Anlatsın
Giriş

Merhabalar,

Private Label(PL) NEDİR?


Öncelikle Private Label'ı tanımayacak olursak ; Private Label, bir ürün veya bir hizmetler topluluğunu başka bir şirketin telif hakları veya tescillenmiş markası ile o şirket adına üretmek olarak açıklanabilir. 
Aynı anlama gelen diğer kelimeler aşağıdaki gibidri:


1-Özel Markalı Üretim 
2-Fason Üretim 
3-Müşteri Markası Altında Yapılan Üretim 

Private Label son 10 yılda özellikle Avrupa önderliğinde tüm Dünya'da çok ciddi yükseliş trendi kazanmış bir iş yapış biçimidir. 


2012-2015 yılları arasında Türkiye'deki Private Label ürünlerin Toplam Ciroya oranı %13'lerden %16'lara çıkmıştır. Şuanda Avrupa'da bu oran %30,6 dolaylarında. Bu verilere sigara ve alkol verileri dhail değildir. Nielsen raporlarından alınmış verilerdir. 


Private Label sektörünün bu denli yükselişte olmasının en büyük sebeplerinden biri Zincir Mağaza Konseptlerinin hızla artması ve Zincir Mağazalarının, Mağaza sayılarının ciddi seviyelere ulaşmasıdır. Örnek verecek olursak; Market sektöründe, Türkiye özelinde ''Discount Market'' konsepti ile büyüyen A101, BİM, Şok marketlerinin toplamda 20.000'den fazla mağazası bulunmakta ve günden güne bu sayı artmakta. Bunun yanında diğer tüm sektörlerde zincir mağazasa konseptine dönüş olduğunu gözlemlemekteyiz. Örneğin kozmetik sektörü; Watsons Gratis, Rossman, Eve Shop vb. Mağazalar ile kozmetik sektörü zincir şeklinde mağazalaşarak büyümekte. 


Zincir Mağazalar, Private Label sektörünü nasıl etkilenmekte?
Mağazacılıkta bilindiği üzere Tedarik Maliyeti, Operasyonel giderler, Mağaza giderleri hepsi üst üste eklenince salt kârlılığa ulaşabilmek için genelde tedarikçilere dönüp daha fazla iskonto talep edilmekte. Private Label üretim bu noktada devreye girmekte.
Zincir mağazaların en büyük potansiyeli hergün mağazalarını ziyaret eden müşteriler. Bahsettiğimiz zincir mağazalarının, mağaza sayısının çok fazla olması sebebiyle günlük ziyaret rakamlarıda çok ciddi seviyelerde. Zincir mağazaların bu müşteri potansiyelini kullanmak adına kendi ürünlerini Private Label(Fason) Üretim konsepti ile ürettirerek mağazalarında istedikleri gibi öne çıkarıp yüksek cirolar elde edebiliyorlar. Yüksek ciro'dan ziyade PL ürün her zaman Marka ürüne göre maliyet olarak aşağıda olduğundan kârlılığınızı daha iyi seviyede tutabiliyorsunuz. Ayrıca PL ürünlerde sizin asıl hedeflediğiniz mağazaya giren müşteri olduğundan tv, radyo, outsource reklam, sosyal medya vb. direkt maliyet diye nitelendirebileceğimiz pazarlamasal faaliyetlere bütçe ayırmak zorunda kalmıyorsunuz. Bu ekstra maliyetleri devreden çıkardığınız zaman sizin PL ürününüzün maliyeti Marka ürüne göre daha aşağıda kalıyor. Marka ürün bu ekstra faaliyetleri sonuna kadar kullandığı ve harcadığı için her maliyeti ürününe yansıtmak zorunda buda ürünün perakende fiyatına yansımakta. 


İhracat ve PL sorumlusu ne iş yapar?


