiliyor ve burada gösteriliyor. Uygun reaksiyonlar ile deneyler yapmak mümkün. Birçok cihazla tanışıyorsunuz. NMR- AAS - HPLC - GS-MS -UVS gibi aletler, cihazlar ile tanışıyorsunuz. Boyle Mariotte Gay Lussac gibi gaz kanunlarıyla ilgili uygulamalar fizikokimya dersleriide işleniyor. Elektrokimya var. Bana en zoru analitik kimya, en kolayı anorganik kimya gelmişti. Tabi bu tarz zorluk kolaylık, hocadan hocaya, üniden üniye, cihazların azlığı çokluğu üniden üniye değişmektedir. Ünileri siz gidip görün derim.
Üniversitede, kimya bölümü olarak soruyorsanız,
Cevabım: Kimya bölümü teorik ve laboratuvar olmak üzere iki koldan ilerler. Laboratuvarda uygulama görülür. Hocalar bazen senin eline bırakır. Titrasyon, maddelerin reaksiyona girmesi gibi işlemleri bazen kendin yaparsın. Tabi ilk başlarda hocan yardım eder ve gösterir. Her yaptığın uygulamanın raporunu hazırlarsın. Bir hafta içinde onu sunarsın. Bazı derslerin uygulamasında önce derse çalışmış mı diye bir quizin olur, daha sonra deneyi yapmaya başlarsın.
(Usually) Quiz sonuçların vizeye eklenir.
Zor, değil aslında uygulamalar biraz uğraştırıcıdır.
Ama okuyan öğrenciler bölümü bitirdiklerinde, okulda uğraştıklarının çoğunu sektörde yapmıyor olacaklar.. İş bulma sıkıntısı yaşayacak.
Kimya bölümünün okunması için önce bir Türkiye'nin fabrikalarında ne kadar kimyagere ihtiyaç ve ne şartlardaki hangi özellikteki kişiler işe alınıyor. Hangi yollar kat ediliyor bunlar araştırılmalı. Özellikle yabancı dil bu anlamda çok istenen bir bölüm.
Başka kapılar yok değil.
-İş sağlığı güvenliği uzmanlığı yolu
-Öğretmenlik yolu
-Kimyagerlik yolu
Yani bu yollarından birini tercih edip hayatına devam edecekler.
Görüşmek üzere...