Gastronomi ve mutfak sanatları mezunu şef ve bunların branşları pastane şefi,soğuk sıcak alakart şefi ve kademelerine göre aşçıbaşı executive şef ve sous şefi gibi pozisyonlara yükselebilir. Formasyon ile liselerde öğretmenlik yapabilir. Herhangi bir üniversitede öğretim üyesi olabilir. Yemek fotoğrafçısı, yemek alanında köşe yazarı,dergi editörü yada gurme olabilir. F&B müdürü yani food and beverage müdürü otellerde olabilir. Restoran koordinatörlüğü yapabilir zincir otellerin koordinatörlüğü görevini üstlenebilir. Televizyon da yemek programcısı yapımcısı,sunucusu yapabilir ve işin medyatik yönüyle de ilgilenebilir. Gıda ve gıdayı ilgilendiren herşey gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisinin hedef olarak koyabileceği düzeydedir.
Mutfağa ve yemek yapmaya ilgisi olan kim olursa olsun işşiz kalmayacağı bir bölüm. Siz çabaladıkça ve gayret ettikçe size çok güzel karşılık veren bir bölüm gastronomi ve mutfak sanatları. Okulumuz gastronomi alanında en iyi devlet üniversiteleri alanında ilk üçte. Mengen de okuyoruz ve aşçılar diyarı olarak anılıyor. Bu sebepten çok sayıda şef ve yazar okulumuza geliyor, workshoplar veriyor, seminerler veriyor. Mezun olduğunuzda herhangi bir işletmede Mengen mezunu olduğunuzu belirttiğinizde göreceğiniz muamele bariz farkediyor,bunun örnekleri mevcut. Mutfağımız oldukça iyi aşçılık ile aynı kampüste olmamıza rağmen farklı mutfaklarımız varki bu da ekipman ve malzeme konusunda hiçbir zaman zorluk çekmediğimizi gösteriyor. Mengen nüfusu çok düşük bol yeşil barındıran şehir yaşamından bıkmış olanlar için ideal bir şehir. Çok fazla sosyallik yok bunun yanında doğa sporları;kamp yapmak,trekking gibi aktiviteler için ideal. Merkeze yarım saat uzaklıkta aynı zamanda yedigöller,Abant,şirinyazı göleti,Amasra gibi doğa haritalarına oldukça yakın. Okula geldiğiniz andan itibaren gastronomi bakımından merkezi bir yerde okuduğunuz size hissettiriliyor ve tamamen bölüme yönelik derslerle gelişiminiz sağlanıyor.Ben tercih ettim çünkü yemekle ilgili herşeye küçük yaşlardan beri ilgi duyuyor sürekli sektörle ilgili yazılar,kitaplar okuyor kendim de makaleler yazıyordum. Başka herhangi bir meslek seçme durumunda benim için adeta terapi görevi gören mutfaktan uzak kalacağımı farkettim ve neden bu benim için tam anlamıyla bir meslek haline dönüşmesin ki? dedim. Bunun yanında asla önü kapanmayacak alanlardan biri olan gıda düşüncesi de beni bu mesleğe sevk etti. Yaşam devam ettikçe gıda ve yemek faktörü şekiller değiştirerek var olmaya devam edecek ve bu da Gastronomi alanındaki insanlara her boyutta ihtiyaç duyulacağının açık bir göstergesi.
Gastronomi ve mutfak sanatları, mutfağı yaşam stili haline getirmiş olanlara,gıda ve devamındaki herşey ile birebir ilgilenmek isteyenlere,yaratıcı,sabırlı içinde ekip ruhu barındıran kişilere yönelik bir meslektir. Devamında meslek için yabancı dil kavramı önemli bir yer tutar. Kolay bir bölüm gibi görünmesine rağmen staj,mutfaktaki zorluklar,çalışma saatlerinin fazlalığı gibi faktörler öğrenciyi yıldırabilir. Bu sebepten sevmeden ve ilgi duymadan tercih edilebilecek bir bölüm değildir. Gerektirdiği özellikler soğukkanlılık, dayanışma ve birlik ruhuna sahip olma,estetik anlayışı barındırma ve tabiki uzun mesai saatleri için dayanıklılıktır.
Bölüm tercihi yapılmalıdır. Doğru bölüm ve sevilen bölüm hangi üniversite de olursa olsun öğrencinin kendini göstereceği yer olur.
Aynı okulu ve bölümü seçerdim.
Diğer Akdeniz ve Ege şehirlerine göre çok sosyal aktivitesi olan bir şehir değil. Daha çok büyük şehirlerin kaosundan kaçış gibi görülebilir.
Bolunun Mengen ilçesinde okuyorum. Merkez kampüsle bağlantılı değiliz. Mengen için söyleyebileceğim şey nüfusu düşük huzurlu ve bolca yeşil barındıran bir yer olduğu. Bolunun iklimi çok sıcak değil sıcağı çok sevmeyen biri olarak tercih etmemin sebeplerinden biri de bu. Çok büyük olmayan olaysız nezih bir şehir.