Öncelikle İhracat ve PL neden bir bütün olarak görülmekte bunu açıklamak gerekir. Hangi sektörde olursanız olun İhracat'ta yapılan her işlem ülke özelinde, müşteri özelinde ayrı birer projedir. PL ile İhracatın en önemli ortak noktalarından birisi bu bence. PL'de her müşteri, her referans ürün ayrı ayrı birer projedir. 
Ayrıca diğer ortak noktalarından biri ise üretici firmaların İhracat ve PL siparişleri için özel üretim planlıyor olmaları. Halihazırda devam eden bir üretimden ziyade markaya özel, ülkeye özel üretim olarak açıklanabilir. Örneğin; Suudi Arabistan'a sevk ihrac edilecek bir ürüne özel arapça ürün hazırlanması veya o ülke hava koşullarına göre ürünün yapısının revize edilmesi ile PL olarak müşteri markası ile hazırlanacak ürünün üretim prosesi aynı süreçleri içermekte. 


İhracat ve PL sorumlusunun görevleri
-Proje başlangıcından sonuna kadar takip etmek. 
-Müşteri ilişkileri, görüşmeleri, toplantıları organize etmek. 
-Ürün geliştirme aşamalarında; Arge, Tasarım, Tedarik gibi konuların takibini sağlamak. Müşteri ile tedarikçiler veya firma arasında köprü olma. 
-Ürün geliştirme aşamasında ürünle alakalı piyasa trendlerinin takibi ve müşteriye sunulması.
-Tedarik yönetimi, Üretim takibi, Ürün teslimatı, faturalandırma vb. tüm noktalarda işin içinde olunması. 


Teşekkürler,
İyi çalışmaları.





Benzer Kişiler

Gamze Çiftçi
Gamze Çiftçi
Kıdemli İnsan Kaynakları ve Kariyer Yönetimi Uzmanı, Softtech
Şerife Bağgül
Şerife Bağgül
Bakırköy Capacity Mağaza Müdür Yardımcısı, Migros
Azize Nisanur Akgül
Azize Nisanur Akgül
Telefonda Satış / Kredi Kartları Portföy Satışı ve Tarım Bankacılığı - Agent, DenizBank
Ahmet Sait Akça
Ahmet Sait Akça
Hayat'ı Keşfet Global Pazarlama Stajyeri, Hayat
Özge Özgenç
Özge Özgenç
Satış Eğitim Uzmanı, Pronet
Edina Palas
Edina Palas
Kıdemli Mağaza Müdür Yardımcısı, Migros
Burak Arıcı
Burak Arıcı
International Franc. Key Account Manager, Koton
Hakan Türkel
Hakan Türkel
Saha Operasyonları ve İş Geliştirme Yöneticisi, Tat Gıda ve Düzey Pazarlama
Deniz Kafkas
Deniz Kafkas
İnsan Kaynakları Direktörü, Perfetti Van Melle
Ceyda Mısır
Ceyda Mısır
Product Management Assistant Manager, Cigna
Bengisu Satıcı
Bengisu Satıcı
Kıdemli Organizasyonel Gelişim Uzmanı, Akenerji
Cihan Yaşın
Cihan Yaşın
Ticari Strateji ve Dönüşüm Program Yöneticisi, Arçelik
Pırıl Us
Pırıl Us
Finansal Risk Ve Yatırımcı İlişkileri Uzmanı, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
Barış Yoluak
Barış Yoluak
İş Geliştirme Lideri, Decathlon
Başak Naz Aksu
Başak Naz Aksu
People & Culture INKOMPASS, Philip Morris Türkiye
Başak Saral
Başak Saral
Genel Koordinatör, Habitat
Gözde Morkoç Nikelay
Gözde Morkoç Nikelay
Sustainability and External Relations Manager, PepsiCo
Buket Yaman
Buket Yaman
İç İletişim Yöneticisi, Siemens
Ceren Gökçe Kesmez
Ceren Gökçe Kesmez
Human Resources Business Partner, Cigna
Lütfü Lüleci
Lütfü Lüleci
Eğitmen Eğiticisi, Habitat